Artikel top billede

Nye EU-regler skal stoppe ulovlig eksport af e-skrot

Mange computere slutter deres dage på de giftige ghanesiske skrotpladser. Nu forsøger EU at stoppe den ulovlige eksport.

I denne uge er et nyt EU-direktiv trådt i kraft, som indfører skærpede regler for indsamling og behandling af elektronisk affald. Det nye direktiv indfører et mål om indsamling af 45 pct. af alt solgt elektronisk udstyr fra 2016 og som et næste skridt et mål om 65 pct. af alt solgt udstyr fra 2019 eller 85 pct. af alt genereret elektronisk affald.

Fjernsyn, bærbare computere og mobiltelefoner indeholder materialer som guld, sølv, kobber og sjældne metaller, der kan genanvendes. I dag lander op mod 75 procent af den europæiske elektroskrot i Afrika, hvor man forsøger at genvinde metallerne under primitive forhold.  

Denne ulovlige eksport skal inddæmmes med den nye version af WEEE-direktivet. Typisk bliver de ulovlige eksporter af elektronisk affald maskeret som lovlige transporter af fungerende brugt udstyr for at omgå EU's regler for affaldsbehandling.

Det nye direktiv vil forpligte eksportørerne til at teste, om udstyret virker eller ej, og fremlægge dokumenter om typer af transporter, der kan være ulovlige.

Børn arbejder på skrotpladser

Meget af det elektroniske udstyr fra Danmark og andre lande ender i dag i Ghana, hvor det ofte er børn som arbejder med affaldet. Ifølge en FN-rapport udgør børn 40 pct. af arbejderne på skrotpladsen Agbogbloshie i den ghanesiske hovedstad Accra.

Hver måned ankommer 600 containere med brugt elektronik til Ghana. Det er forbudt at eksportere elektroskrot til u-lande, men dette forbud kan omgås ved at mærke affaldet som fungerede udstyr - selv om computerne reelt er ubrugelige.

I stedet for at blive brugt i skoler og private hjem lander computerne på de endeløse skrotpladser, hvor fattige arbejder med at udvinde de værdifulde metaller. Det er hårdt og sundhedsfarligt arbejde.

Hvert år bliver der skabt mindst 50 millioner tons elektroskrot over hele verden - og mængden af e-skrot vokser tre gange hurtigere end de almindelige affaldsbjerge. Et resultat af, at elektroniske produkter efterhånden har en kortere og kortere levetid.

Forleden kom en rapport fra FN, som viste at der er fundet alarmerende mængder af bly, cadmium og andre giftige stoffer i nærheden af Agbogbloshie.

På deponien arbejder både voksne og børn helt ned til seksårs-alderen med at skille computerne ad og brænde komponenterne for at udvinde metaller som kobber og stål. Men denne forbrænding frigiver blandt andet dioxin, der er skadeligt for mennesker.

Skrotbjerge vokser

De nye EU-regler betyder, at større detailforretninger skal forpligtes til at tage det solgte udstyr tilbage. I dag indsamles blot en tredjedel af alt elektrisk og elektronisk affald i EU særskilt inden for det dokumenterede system.

EU's nuværende indsamlingsmål er 4 kg elektronisk affald pr. indbygger, svarende til ca. 2 millioner ton om året - ud af de 10 millioner ton affald, der genereres årligt i EU. Dette mål bliver sat op til omkring 20 kilo per indbygger.

I 2020 regner man med, at mængden af e-skrot vil stige til 12 millioner ton i EU.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.