Artikel top billede

Fynsk firma-succes: "Bedst at hutle sig igennem på it"

"Vi har sådan set aldrig gjort noget ud af it", siger firmaet, der først for nylig har konverteret den gamle desktop-pc til en egentlig server.

Det er ikke avanceret it, der har banet vejen for den fynske eksport-succes KH Microflex. Selvom det 30-mand store firma selv producerer forholdsvis avanceret teknologi, er investeringerne i nye it-systemer gennem årene holdt på et minimum. Faktisk kan man roligt sige: det absolutte minimum.

Først for nylig blev den gamle desktop-pc, som KH Microflex brugte som filserver, for første gang afløst af en computer, der fra producentens side rent faktisk var tiltænkt en rolle som server, om end der stadig er tale om en lille x86-maskine fra HP.

Det er heller ikke mere end nogle få år siden, at det fynske firma begyndte at tage computerne så seriøst, at man hyrede en mand udefra til at fungere som ekstern it-afdeling.

Indtil da havde KH Microoflex klaret sig med, hvad en enkelt superbruger kunne afse af tid til lige at genstarte genstridige pc'er og håndtere den allermest basale problemløsning i pc-netværket (en relativt overkommelig opgave, når de fleste pc'er er stand-alone-maskiner).

"Vi er begyndt at gøre lidt mere ud af it, men vi er kommet et meget langt stykke uden at ofre noget særlig på det," siger Jens Dreyer, der i sin tid bestred tjansen som superbruger og i dag er den medarbejder, som direktøren peger på, når spørgsmålet falder på it.

Emballage-tryk

KH Microflex udvikler og producerer special-maskiner til industrielle samlebånd - for eksempel sorterings-anordninger - samt avancerede maskindele til flexo-branchen, hvor man arbejder med trykning og prægning af emballage.

Igennem de sidste fire år har virksomheden oplevet en vækst på 358 procent, fortalte Børsen, da KH Microflex i oktober sidste år kom ind som en regional bronzevinder i dagbladets gazelle-konkurrence.

Væksten skyldes især ordrer til den internationale gigant Dupont, der er storaftager af de fynske maskiner til emballage-tryk.
Fynboerne er ifølge Børsen særligt gode til at komme med praktiske velfungerende løsninger, som man ikke lige havde tænkt over hos kollegerne i gigantforetagenet Dupont.

Spørgsmålet er så, om der er en klar sammenhæng mellem fynboernes evne til at udtænke enkle, smarte, no-nonsense—løsninger, der bare fungerer, og deres firmas minimale brug af avanceret it?

Hvis I nu havde investeret i de it-systemer, som mange it-sælgere gerne har villet sælge til jer, hvordan tror du så, det ville være gået?

Fleksibilitet

"Så tror jeg, vi helt overordnet ville have haft mere travlt. Fordelen ved vores set-up er, at vi er fleksible og kan omstille os hurtigt. Hvis vi var bundet op på et tungt system, tror jeg ikke, vi ville være helt så omstillingsparate," lyder vurderingen fra Jens Dreyer.

Maskiner og maskine-dele fra KH Microflex designes på et par arbejdsstationer med 3D CAD-programmet Solid Works.

Firmaets CNC-fræsere styres hver af en selvstændig arbejdsstation. Der er to pc'er til udvikling og design, og to til styring af CNC-bænkene. Derudover er det en halv snes pc'er til øvrige opgaver og administration, i alt 17 maskiner.
Selve økonomistyringen foregår i C5, og ind til for nylig var email-systemet en simpel hostet løsning hos en ekstern leverandør. KH Microflex har nyligt opgraderet til en Exchange-løsning hos mail-leverandøren.

Vedligeholdelse foretages af Peter Møller fra enmandsfirmaet Møllers Data. Han sidder på Langeland, men har fjernadgang til det meste support-arbejde på pc'erne.
Bortset fra CAD-maskinerne er alle it-funktioner holdt på det mest simple og enkle niveau.

It-minimalist

Jens Dreyer fortæller, at de it-funktioner, som indgår i selve den produktudvikling, der holder KH Microflex kørende i forreste række, ikke optager den store opmærksomhed, men at der er de ting, der skal til.

"Alt, hvad vi laver, er jo PLC-styret. Der skal jo noget software i maskinerne, og det udvikler vi med en standard PLC-system-platform, som kører på en almindelig pc," fortæller han.

Det er især på back-office-siden, at KH Microflex skiller sig ud som it-minimalist:

"Det er ikke noget forchromet. Ting som lagerstyring, produktionsstyring eller sådan noget har vi ikke. Bogholderiet styres med C5 og på medarbejdernes pc'er ligger der en office-pakke. Thats it," siger Jens Dreyer.

Han fortæller, at firmaet ofte er blevet kontaktet af it-sælgere, der vil sælge smarte løsninger, som kunne gøre det fynske firma mere effektivt og moderne. Sælgerne må altid gå skuffet bort.

Hutler sig igennem

I dag er planlægning, lager og produktion styret helt manuelt, og det fungerer bedre og nemmere, end noget it-system, mener man hos KH Microflex, hvis it-budget pr. medarbejder formentlig ligger lavere end hvad mange større firmaer bruger på de ansattes frokostordninger.

"Man kan hutle sig igennem rigtig meget," siger Jens Dreyer til ComON.

Fremtiden bliver dog ikke it-minimalistisk for altid. Faktisk er den simple infrastruktur allerede på vej til at blive fortid. KH Microflex er blevet opkøbt af den børsnoterede Glunz og Jensen koncern, der har masser af avanceret og moderne it-styret administration, og den skal med tiden også overføres til det nye datterselskab på Fyn.

Men ind til det sker, er Jens Dreyer og kollegerne godt tilfredse med deres minimalistiske it-setup.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere