Artikel top billede

Elgiganten må gerne forskelsbehandle ældre kunder

Elgiganten sælger sine varehusprodukter billigere til kunder, der har besøgt forhandlerens hjemmeside. Og det er helt lovligt, selv om det kan gå ud over ældre kunder.

Kunder i Elgigantens varehuse kan få rabat, hvis de har set, om produktet står til en lavere pris på Elgigantens hjemmeside.

Den prisgaranti har fået Forbrugerombudsmanden til at undersøge, om Elgiganten bevæger sig ud på kanten af markedsføringsloven ved at give nogle kunder i de fysiske butikker en lavere pris end andre.
Men firmaets interne prisgaranti er ikke i strid med lovgivningen, har ombudsmanden nu konkluderet.  

"Der er ikke i lovgivningen noget til hinder for, at en erhvervsdrivende automatisk giver et prisnedslag til en kunde, der gør opmærksom på, at varen er billigere i internetbutikken end i den fysiske butik. Der er som udgangspunkt fri prisdannelse på markedet, og der er typisk færre omkostninger forbundet med at drive en internetbutik," udtaler forbrugerombudsmand Henrik Øe i en pressemeddelelse.

Det går ud over ældre forbrugere

Forbrugerombudsmanden påpeger, at Elgiganten skal være opmærksom på, at forskelsbehandlingen kan gå ud over ældre kunder, der ikke er hjemmevant på nettet, eller som slet ikke har adgang til internettet - og derfor ikke finder frem til prisforskellen.

Men selv forskelsbehandlingen er ikke i strid med kravet om god markedsføringsskik.

De netløse kunder kan få adgang og hjælp til at komme på nettet på biblioteket, og der findes ikke et decideret forbud mod aldersdiskrimination i markedsføringsloven, oplyser Forbrugerombudsmanden.

Skal det stå på døren

Hvis det er muligt at få rabat i en forretning, så skal det normalt står på døren til butikken. Det gør det ikke hos Elgiganten. 

Men Forbrugerombudsmanden mener heller ikke, at varehuskæden er forpligtet til at skilte med sin rabat til kunder, der kender priserne i webshoppen.
Ifølge markedsføringslovens §16 om organiseret rabat skal der kun skiltes med rabatmuligheden, hvis der er en tredjepart involveret for eksempel en fagforening eller indkøbsforening, som det kræves medlemskab af. Hos Elgiganten er den skjulte prispolitik et internt anliggende - og så er skiltning ikke påkrævet.

Forbrugerombudsmanden har desuden undersøgt, om Elgiganten glemmer at leve op til sin "loyale oplysningspligt" (købelovens § 76, stk. 1, nr. 3). Paragraffen beskriver, at det kan beskrives som en mangel, hvis kunden ikke har fået alle relevante oplysninger til at bedømme varen i købsøjeblikket.

Men det er ifølge ombudsmandens tolkning ikke ensbetydende med, at forhandlere skal oplyse, at varen kan fås billigere et andet sted.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere