Artikel top billede

Elgiganten må gerne forskelsbehandle ældre kunder

Elgiganten sælger sine varehusprodukter billigere til kunder, der har besøgt forhandlerens hjemmeside. Og det er helt lovligt, selv om det kan gå ud over ældre kunder.

Kunder i Elgigantens varehuse kan få rabat, hvis de har set, om produktet står til en lavere pris på Elgigantens hjemmeside.

Den prisgaranti har fået Forbrugerombudsmanden til at undersøge, om Elgiganten bevæger sig ud på kanten af markedsføringsloven ved at give nogle kunder i de fysiske butikker en lavere pris end andre.
Men firmaets interne prisgaranti er ikke i strid med lovgivningen, har ombudsmanden nu konkluderet.  

"Der er ikke i lovgivningen noget til hinder for, at en erhvervsdrivende automatisk giver et prisnedslag til en kunde, der gør opmærksom på, at varen er billigere i internetbutikken end i den fysiske butik. Der er som udgangspunkt fri prisdannelse på markedet, og der er typisk færre omkostninger forbundet med at drive en internetbutik," udtaler forbrugerombudsmand Henrik Øe i en pressemeddelelse.

Det går ud over ældre forbrugere

Forbrugerombudsmanden påpeger, at Elgiganten skal være opmærksom på, at forskelsbehandlingen kan gå ud over ældre kunder, der ikke er hjemmevant på nettet, eller som slet ikke har adgang til internettet - og derfor ikke finder frem til prisforskellen.

Men selv forskelsbehandlingen er ikke i strid med kravet om god markedsføringsskik.

De netløse kunder kan få adgang og hjælp til at komme på nettet på biblioteket, og der findes ikke et decideret forbud mod aldersdiskrimination i markedsføringsloven, oplyser Forbrugerombudsmanden.

Skal det stå på døren

Hvis det er muligt at få rabat i en forretning, så skal det normalt står på døren til butikken. Det gør det ikke hos Elgiganten. 

Men Forbrugerombudsmanden mener heller ikke, at varehuskæden er forpligtet til at skilte med sin rabat til kunder, der kender priserne i webshoppen.
Ifølge markedsføringslovens §16 om organiseret rabat skal der kun skiltes med rabatmuligheden, hvis der er en tredjepart involveret for eksempel en fagforening eller indkøbsforening, som det kræves medlemskab af. Hos Elgiganten er den skjulte prispolitik et internt anliggende - og så er skiltning ikke påkrævet.

Forbrugerombudsmanden har desuden undersøgt, om Elgiganten glemmer at leve op til sin "loyale oplysningspligt" (købelovens § 76, stk. 1, nr. 3). Paragraffen beskriver, at det kan beskrives som en mangel, hvis kunden ikke har fået alle relevante oplysninger til at bedømme varen i købsøjeblikket.

Men det er ifølge ombudsmandens tolkning ikke ensbetydende med, at forhandlere skal oplyse, at varen kan fås billigere et andet sted.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.