Artikel top billede

10 uundværlige værktøjer til cloud-superbrugere

For mange af os har skyen ændret både vores tilgang til arbejde og til underholdning. Takket være velkendte services såsom Gmail, Dropbox, Facebook og Instapaper er stort set hele vores liv - fotos, dokumenter, kontakter og så videre - repræsenteret på nettet. Derfor må det også være på tide at få bedre kontrol over det.

Med ganske få tiltag kan du gøre skyen endnu mere nyttig og personligt tilpasset. Der skal ikke mere til end nogle få, enkle browser-udvidelser og andre værktøjer for at få det fulde udbytte fra nettets mest populære services.

Her får du uden nogen særlig rækkefølge en gennemgang af 10 essentielle værktøjer, der kan hjælpe dig til at få mest muligt ud af din cloud-oplevelse. I denne artikel vil vi fokusere på værktøjer til computeren frem for mobil-apps til din smartphone eller tablet-pc. Nogle af disse værktøjer findes dog også til mobile enheder.

Vær opmærksom på, at disse værktøjer kræver et vist niveau af adgang til dine data. Derfor kan det være, at du er nødt til at få lov fra it-afdelingen for at installere de pågældende værktøjer, hvis du sidder på en arbejdscomputer. Sørg for at gennemgå hvert programs tilladelser og brug det kun, hvis du og/eller din arbejdsgiver er trygge ved det adgangsniveau, det har brug for.

Cloud Save

Når du browser på nettet og falder over noget, du gerne vil gemme til senere, så er skyen ofte et ekstra skridt borte: Med mange services er man nødt til først at gemme en fil til sin lokale harddisk, hvorefter man kan flytte den til sin cloud-storage-service. Det ekstra skridt springer man over med Cloud Save. Det er en gratis udvidelse til Googles browser, Chrome, fra udviklerne antimatter15 og KRowland.

Cloud Save integrerer en lang række cloud-baserede services med din browser, så du har nem og hurtig adgang til dem. Du højreklikker bare på ethvert link eller billede hvor som helst på nettet og finder valgmuligheden "Cloud Save" i kontekstmenuen. Derfra vælger du den service, du anvender, hvorefter din fil gemmes direkte fra nettet på din valgte cloud-service.

Cloud Save understøtter Dropbox, Google Dokumenter, Box.net, Amazon Cloud Drive, Windows Live SkyDrive, SugarSync, Facebook, Picasa, Flickr og flere andre services.

Syncdocs

Hvis det er fuld synkronisering mellem Google Dokumenter og din pc, du er ude efter, så er Syncdocs noget for dig. Syncdocs integrerer Google Dokumenter med Windows 7, Vista eller XP, så din lokale dokumentmappe altid er synkroniseret med Google Dokumenter.

Det gode ved Syncdocs er, at det fungerer usynligt i baggrunden. Når det først er installeret på din pc, behøver du aldrig tænke på det igen. Programmet kører i baggrunden og synkroniserer øjeblikkeligt ændringer foretaget på dit lokale system til Google Dokumenter og den anden vej rundt. Du kan endda samarbejde i realtid med andre brugere af Google Dokumenter direkte fra tekstbehandlingsprogrammet på din lokale computer.

Syncdocs kan synkronisere enhver filtype. Man skal fortælle programmet hvilken mappe, det skal overvåge, hvorefter alt, der bliver tilføjet, fjernet eller ændret, automatisk opdateres i skyen. Syncdocs kan kun sættes til at overvåge en enkelt mappe, men den mappe kan til gengæld indeholde så mange filer og undermapper, som man ønsker. Den eneste begrænsning er din tilgængelige plads i Google Dokumenter. Som standard har man en gigabyte storage til filer, der ikke er i Googles eget dokumentformat og det er muligt at købe ekstra plads.

Den gratis udgave af Syncdocs kan holde op til 250 filer synkroniseret. Den komplette, ubegrænsede oplevelse koster cirka 110 kroner per år.

IFTTT

Lad dig ikke skræmme af det mærkelige navn: IFTTT - der står for "If This, Then That" - er et robust værktøj, der kan føje lag efter lag af stærk automatisering til dine eventyr i skyen. Det er en webservice, der er uafhængig af, hvilken browser og hvilket styresystem du anvender. IFTTT forbinder direkte til andre webbaserede services og interagerer med dem på vegne af dig.

IFTTT gør det muligt for dig at definere et antal regler ud fra formularen: "Hvis dette sker, så gør dette" ved hjælp af en kombination af udløsende faktorer og handlinger. Du kan for eksempel fortælle servicen, at den skal overvåge din Facebook-profil og automatisk uploade alle billeder, du er tagget i, til Dropbox. Eller du kan sætte den til automatisk at gemme alle nyheder, du giver en stjerne i Google Læser, i Instapaper eller Evernote. Du kan endda sætte servicen til at snuppe alle billeder, du uploader til Facebook, og automatisk også sende dem til Picasa.

IFTTT understøtter på nuværende tidspunkt en lang række forskellige services heriblandt Dropbox, Facebook, Gmail, Google Kalender, Google Læser, Google Talk, Instagram, Instapaper og Twitter. Servicen understøtter desuden telefon- og SMS-baseret interaktion, så du eksempelvis får tilsendt en SMS, når din chef sender dig en instant message, eller får en opringning, hver gang der dukker noget nyt op i din virksomheds RSS-feed.

Mulighederne med dette værktøj er så godt som uendelige - og bedst af alt så er det fuldstændigt gratis.

Gmail Offline

Det er meget godt at kunne opbevare sine ting i skyen - på nær, du ved, når skyen ikke er tilgængelig. Det er her Gmail Offline kommer ind i billedet. Det er Googles for nyligt moderniserede metode til at give dig adgang til din indbakke, når du ikke har forbindelse til internettet.

Gmail Offline er en enkel udvidelse til Chrome. Når den er installeret, kører du blot værktøjet en enkelt gang for at sætte det i gang. Herefter kan du læse dine tidligere modtaget e-mails, administrere din indbakke og skrive nye e-mails uden forbindelse til internettet. Den gratis udvidelse vil automatisk synkronisere ændringer, næste gang du er online.

Google tilbyder desuden offline-adgang til Google Dokumenter og Kalender. De services skal dog aktiveres hver for sig. Du klikker bare på tandhjul-ikonet i øverste højre hjørne af skærmen på hver af disse services og kigger efter linket til opsætning af offline-adgang.

Gladinet Cloud Desktop

Vil du gerne integrere skyen endnu mere med din lokale computer? Det kan du med Gladinet Cloud Desktop. Dette program til Windows gør det muligt at tilknytte en lang række cloud-storage-services som lokale drev, hvilket giver nem adgang til alle dine filer i skyen.

Gladinet understøtter de fleste af de store services: Amazon Cloud Drive, Box.net, Google Dokumenter, Picasa, Windows Live SkyDrive og så videre. Den gratis udgave gør det muligt at opsætte et ubegrænset antal services som fuldt funktionelle lokale drev med drag-and-drop-funktionalitet og alt, hvad du ellers ville forvente ved en helt almindelig mappe i Windows.

Hvis du vil have mere avancerede funktioner såsom brug af en cloud-storage-service til synkronisering af lokale mapper på tværs af forskellige pc'er, så må du betale de cirka 280 kroner for den professionelle udgave.

Checker Plus for Google Calendar

Giv din Google Kalender en saltvandsindsprøjtning med Checker Plus for Google Calendar, der er en gratis udvidelse til Chrome.

Checker Plus gør dig i stand til at holde øje med din Google Kalender, selv når du ikke har servicen åben i sit eget browserfaneblad. Udvidelsen placerer et ikon ved siden af Chromes adresselinje. Fører du musen henover dette ikon, får du vist en liste over dine næste kalenderaftaler; klikker du på ikonet får du en komplet, interaktiv kalender frem, som du kan bladre igennem og redigere uden at forlade den webside, du er på.

Checker Plus giver dig desuden tilpassede påmindelser direkte på skrivebordet - applikationen kan endda læse dine kalenderaftaler højt for dig. Og den gør det let og hurtigt at tilføje nye kalender aftaler: Du højreklikker bare på enhver e-mail eller markeret tekst på en webside og kopierer de valgte informationer direkte derfra ind i din kalender. Du kan også tilføje nye kalenderaftaler fra Chromes adresselinje enten ved at indtaste dem eller ved hjælp af talegenkendelse.

Boomerang

Din cloud-e-mail får et intelligensløft med Boomerang, som er en browser-baseret tilføjelse til Gmail.

Boomerang gør det muligt for dig at skrive dine e-mails i forvejen og specificere, hvornår de skal sendes. Den har også en slags snooze-funktion, som midlertidigt får ting i din indbakke til at forsvinde, indtil det tidspunkt du har specificeret, hvor tingene vender tilbage.

Boomerang har også en anden smart funktion, der er værd at kende: Den kan overvåge den udgående post og påminde dig om at følge op, hvis du ikke har modtaget et svar inden for et specificeret antal dage.

Boomerang integrerer direkte med Gmail ved hjælp af en udvidelse til Chrome eller Firefox, men man kan også bruge servicen via Boomerangs website til mobil. Servicen er gratis, men efter en prøveperiode på en måned begrænses man til 10 handlinger per måned og ingen mobil-baseret adgang, hvis man ikke betaler. Abonnementerne koster fra 30 kroner per måned eller 280 kroner per år.

CompanionLink

Ligegyldig hvor begejstret man eventuelt er for Gmail og Google Kalender, så kan man nogen gange være nødt til at anvende Outlook eller Lotus Notes. Lidt IMAP-magi kan synkronisere dine e-mails men hvad med kalenderen, kontakterne og opgaverne?

Det er her CompanionLink kommer ind i billedet. Denne software synkroniserer andre sådanne programmer med Googles. CompanionLink understøtter både en- og tovejs-synkronisering.

CompanionLinks software til synkronisering mellem Google og Outlook koster cirka 280 kroner. Programmet til synkronisering mellem Google og Lotus Notes koster omkring 450 kroner. Virksomheden tilbyder også en række andre valgmuligheder heriblandt software, der fungerer sammen med services såsom GroupWise, Zoho og Salesforce. På e-mailserver-siden tilbydes der den valgmulighed at forbinde med Windows Live i stedet for Google. CompanionLinks programmer er på nuværende tidspunkt tilgængelige til Windows XP, Windows Vista og Windows 7 men der er tilsyneladende Mac-understøttelse på vej.

Chrome Remote Desktop

Chrome Remote Desktop er stadig i beta, men Googles nye værktøj gør dig i stand til at oprette adgang til og kontrollere enhver pc via fjernadgang direkte fra din browser. Det eneste, du har brug for, er en gratis udvidelse til Chrome. Det betyder, at servicen fungerer sømløst på både Windows, Mac, Linux og Googles eget cloud-fokuserede Chrome OS.

Chrome Remote Desktop kræver, som servicen ser ud lige nu, at nogen manuelt accepterer en ny session i begge ender. Derfor er servicen primært rettet mod fejlfinding på andres computere, hvilket er godt nyt for alle os, der fungerer som helpdesk for familie og venner. Google har planer om at udvide Chrome Remote Desktop til også at tillade ubemandet fjernadgang, hvilket vil gøre det til et endnu mere nyttigt værktøj.

Anesidora

Anesidora er en tredjeparts-udvidelse til Chrome, som giver dig den komplette oplevelse fra musik-streaming-servicen Pandora, uden at du er nødt til at have Pandora-websitet åbent i et faneblad i din browser.

Udvidelsen føjer et ikon til Chrome. Første gang man bruger den, skal man logge ind med sine brugeroplysninger til Pandora. Derefter skal man blot klikke på ikonet for at få et komplet Pandora-kontrolpanel frem. Dette panel fremkommer henover enhver anden åben webside, så man ikke behøver at navigere væk fra, hvad end man lige er i gang med.

Anesidora giver fuld adgang til alle Pandoras funktioner: Du kan vælge mellem stationer, afspille og pause musikken, springe over sange og vende tommelfingeren op eller ned til de afspillede sange. Udvidelsen giver endda adgang til Pandoras "Hvorfor blev denne sang afspillet?"-funktion.

Denne artikel stammer fra Computerworld News Service. Oversættelse:Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere