Artikel top billede

Sådan svindlede Fonas indkøbschef

Et falsk kontonummer på en faktura var øjensynligt det, der afslørede tidligere Fona-chefs millionbedrageri. En trist sag, lyder det fra tidligere samarbejdspartnere.

En forfalsket faktura, som blev ekspederet elektronisk i stedet for at blive indtastet manuelt, var medvirkende til, at den daværende Fona-indkøbschef Jesper Nørmarks bedrageri blev afsløret. Det fortæller to af de aktører, som har haft sagen inde på livet.

I juli måned 2010 modtog distributøren Boston en faktura på 921.875 kroner, som tilsyneladende kom fra antivirusproducenten MySecurityCenters kontor i London. Men det skulle vise sig, at fakturaen var en forfalskning af en oprindelig faktura, som producenten tidligere havde sendt til netop Fona.

På den falske faktura havde indkøbschefen udskiftet MySecurityCenters kontonummer med et tilsvarende kontonummer, som i virkeligheden tilhørte hans eget merchandising-firma JustAdd.

I Bostons bogholderi ville man normalt have indtastet kontooplysningerne på fakturaen manuelt, og dermed ville pengene være endt i JustAdd.

Men hos Boston havde man i forvejen et direkte samarbejde med MySecurityCenter. Firmaets kontonummer var derfor oprettet i Bostons betalingssystem. Derfor røg beløbet på den falske til faktura i stedet til MySecurityCenter.

Læs mere:


Da pengene rullede ind på kontoen hos MySecurityCenter undrede man sig. Her havde man nemlig allerede en gang fået betaling for varerne fra Fona. Så hvorfor fik man nu - en gang til - penge fra Boston?

"En trist sag"

Hos Boston Distribution husker direktør og ejer Christian Banzhaf tilbage:

"De undrer sig over, at de får betaling fra os, fordi varerne allerede var betalt af Fona. Det viser sig så, at det kontonummer, der stod på den faktura, vi har modtaget var Jesper Nørmarks kontonummer, men vores system betaler til det kontonummer (hos MySecurityCenter, red.), som vi har registreret i forvejen. Det er nok der, at det hele ramler, fordi vi tager fat i Fona," siger Christian Banzhaf i dag.

Hos MySecurityCenter bekræfter direktør Janus Nielsen historien.

"Ja, det er rigtigt, at vi ved et tilfælde modtog penge fra Boston, som vi ikke kunne få til at passe med den samhandel vi i øvrigt havde med dem. (...) Det stod dog hurtigt klart, at de fejlagtigt havde betalt pengene til os, da de havde modtaget en faktura, der til forveksling lignede en fra os. Da vi var oprettet i deres system som leverandør, sendte de automatisk pengene til os, selv om det egentlig ikke var vores firmaoplysninger og kontonummer der stod på fakturaen. Pengene blev naturligvis derefter sendt tilbage," skriver Janus Nielsen i en mail til CRN.

Hos Boston og MySecurityCenter er holdningen, at det er en "trist og sørgelig" sag.

"Mit firma har handlet med Fona, hvor Nørmark har spillet en væsentlig rolle, lige indtil den dag, hvor han blev opsagt. Det er ikke mig, der har haft kontakten direkte til ham, og vi har ikke haft kendskab til, at der var noget mærkeligt i det. Det er trist, men jeg vil meget nødig stille mig til dommer over, hvad der egentlig er foregået. Jeg kender simpelthen ikke forløbet godt nok," lyder det fra Christian Banzhaf.

En tilsvarende melding kommer fra Janus Nielsen:

"Jeg har egentlig kun godt at sige om den pågældende person. Vi har handlet med Fona i mange år og generelt haft en positiv opfattelse af en professionel tilgang.

Den tidligere Fona-indkøbschef blev i sidste uge idømt to et halvt års fængsel plus en erstatning på 3,4 millioner kroner. Dommen er anket til landsretten. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jesper Nørmark eller hans forsvarer i sagen, Anders Nemeth.

Læs mere:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere