Artikel top billede

Samsung beskyldes for at bruge børnearbejde

Koreanske Samsung bliver nu anklaget for at beskæftige mindreårige i sine kinesiske fabrikker.

Det er ikke kun Apple og Foxconn, som er kommet i søgelyset for dårlige arbejdsforhold på deres fabrikker. Den kinesiske organisation China Labor Watch (CLW) retter nu alvorlige anklager mod den koreanske gigant Samsung.

I nogle af koncernens kinesiske fabrikker er der angiveligt tale om systematisk børnearbejde. Det melder det tyske ugeblad Der Spiegel, der har fået tidlig adgang til en rapport fra CLW, som først bliver udgivet senere i denne uge.

Rapporten kritiserer blandt andet farlige arbejdsforhold, overarbejde og ugyldige kontrakter. Flere af fabrikkerne har angiveligt indgået aftaler med skoler, som sender deres elever ud for at arbejde i produktionen. Lærerne tvinger deres elever til at arbejde og kasserer pengene. På nogle fabrikker arbejder børn under 16 år.

CWL har tidligere kritiseret arbejdsforholdene hos Samsung-leverandøren HEG Electronics, hvor arbejderne knokler op til 13 timer af gangen og tvinges til at stå op hele dagen som straf, hvis de har overtrådt firmaets regler.

I en rapport fra juli skælder organisationen også ud på en række andre it-giganter og ikke mindst Foxconn, som længe har været i søgelyset. "Har Samsung overtrådt Apples patent på at tyrannisere sine arbejdere" lyder den ironiske overskrift til den nye rapport, med henvisning til de aktuelle patent-sager mellem Apple og Samsung.

Koreanerne siger i en kommentar til Der Spiegel, at man vil undersøge forholdene og foretage inspektioner på fabrikkerne.

Dødsfald blandt arbejdere

Samsung blev også sat i gabestokken under Public Eye Awards tidligere i år, der blev uddelt i forbindelse med finanstopmødet i den schweiziske bjergby Davos. Her kårer Greenpeace hvert år verdens værste virksomheder.

Internet-brugerne kunne stemme om deres "favoritter" og flest stemmer (25.041) gik til Vale, som er ved at bygge en gigantisk dæmning ved Amazonas. Mindst 40.000 lokale indbyggere skal tvangsflyttes for at skaffe plads til dæmningen. På andenpladsen (24.254) kommer Tepco, som står for driften af det uheldsramte atomkraftværk Fukushima i Japan.

Men tredjepladsen (19.014 stemmer) gik til Samsung. Nu har sydkoreanerne hverken fældet en regnskov eller sprængt et atomkraftværk i luften, men Public Eye-arrangørerne hævder, at Samsung er skyld i mindst 50 dødsfald blandt sine unge arbejdere. Trods klare beviser har Samsung afvist ethvert ansvar og forsøgt at miskreditere de afdøde og syge - mindst 140 arbejdere skulle være ramt af kræft.

"Samsung har en 50-årig historie, som er kendetegnet af miljøforurening, undertrykkelse af fagforeninger, bestikkelse og skatteunddragelse. Samsungs magt i Sydkorea er så stor, at mange borgere taler om "Samsung-landet"," lød det i denne udtalelse fra Public Eye.

I en enkelt fabrik er der sluppet giftig gas ud 46 gange på et år - uden at arbejderne er blevet advaret, hævdes det. Samsung påstod i 2004, at man havde droppet PVC og de udskældte bromerede flammehæmmere fra sine produkter, men det var løgn. Der er fundet spor af benzol på fabrikkerne - selv om Samsung afviser, at man anvender det kræftfremkaldende middel.

Sidste år blev Samsung dømt til at betale erstatning til to kræftramte arbejdere i Sydkorea, men klagerne fra fire andre arbejdere blev afvist. Samsung kunne senere fremlægge en undersøgelse, der frikender selskabet. I august 2011 lovede Samsung så, at man vil betale til syge arbejdere og familierne til afdøde - i nogle tilfælde op til en halv million kroner per person.

Samsung er hårdere ramt af kritikken end Apple, fordi dødsfaldene er sket blandt selskabets egne medarbejdere. Apple har ikke sine egne fabrikker i Kina - alt bliver produceret hos Foxconn og andre leverandører.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere