HK: Museskader er arbejdsskader

Fagforbundet HK afviser, at museskader kun udgør et meget lille problem, som omfattende dansk undersøgelse ellers viser. HK vil endnu engang lægge sig i selerne for at få museskader anerkendt som arbejdsskader.

Fagforeningen HK ryster på hovedet af konklusionen i en omfattende dansk undersøgelse af museskader, der konkluderer, at musearbejde stort set er ufarligt.

- Ifølge konklusionen fører arbejde med mus ikke til skader på nervesystemet, men kun kan give midlertidige muskel- og ledsmerter. Så kunne jeg godt tænke mig, at forskerne finder ud af, hvad det så er, der gør medarbejderne syge, siger Svend-Erik Hermansen, miljøkonsulent i HK.

HK erklærer at have masser af eksempler på medarbejdere, der bukket under på grund af for meget tid foran skærmen med musen i hånden.

Han henviser blandt andet til en dom fra byretten i Grindsted fra 9. oktober i år, hvor retten slog fast, at en museskade hos en tidligere Lego-ansat var en følge af hendes arbejde med computer.

- Den dom viste netop, at museskader er et reelt problem, som vi først får løst, når arbejdsgiverne anerkender, at de har et ansvar for, at arbejdet bliver tilrettelagt, så der ikke opstår skader, siger Svend-Erik Hermansen.

Efterlyser fokus på arbejdsmiljø

Ifølge Svend-Erik Hermansen løser man først problemet med museskader, når arbejdsgiverne og medarbejderne finder ud af, at der skal sættes fokus på arbejdsmiljøet.

- Arbejdsgivere og ansatte skal vælge de rigtige møbler, holde pauser, sørge for rigtig belysning og ikke sidde for længe foran skærmen ad gangen, siger han.

Dermed henviser han til en anden af rapportens konklusioner, som han godt kan nikke genkendende til.

Nemlig at chanchen for arbejdsskader øges kraftigt, hvis man sidder mere end 25 timer om ugen foran computeren.

HK vil nu tage kontakt til Arbejdsskadestyrelsen for at fremlægge de mange sager om museskader fra medlemmer, der har arbejdet mere end 25 timer om ugen foran computeren.

- Med undersøgelsen har vi jo fået dokumentation for, at for meget arbejde foran skærmen kan medføre skader. På den måde håber vi at få Arbejdsskadestyrelsen til at føje museskader og computerskader på listen over arbejdsskader, siger han.

Arbejdsskadestyrelsen venter

Det er nemlig Arbejdsskadestyrelsen og ankeinstansen, den sociale Ankestyrelse, der normalt bedømmer, om museskader kan betegnes som arbejdsskader herhjemme.

- Vi venter fortsat på de endelige konklusioner fra Nudata, men følger løbende med i udviklingen, så vi er klar til at tage den nyeste resultater med i vores overvejelser, siger Frank Bøgh Madsen fra Arbejdsskadestyrelsen.

Arbejdsskadestyrelsen har hidtil ikke anerkendt museskader som arbejdsskader, da der ifølge styrelsen endnu ikke har været fremlagt noget dokumentation, der beviser, at overdrevent musearbejde medfører alvorlige arbejdsskader.

- Vi træffer jo ingen beslutninger selv. Vi sender sagerne videre til behandling i Erhvervssygdomsudvalget, som senere beslutter om museskader og computerskader på et tidspunkt skal føres til den eksisterende liste over sygdomme, der kan medføre udbetaling af arbejdsskadeerstatning, siger han.

Museskader anerkendes ikke foreløbig

Han er dog ikke i tvivl om, at konklusionerne fra Nudata om, at museskader ikke er så farlige, som blandt andet fagforbundet Teknisk Landsforbund og HK har været talsmænd for, ikke ligefrem øger sandsynligheden for, at museskader kommer med på listen over sygdomme, der accepteres som arbejdsskader i fremtiden.

- Det er stadig for tidligt at sige noget bestemt om. 1. januar 2005 træder en ny bekendtgørelse i kraft, hvor alle sygdommene på listen skal revurderes, slutter han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere