Artikel top billede

Ubuntu-stifter vil afskaffe menuen

Menuen har været en central del af den grafiske brugerflade i 30 år. Men nu skal det være slut.

De klassiske menuer skal erstattes med en ny grænseflade kaldet HUD (Head-Up Display). Det mener Mark Shuttleworth, der er stifter af Linux-firmaet Canonical. Hans selskab står bag Linux-distributionen Ubuntu og den næste udgave bliver udstyret med HUD, som skal gøre det lettere at finde rundt i programmernes funktioner. Det skriver digi.no.

Det var Xerox PARC, som opfandt den grafiske brugergrænseflade (GUI) tilbage i 1970'erne. Det kaldes også for WIMP - Windows Icons Menus Pointers. Nu vil Mark Shuttleworth altså fjernet M'et fra WIMP.

I sin blog fortæller han om den nye grænseflade. Han fortæller det for et "intent-driven interface" eller forkortet "intenterface".

I stedet for at navigere sig gennem de sædvanlige menuer med musen åbner man et HUD-søgefelt og skriver de første bogstaver i kommandoens navn. Herefter kommer en liste med forslag.

Denne søgefunktion skulle også være i stand til at registrere de mest brugte funktioner og opgaver, så de kommer først i listen.

I den nedenstående video kan man se et eksempel på, hvordan det fungerer. Det skulle virke med alle applikationer som understøtter den globale menu i Unity. Det er altså ikke nødvendigt at foretage ændringer i programmerne.

Brugeren kan stadig vælge at man hellere vil bruge den gamle menustruktur. Shuttleworth sammenligner selv den nye HUD med Ribbon i Windows-programmer. Men i modsætning til Ribbon kræver HUD ikke så meget plads på skærmen.

Det næste skridt bliver at indbygge stemmestyring i HUD - men den nødvendige teknologi er ikke helt på plads endnu, skriver Canonical-stifteren.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere