Artikel top billede

Tysk RKI vil samle oplysninger på Facebook

Er du en god eller dårlig betaler? Facebook giver svaret.

Det største tyske kreditoplysnings-bureau Schufa har udløst et politisk stormvejr med sine planer om at bruge sociale netværk som Facebook til at vurdere kreditværdigheden for privatpersoner. Sammen med forskere fra universitetet i Potsdam har Schufa udviklet software, som trækker oplysninger fra Facebook og knytter dem sammen med de oplysninger, som allerede ligger i Schufas databaser.

Det er radiostationen NDR.de, der har afsløret at bureauet vil bruge venner og statusopdateringer på sociale netværk til at analysere, om personen er en god eller dårlig betaler. I et fortrolig projekt-beskrivelse, som NDR har fået fat i, er der også tale om dataindsamling fra LinkedIn, Twitter og tjenester som Google Street View.

Ikke nok med, at man kan samle data om personer - deres navn, alder, bopæl og civilstatus. Man kan også analysere tekstinformation for at danne "et aktuelt meningsbillede om en person".

Forskerne skal også undersøge, hvordan man kan oprette falske profiler på Facebook og bruge det til at skaffe oplysninger om privatadresser og ikke mindst adresseændringer. Hensigten er altid tydelig; det skal være umuligt at skjule sig.

Schufa har reageret hurtigt og understreger at der er tale om et forskningsprojekt. Men planerne har udløst et politisk stormvejr i Tyskland og det er vand på møllerne for Piratpartiet, som allerede ligger til mere end 10 pct. i meningsmålingerne. Piraterne kæmper for frihed på nettet og imod alt, der ligner Big Brother.

Men de tyske politiske partier har over en bred kam afvist alle tanker om kreditvurdering med data indsamlet under mere eller mindre tvivlsomme forhold på Facebook. Det sociale netværk er i forvejen under kritik for sin laissez faire-holdning til mange privacy-spørgsmål, og den seneste sag kan udløse en ny principiel diskussion om reglerne for dataindsamling på sociale netværk.

Den seneste omtale af sagen har fået universitetet i Potsdam til at opsige samarbejdet med Schufa.

Schufa kan sammenlignes med det danske Experian (tidl. RKI kreditinformation).
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere