Den selvlærte computerbygger Marius Victor Bach har brugt 20 år på at lære at bygge computere. Nu har han foden inden for i musik- og filmverdenen.

Sådan bygger dansker sine egne film-computere

En 38-årig dansker har specialiseret sig i at bygge noget nær supercomputere til den danske og internationale musik- og filmindustri. Læs den autodidakte computerbyggers historie her.

Selvlært tossehoved.

Sådan beskriver den 38-årige autodidakte computerbygger, Marius Victor Bach, sig selv.

Siden de helt unge år har han nemlig ikke kunne ladet være med at skille transistorradioer og andre spændende dingenoter ad.

"Siden er det kun gået nedad bakke," smiler Marius Victor Bach, som er uden nogen egentlig uddannelse og derfor efter eget udsagn familiens sorte får.

For i over 100 år har alle mændene i slægten enten været ingeniører eller atomfysikere.

For nyligt har Marius imidlertid leveret en selvbygget supercomputer til Lasse Spang Olsen-filmen 'Den Sidste Rejse', hvor Jacob Haugaard og Finn Nørbygaard spiller hovedrollerne. Store amerikanske producere har også haft bud efter det selvlærte tossehoveds maskiner.

Den lydløse supercomputer
Marius Victor Bachs professionelle liv som nørd starter for alvor den 1. januar 1992, hvor han beslutter sig for at optimere Mac-computere til musikindustrien.

"En af mine udfordringer var at skabe en maskine, som brugeren ikke opdager er i gang med at arbejde. Det gælder både med hensyn til larm, og når de crasher. Så mit udgangspunkt var at bygge en computer, som man ikke kan høre, eller som ville volde problemer af nogen art," forklarer Marius Victor Bach til Computerworld.

Dengang var han en 19-årig konsulent i musikbranchen og byggede blandt andet lydstudier.

Samtidig gik han rundt med en solid mavefornemmelse af, at computere i fremtiden ville blive omdrejningspunktet for musikoptagelser

"Folk grinede ad mig dengang, fordi alle svor til de store spolebåndoptagere, som man næsten ikke kan få fat i den dag i dag," fortæller Marius Victor Bach.

Alligevel gik han i gang med at splitte Mac-kølesystemerne ad og installerede mindre støjende blæsere, der kunne optimere computernes performance.

"Min første maskine løb 7,8 megahertz, og dengang kunne bare en halv megahertz betyde alverden på en maskine, så optimering var min første interesse," fortæller den autodidakte computerbygger.

Bygger sin første maskine til to millioner
Da World Wide Web blev udbredt i midten af 1990'erne begyndte han at søge informationer på nettet. Her fik han etableret kontakt til andre computerbyggere, hvilket var de første spæde skridt ind i selvbyggerbranchen.

For fem år siden gav modificeringerne ham blod på tanden til at bygge sine egne specieldesignede computere hjemme på sit skrivebord ved hjælp af håndkraft. Siden har han solgt godt 20 af sine hjemmebyggede maskiner.

Den allerførste computer stod i omkring to millioner kroner i komponenter, da han eksperimenterede sig frem og samtidig måtte køre i pendulfart mellem skrivebordet og genbrugsstationen, når komponenterne brændte sammen.

Det tog tre et halvt år med tests og afsvedne dele, før han fandt formlen. De 20 Marius-computere er blevet bygget i det seneste år, hvor han tilpasser maskinernes specifikationer ud fra kundernes ønsker.

Samtidig ønsker han at gøre det muligt altid at trimme og tilpasse maskineriet, så det også passer til kundernes fremtidige behov.

"Jeg har altid været frustreret over, at en ny fabrikscomputer nærmest var forældet, når man købte den. Mine maskiner er bygget modulært op, så de enkelte komponenter altid kan skiftes ud, og selve maskinen hele tiden kan forbedres og opgraderes," siger Marius Victor Bach om sine computere.

Sådan bygger Marius supercomputere
Hvordan bærer han sig så ad med at bygge sine maskiner?

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud 2018 - outsourcing eller on premise?

Cloud handler ikke længere om billige servere eller storage. Det handler om at ruste sig til at kunne gøre idéer til digital innovation til virkelighed. På denne konference kan du blive klogere på, hvordan man kan satse strategisk på cloud-modellen. Mød eksperter, leverandører og andre cloud-brugere og bliv inspireret til nye satsninger i din egen virksomhed.

20. september 2018 | Læs mere


The New World of Data

Få styr på de nye muligheder og de nyeste tendenser inden for næste generations IT-infrastruktur. Bliv inspireret af de ledende teknologiaktører og hør hvordan TopDanmark og Rambøll har draget fordel af de nye muligheder både i relation til de tekniske og økonomiske aspekter samt en optimeret brugeroplevelse.

25. september 2018 | Læs mere


Kunstig intelligens: Bring din virksomhed ind i fremtiden

På denne konference ser vi nærmere på gode, bæredygtige business cases med kunstig intelligens. Vi zoomer ind på de konkrete teknologier, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

26. september 2018 | Læs mere


Premium
Mangel på arbejdskraft kan tvinge Universal Robots væk fra Danmark: "Vores ejere er ikke religiøse med, hvor vi skal ligge henne"
Interview: Universal Robots' ekstreme vækst har også en bagside. Selskabet har store udfordringer med at få kompetente folk og må derfor kigge til udlandet, men det er svært at få den udenlandske arbejdskraft til Danmark. Robotfirmaet fra Odense prøver nu at råbe de danske politikere op. "Vi er født i Danmark, men købt af en amerikansk virksomhed, og vores ejere er ikke religiøse med, hvor vi skal ligge henne," lyder det.
Computerworld
Her er de tre nye iPhones: Apple har netop præsenteret to frække topmodeller samt en helt ny "folketelefon"
Apple har netop løftet sløret for tre nye iPhones. Den ene af dem er måske det tætteste Apple kommer på en folketelefon
CIO
Machine learning og kunstig intelligens med Jesper Steen Møller "Der er rigtigt meget teknik som for nogen ser nærmest magisk ud"
Tech fra Toppen: Hvornår det giver mening at bruge machine learning - og hvordan du kommer bedst muligt i gang? Få svaret i den seneste udgave af Computerworlds podcast "Tech fra toppen" med datalog Jesper Steen Møller.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.