Artikel top billede

Næsten alle danskere bruger nettet

Ni ud af ti voksne danskere er internet-brugere, og de fleste handler på nettet, viser ny rapport.

Danmark er med helt fremme når det gælder mobilt bredbånd, og de danske bredbåndspriser er blandt de billigste i EU. Ni ud af ti voksne danskere er internet-brugere, og 78 pct. bruger nettet på daglig basis. Det viser nye tal fra rapporten "Det digitale samfund 2012", der udkommer i morgen. Den er udgivet af Erhvervsstyrelsen og samler statistiske oplysninger om Danmarks digitale udvikling.

En Akamai-rapport viste ellers forleden, at Danmark falder bagud på bredbånds-området. Målt i gennemsnitlig hastighed er Danmark blot nr. 9 i Europa med 5,7 Mbit/s.

Danmarks stigning i bredbåndshastighed i 2011 var den tredjelaveste  i Europa. Kun Rumænien og Frankrig klarer sig endnu dårligere. Da Europa samtidig sakker bagud i forhold til både Asien og Nordamerika, er udviklingen endnu mere markant.

På verdensplan ligger Danmark på en 14. plads når man kigger på den gennemsnitlige hastighed. Lande som Holland, Irland og Tjekkiet har overhalet Danmark, hedder det i Akamai-rapporten.

De fleste handler online

Men "Det digitale samfund 2012" tegner et andet billede. Den viser at danskerne anvender digitale løsninger i stor stil - både i arbejdslivet og privat - og de er langt fremme med at handle online. Eksempelvis har 70 pct. af befolkningen i alderen 16-74 år handlet på nettet det seneste år, og 30 pct. har handlet via hjemmesider i andre EU-lande.

Stort set alle under 45 år bruger internettet, men i de seneste år er også andelen af internet-brugere over 65 år steget betydeligt. Blandt de 65-74-årige var det i 2009 godt halvdelen, der brugte internettet - i dag er det to ud af tre.

For abonnementer med hastigheder på henholdsvis 8-12 og 12-30 Mbit/s downstream har Danmark de tredjebilligste abonnementer blandt EU-landene, hedder det i rapporten. Sverige og Finland er de eneste EU-lande med en højere penetration af mobilt bredbånd med henholdsvis 92,9 og 78,6 mobile bredbåndsabonnementer pr. 100 indbyggere.     

"Mobilt bredbånd har ændret måden, vi bruger internettet på, og har åbnet for nye tjenester og forretningsmuligheder, som bidrager til at få gang i væksten. Denne udvikling understøtter vi fra det offentliges side gennem en række tiltag," siger Finn Petersen, vicedirektør i Erhvervsstyrelsen.

Mobilpakker bliver billigere

Priserne for mobilpakker, hvor en mængde tale, sms, mms og data er inkluderet, fortsætter med at falde, viser rapporten. I juli 2011 kunne man for 99 kr. få 2 timers taletid og 200 MB data samt fri sms og mms, mens man i maj 2012 for 20 kr. mindre kan få en ekstra times taletid og 50 gange så meget data.

Priserne på mobilabonnementer, der ikke sælges som pakkeløsninger, er dog ikke faldet tilsvarende.

Danskerne anvender også i højere grad mobiltelefonen til avancerede tjenester, altså andet end tale, sms, og mms. Dette fremgår blandt andet af undersøgelser fra Danmarks Statistik, hvor 21 pct. i 2010 oplyste, at de havde anvendt mobiltelefonen til internettet inden for de seneste tre måneder, mens andelen i 2011 var steget til 31 pct.

Den øgede brug af avancerede tjenester på mobiltelefoner afspejler sig også i dataforbruget. Danske mobilbrugere genererede således 5,8 mia. MB datatrafik i 2011, hvilket svarer til en firedobling i forhold til året før, hvor der blev genereret 1,4 mia. MB.

Dertil kommer trafik fra dedikerede mobile dataabonnementer til f.eks. bærbare computere og tablets, hvor datatrafikken er steget fra omtrent 13,6 mia. MB i 2010 til lidt over 20 mia. MB i 2011.

"Det digitale samfund" fortæller også at tre ud af fire danskere gør brug af netbank-løsninger, men danskerne bruger dog ikke netbanken i samme omfang som de øvrige nordiske lande. I Norge er det således 85 pct., der anvender netbank.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere