Artikel top billede

Sådan svindlede Fonas indkøbschef

Et falsk kontonummer på en faktura var øjensynligt det, der afslørede tidligere Fona-chefs millionbedrageri. En trist sag, lyder det fra tidligere samarbejdspartnere.

En forfalsket faktura, som blev ekspederet elektronisk i stedet for at blive indtastet manuelt, var medvirkende til, at den daværende Fona-indkøbschef Jesper Nørmarks bedrageri blev afsløret. Det fortæller to af de aktører, som har haft sagen inde på livet.

I juli måned 2010 modtog distributøren Boston en faktura på 921.875 kroner, som tilsyneladende kom fra antivirusproducenten MySecurityCenters kontor i London. Men det skulle vise sig, at fakturaen var en forfalskning af en oprindelig faktura, som producenten tidligere havde sendt til netop Fona.

På den falske faktura havde indkøbschefen udskiftet MySecurityCenters kontonummer med et tilsvarende kontonummer, som i virkeligheden tilhørte hans eget merchandising-firma JustAdd.

I Bostons bogholderi ville man normalt have indtastet kontooplysningerne på fakturaen manuelt, og dermed ville pengene være endt i JustAdd.

Men hos Boston havde man i forvejen et direkte samarbejde med MySecurityCenter. Firmaets kontonummer var derfor oprettet i Bostons betalingssystem. Derfor røg beløbet på den falske til faktura i stedet til MySecurityCenter.

Læs mere:


Da pengene rullede ind på kontoen hos MySecurityCenter undrede man sig. Her havde man nemlig allerede en gang fået betaling for varerne fra Fona. Så hvorfor fik man nu - en gang til - penge fra Boston?

"En trist sag"

Hos Boston Distribution husker direktør og ejer Christian Banzhaf tilbage:

"De undrer sig over, at de får betaling fra os, fordi varerne allerede var betalt af Fona. Det viser sig så, at det kontonummer, der stod på den faktura, vi har modtaget var Jesper Nørmarks kontonummer, men vores system betaler til det kontonummer (hos MySecurityCenter, red.), som vi har registreret i forvejen. Det er nok der, at det hele ramler, fordi vi tager fat i Fona," siger Christian Banzhaf i dag.

Hos MySecurityCenter bekræfter direktør Janus Nielsen historien.

"Ja, det er rigtigt, at vi ved et tilfælde modtog penge fra Boston, som vi ikke kunne få til at passe med den samhandel vi i øvrigt havde med dem. (...) Det stod dog hurtigt klart, at de fejlagtigt havde betalt pengene til os, da de havde modtaget en faktura, der til forveksling lignede en fra os. Da vi var oprettet i deres system som leverandør, sendte de automatisk pengene til os, selv om det egentlig ikke var vores firmaoplysninger og kontonummer der stod på fakturaen. Pengene blev naturligvis derefter sendt tilbage," skriver Janus Nielsen i en mail til CRN.

Hos Boston og MySecurityCenter er holdningen, at det er en "trist og sørgelig" sag.

"Mit firma har handlet med Fona, hvor Nørmark har spillet en væsentlig rolle, lige indtil den dag, hvor han blev opsagt. Det er ikke mig, der har haft kontakten direkte til ham, og vi har ikke haft kendskab til, at der var noget mærkeligt i det. Det er trist, men jeg vil meget nødig stille mig til dommer over, hvad der egentlig er foregået. Jeg kender simpelthen ikke forløbet godt nok," lyder det fra Christian Banzhaf.

En tilsvarende melding kommer fra Janus Nielsen:

"Jeg har egentlig kun godt at sige om den pågældende person. Vi har handlet med Fona i mange år og generelt haft en positiv opfattelse af en professionel tilgang.

Den tidligere Fona-indkøbschef blev i sidste uge idømt to et halvt  års fængsel plus en erstatning på 3,4 millioner kroner. Dommen er anket til landsretten. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jesper Nørmark eller hans forsvarer i sagen, Anders Nemeth.

Læs mere:
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft: Slut med at overføre data til USA - garanterer at al data fra EU-kunder fra næste år kan blive i Europa
Det er slut med at sende data over Atlanten for Microsoft, der nu over for alle sine bekymrede kunder med et nyt 'pledge' garanterer, at al europæisk data kan blive i europæiske datacentre og ikke vil blive sendt til USA. Se Microsofts løfte her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.