Da HP i sidste uge valgte at lade være med at afgive tilbud på den nyeste kommunale indkøbsaftale for computere, var det kulminationen på en skarp men noget ensidig dialog mellem pc-producenterne og SKI.
Undervejs i forløbet stillede blandt andet HP flere gange spørgsmålstegn ved den særlige prisregulering, som er en del af SKIs udbudsmateriale til indkøbsaftalen, som går under navnet 50.41. Prisregulering baserer sig på Danmarks Statistiks "Nettoprisindeks for databehandlingsudstyr".
SKI har selv løbende offentliggjort de spørgsmål, som pc-producenterne har stillet til udbudsmaterialet samt de svar, som SKI selv har givet. På de næste sider kan du læse nogle af de spørgsmål og svar som føg afsted mellem parterne.
SKI oplyser ikke, hvem der står bag de enkelte spørgsmål til udbudsmaterialet.
Du kan læse udbudsmaterialet og alle spørgsmålene fra pc-producenterne til SKIs rammeaftale 50.41 her.
Læs også:
Kommunalt prisdiktat får HP til at droppe pc-aftale
Fujitsu: SKI mangler indsigt i den virkelige verden
"Vi bliver tvunget til at reducere priserne"
Den 8. juni lød spørgsmålet til SKI:
"(Indekset, red.) er så bredt defineret, eftersom det spænder fra så forskellige produkter som f. eks pc'er, printere, scannere, periferiudstyr og standardsoftware.
Som eksempel så vi sidste år, at harddiskpriserne steg markant grundet oversvømmelserne i Thailand, hvor harddiskproducenterne er lokaliseret. At hardiskpriserne stiger er selvfølgelig ikke ensbetydende med en stigning i priserne for print og scannere.
At man benytter databehandlingsindekset, kan således betyde at leverandørerne bliver tvunget til at reducere priserne grundet kontraktens bestemmelser, såfremt at priserne på scannere & print falder til trods for at det modsatte har været gældende for pc´ere jf. eksemplet fra sidste år, hvor databehandlingsindekset steg, mens kostpriserne på pc´ere omvendt faldt.
Det vil på baggrund af ovenstående være problematisk for tilbudsgiver at byde på en aftale, hvor udefrakommende faktorer - uden direkte relevans for PC branchen - får en så central rolle, som det er tilfældet i SKI´s oplæg.
SKI bedes frafalde denne måde, hvorpå at prisregulere."
Hertil lød det lakoniske svar fra SKI:
"SKI fastholder kravet som formuleret i udbudsmaterialet."
Du kan læse udbudsmaterialet og alle spørgsmålene fra pc-producenterne til SKI's rammeaftale 50.41 her.
"Dataprisindekset er for bredt"
En uge senere - den 14. juni - var der igen spørgsmål til SKI:
"Vi stiller os uforstående overfor at SKI fastholder krav til prisregulering via indeksering for databehandlingsudstyr på 50.41. Indeks for databehandlingsudstyr er ikke baseret på PC udstyr alene, men dækker væsentligt bredere.
Derfor er brug af databehandlings indekset et forkert valg fra SKI's side og vil ikke gavne SKI's og KL's kunder, og vil pålægge byder på 50.41 en væsentlig risiko på faktorer der ikke omhandler vores branche og produkter. (...) Ved fastholdelse af krav til indeks for databehandlingsudstyr vil vi kraftigt overveje om vi vil kunne byde på denne opgave.
Vi kan ikke acceptere prisindekserings metoder, der i stor udstrækning ikke berører produkter på denne aftale. Risikoen på denne størrelse kontrakt er for stor. Dette vil resultere i forringet konkurrence på kontrakten og derved dårligere priser og betingelser for SKI og KL's kunder."
Igen er svaret fra SKI yderst kortfattet:
"SKI fastholder kravet som formuleret i udbudsmaterialet."
Du kan læse udbudsmaterialet og alle spørgsmålene fra pc-producenterne til SKI's rammeaftale 50.41 her.
Læs også:
Kommunalt prisdiktat får HP til at droppe pc-aftale