Artikel top billede

Her er den hurtigste computer i Europa

Den hurtigste supercomputer i Europa, SuperMUC, er netop indviet i München.

Det tyske Leibniz-Rechenzentrum i München kunne fredag markere den officielle indvielse af den hurtigste supercomputer i Europa, SuperMUC. Med sine 3 petaflops er talknuseren også den fjerdehurtigste i verden.

Supercomputeren bliver kølet med varmt vand (op til 55C) og dette kølesystem er udviklet af IBM specielt til den nye computer. Kølesystemet skulle reducere energiforbruget med 40 procent i forhold til normal luftkøling.

Den bygger på et IBM System x iDataPlex og indeholder 155.000 Xeon E5-2600 kerner (Sandy Bridge-EP) og 330 terabyte hukommelse, som er koblet sammen over et InfiniBand-netværk. En storage-løsning fra NetApp har plads til at lagre op til 4 petabyte.

Desuden er der tilsluttet båndsystemer med en kapacitet på 16,5 petabyte, så man løber ikke tør for plads lige med det samme.

"SuperMUC bruger processorer med et standard-instruktionssæt, som man også kender fra pc'er, bærbare og servere. Det betyder at den er meget lettere at programmere end andre supercomputere, hvor de specielle accelleratorer kræver meget arbejde med tilpasning af programmerne," siger professor Arndt Bodt, som er leder af Leibniz-Rechenzentrum.

Den samlede pris for SuperMUC ligger på lidt over 600 millioner kroner i de første fem-seks år, og det inkluderer computerens strømforbrug. Pengene kommer fra den tyske forbundsstat og delstaten Bayern.

I modsætning til de amerikanske supercomputere er SuperMUC forbeholdt civil brug. Hos Leibniz-Rechenzentrum forsker man blandt andet i geologiske processer og universets oprindelse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere