Artikel top billede

Foton-gennembrud baner vejen for bedre kvante-kryptering

Nu er ubrydelig kvante-kryptering rykket et stort skridt nærmere.

Tyske forskere melder nu om et stort gennembrud inden for kvante-kryptering. De har fundet en ny metode til at producere enkelte lyspartikler - kaldet fotoner.

Forskerne bruger fotonerne til det såkaldte quantum key distribution (QKD), hvor krypteringsnøglerne udveksles over en helt sikker forbindelse.

QKD er ikke et nyt fænomen, og der findes allerede kommercielle systemer, som bruger dette koncept. De bruger lasere som foton-kilde.

Helt tilbage i 2007 blev QKD brugt til at kode resultatet fra et parlamentsvalg i Schweiz.

Men forskerne har udviklet en ny og mere effektiv teknologi til QKD, hvor fotonerne sendes afsted enkeltvis. De bruger to enheder med en halvledende nanostruktur, der sender én foton afsted, hver gang den modtager en elektrisk puls.

"Lasernes lys er meget anderledes end det lys, der sendes ud af enkelt-foton-kilderne. Med en laser sker emissionen helt tilfældigt, men den ideelle foton-kilde sender nøjagtig en foton, når den bliver aktiveret, som i vores tilfælde sker med et elektrisk signal," forklarer projektlederen Sven Hoefling i en pressemeddelelse.

Med QKD kan to parter - de kaldes typisk for "Alice" og "Bob" i fagsproget - udveksle en hemmelig nøgle, som så kan bruges til at beskytte de data, som de vil sende til hinanden efterfølgende. Den hemmelige nøgle består af en strøm af fotoner, der roterer enten horisontalt, vertikalt eller diagonalt.

Fysikkens love dikterer, at det er umuligt at måle en partikels tilstand uden at ændre den. Så hvis "Eve" forsøger at opfange nøglen, bliver det straks opdaget. Derfor skulle kommunikationen være helt sikker.

I forskernes eksperiment har de frembragt enkelte fotoner, som så er samlet til en nøgle og sendt over en forholdsvis beskeden afstand på 40 cm i laboratoriet. Det nødvendige udstyr kostede kun omkring 120.000 kr., og forskerne mener, at deres system er kompatibelt med almindelig halvleder-teknologi.

Det næste skridt er at sende nøglerne over større afstande med repeater-stationer undervejs. I et andet eksperiment er det allerede lykkes at sende kvante-nøgler over en afstand på 500 meter over hustagene i München.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere