Artikel top billede

Ubuntu-stifter vil afskaffe menuen

Menuen har været en central del af den grafiske brugerflade i 30 år. Men nu skal det være slut.

De klassiske menuer skal erstattes med en ny grænseflade kaldet HUD (Head-Up Display). Det mener Mark Shuttleworth, der er stifter af Linux-firmaet Canonical. Hans selskab står bag Linux-distributionen Ubuntu og den næste udgave bliver udstyret med HUD, som skal gøre det lettere at finde rundt i programmernes funktioner. Det skriver digi.no.

Det var Xerox PARC, som opfandt den grafiske brugergrænseflade (GUI) tilbage i 1970'erne. Det kaldes også for WIMP - Windows Icons Menus Pointers. Nu vil Mark Shuttleworth altså fjernet M'et fra WIMP.

I sin blog fortæller han om den nye grænseflade. Han fortæller det for et "intent-driven interface" eller forkortet "intenterface".

I stedet for at navigere sig gennem de sædvanlige menuer med musen åbner man et HUD-søgefelt og skriver de første bogstaver i kommandoens navn. Herefter kommer en liste med forslag.

Denne søgefunktion skulle også være i stand til at registrere de mest brugte funktioner og opgaver, så de kommer først i listen.

I den nedenstående video kan man se et eksempel på, hvordan det fungerer. Det skulle virke med alle applikationer som understøtter den globale menu i Unity. Det er altså ikke nødvendigt at foretage ændringer i programmerne.

Brugeren kan stadig vælge at man hellere vil bruge den gamle menustruktur. Shuttleworth sammenligner selv den nye HUD med Ribbon i Windows-programmer. Men i modsætning til Ribbon kræver HUD ikke så meget plads på skærmen.

Det næste skridt bliver at indbygge stemmestyring i HUD - men den nødvendige teknologi er ikke helt på plads endnu, skriver Canonical-stifteren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere