Artikel top billede

Fynsk firma-succes: "Bedst at hutle sig igennem på it"

"Vi har sådan set aldrig gjort noget ud af it", siger firmaet, der først for nylig har konverteret den gamle desktop-pc til en egentlig server.

Det er ikke avanceret it, der har banet vejen for den fynske eksport-succes KH Microflex. Selvom det 30-mand store firma selv producerer forholdsvis avanceret teknologi, er investeringerne i nye it-systemer gennem årene holdt på et minimum. Faktisk kan man roligt sige: det absolutte minimum.

Først for nylig blev den gamle desktop-pc, som KH Microflex brugte som filserver, for første gang afløst af en computer, der fra producentens side rent faktisk var tiltænkt en rolle som server, om end der stadig er tale om en lille x86-maskine fra HP.

Det er heller ikke mere end nogle få år siden, at det fynske firma begyndte at tage computerne så seriøst, at man hyrede en mand udefra til at fungere som ekstern it-afdeling.

Indtil da havde KH Microoflex klaret sig med, hvad en enkelt superbruger kunne afse af tid til lige at genstarte genstridige pc'er og håndtere den allermest basale problemløsning i pc-netværket (en relativt overkommelig opgave, når de fleste pc'er er stand-alone-maskiner).

"Vi er begyndt at gøre lidt mere ud af it, men vi er kommet et meget langt stykke uden at ofre noget særlig på det," siger Jens Dreyer, der i sin tid bestred tjansen som superbruger og i dag er den medarbejder, som direktøren peger på, når spørgsmålet falder på it.

Emballage-tryk

KH Microflex udvikler og producerer special-maskiner til industrielle samlebånd - for eksempel sorterings-anordninger - samt avancerede maskindele til flexo-branchen, hvor man arbejder med trykning og prægning af emballage.

Igennem de sidste fire år har virksomheden oplevet en vækst på 358 procent, fortalte Børsen, da KH Microflex i oktober sidste år kom ind som en regional bronzevinder i dagbladets gazelle-konkurrence.

Væksten skyldes især ordrer til den internationale gigant Dupont, der er storaftager af de fynske maskiner til emballage-tryk.
Fynboerne er ifølge Børsen særligt gode til at komme med praktiske velfungerende løsninger, som man ikke lige havde tænkt over hos kollegerne i gigantforetagenet Dupont.

Spørgsmålet er så, om der er en klar sammenhæng mellem fynboernes evne til at udtænke enkle, smarte, no-nonsense—løsninger, der bare fungerer, og deres firmas minimale brug af avanceret it?

Hvis I nu havde investeret i de it-systemer, som mange it-sælgere gerne har villet sælge til jer, hvordan tror du så, det ville være gået?

Fleksibilitet

"Så tror jeg, vi helt overordnet ville have haft mere travlt. Fordelen ved vores set-up er, at vi er fleksible og kan omstille os hurtigt. Hvis vi var bundet op på et tungt system, tror jeg ikke, vi ville være helt så omstillingsparate," lyder vurderingen fra Jens Dreyer.

Maskiner og maskine-dele fra KH Microflex designes på et par arbejdsstationer med 3D CAD-programmet Solid Works.

Firmaets CNC-fræsere styres hver af en selvstændig arbejdsstation. Der er to pc'er til udvikling og design, og to til styring af CNC-bænkene. Derudover er det en halv snes pc'er til øvrige opgaver og administration, i alt 17 maskiner.
Selve økonomistyringen foregår i C5, og ind til for nylig var email-systemet en simpel hostet løsning hos en ekstern leverandør. KH Microflex har nyligt opgraderet til en Exchange-løsning hos mail-leverandøren.

Vedligeholdelse foretages af Peter Møller fra enmandsfirmaet Møllers Data. Han sidder på Langeland, men har fjernadgang til det meste support-arbejde på pc'erne.
Bortset fra CAD-maskinerne er alle it-funktioner holdt på det mest simple og enkle niveau.

It-minimalist

Jens Dreyer fortæller, at de it-funktioner, som indgår i selve den produktudvikling, der holder KH Microflex kørende i forreste række, ikke optager den store opmærksomhed, men at der er de ting, der skal til.

"Alt, hvad vi laver, er jo PLC-styret. Der skal jo noget software i maskinerne, og det udvikler vi med en standard PLC-system-platform, som kører på en almindelig pc," fortæller han.

Det er især på back-office-siden, at KH Microflex skiller sig ud som it-minimalist:

"Det er ikke noget forchromet. Ting som lagerstyring, produktionsstyring eller sådan noget har vi ikke. Bogholderiet styres med C5 og på medarbejdernes pc'er ligger der en office-pakke. Thats it," siger Jens Dreyer.

Han fortæller, at firmaet ofte er blevet kontaktet af it-sælgere, der vil sælge smarte løsninger, som kunne gøre det fynske firma mere effektivt og moderne. Sælgerne må altid gå skuffet bort.

Hutler sig igennem

I dag er planlægning, lager og produktion styret helt manuelt, og det fungerer bedre og nemmere, end noget it-system, mener man hos KH Microflex, hvis it-budget pr. medarbejder formentlig ligger lavere end hvad mange større firmaer bruger på de ansattes frokostordninger.

"Man kan hutle sig igennem rigtig meget," siger Jens Dreyer til ComON.

Fremtiden bliver dog ikke it-minimalistisk for altid. Faktisk er den simple infrastruktur allerede på vej til at blive fortid. KH Microflex er blevet opkøbt af den børsnoterede Glunz og Jensen koncern, der har masser af avanceret og moderne it-styret administration, og den skal med tiden også overføres til det nye datterselskab på Fyn.

Men ind til det sker, er Jens Dreyer og kollegerne godt tilfredse med deres minimalistiske it-setup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere