Artikel top billede

Fængsel til Bredolab-programmør

Manden bag det berygtede Bredolab-botnet er nu idømt fire års fængsel i Armenien.

Tilbage i oktober 2010 blev et af de hidtil største botnet optrevlet i en stor international aktion. Den formodede bagmand blev anholdt i en lufthavn i Armenien og det hollandske politi overtog kontrollen over command-and-control servere i Bredolab-botnettet, som politiet så brugte til at sende advarsler til brugere med inficerede computere. Det blev anslået at helt op til 30 millioner inficerede computere indgik i botnettet.

Nu har bagmanden fået sin dom. Den 27-årige Georgy Avanesov, en russisk statsborger med armenske rødder, er blevet idømt fire års fængsel for at have spredt Bredolab-virussen og stjålet personlige oplysninger på de inficerede computere.

Ifølge anklagen udviklede han virussen i marts 2009 og brugte computere i Holland og Frankrig til at sprede den. Han har tjent omkring 125.000 dollar om måneden på at sælge adgang til botnettet, som andre kriminelle så har brugt til at sende spam, sprede malware eller gennemføre denial-of-service-angreb.

Avanesov har indrømmet at han har skrevet Bredolab, men afviser at være involveret i de kriminelle aktiviteter.

Det er den første dom nogensinde for en computer-relateret forbrydelse i Armenien, som tidligere har haft ry som lidt af et fristed for it-kriminelle.

Det hollandske politis beslutning om at bruge Bredolab-botnettet mod sig selv ved at overtage botnet-serverne og sende advarsler til brugerne i 2010 blev kritiseret af flere eksperter.

"Teknisk set må det, som det hollandske politi har gjort, betegnes som ulovligt i nogle lande. De har foretaget uautoriserede ændringer på en anden persons computer. Men der er næppe nogen som vil forsøge at tage juridiske skridt mod politiet. De forsøger at gøre det bedste i en dårlig situation," sagde sikkerhedseksperten Graham Clueley dengang til BBC.

Nogle brugere har formentlig troet at der er tale om en falsk advarsel, der skulle snyde dem til at installere yderligere malware på computeren.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.