Test: En af de hurtigste routere i byen

Netgear har med R6300 produceret en af de hurtigste 802.11ac-routere, du kan støve op. Derudover kan du overvåge og administrere dit netværk fra din smartphone. Vi har testet routeren.

Test: En af de hurtigste routere i byen

Mange af mine favorit-routere gennem de seneste tre år har været fra Netgear. Selskabets første 802.11ac-model, Netgear R6300, er da også en fremragende router. Asus RT-AC66U har dog i mine test vist sig lige at være en tand bedre.

R6300 ser meget anderledes ud end Netgears andre routere heriblandt den tidligere topmodel, WNDR-4500. R6300 læner sig bagud på sin stander, hvorimod routerne fra Netgears WNDR-produktlinje har en slankere profil. Begge har interne antenner og ingen af dem kan monteres på væggen.

Det blanke, sorte plastikydre tiltrækker fedtfingre, så det er med at holde fingrene fra den, når man har først har placeret den, hvor den skal stå.

R6300 er dual-band og kan samtidigt gøre brug af både 802.11n- og 802.11ac-netværk med tre strømme i 2,4 gigahertz-frekvensbåndet med en teoretisk maksimal overførselshastighed på 450 megabit per sekund, og yderligere tre strømme i 5 GHz-frekvensbåndet med en teoretisk maksimal overførselshastighed på 1,3 gigabit per sekund.

Netgear producerer endnu ikke nogen medie-bro, så i stedet anbefaler selskabet forbrugerne at købe to R6300-routere og sætte den ene op som netværksbro.

Det var, hvad jeg gjorde i forbindelse med denne test. R6300 indeholder to USB 2.0-porte, så routeren understøtter samtidig brug af et netværkstilsluttet USB-lagermedie og en netværkstilsluttet printer.

Jeg testede ikke printer-deling, men routeren viste sig at præstere ganske udmærket i forbindelse med en netværkstilsluttet harddisk.

R6300 har ikke helt lige så mange funktioner som Asus' 802.11ac-router. Den inkluderer en DLNA-certificeret medie-server, Samba- og ftp-server og forældrekontrol via OpenDNS (ligesom D-Link DIR-865L).

Der er dog hverken iTunes-server eller VPN. Men ligesom RT-AC66U tilbyder R6300 gæstenetværk i begge frekvensbånd (Buffalos WZR-D1800H tilbyder slet ikke gæstenetværk).

Benchmarking af ydelsen på 5 GHz 802.11ac

Til mine test anvendte jeg en bærbar fra AVADirect med en 2,5 GHz Intel Core i5-3210M-processor, 4 GB hukommelse og integreret et Intel Centrino Ultimate-N 6300-netværkskort. Ultimate-N 6300 kan sende og modtage tre samtidige strømme på hver 150 Mbps (i alt 450 Mbps).

De fleste trådløse netværkskort kan højest håndtere to (i alt 300 Mbps). Det gav mig al den båndbredde, jeg havde brug for til at evaluere routerens 802.11n-ydelse (på både 2,4- og 5 GHz-frekvensbåndet).

For at evaluere routerens 802.11ac-ydelse på 5 GHz-frekvensbåndet satte jeg en anden R6300 op som trådløs bro tilsluttet computerens Ethernet-port.

I forbindelse med testene placerede jeg klienten fem forskellige steder inden for og uden for mit hus på 260 kvadratmeter (afstandene til routeren angives i hvert af nedenstående diagrammer).

Jeg brugte open source-benchmarken IPERF (og den grafiske brugergrænseflade JPERF, der er designet til den).

For at måle routerens downlink TCP-hastighed opsatte jeg min bærbare som server og brugte en stationær pc som klient tilsluttet routeren via Ethernet-kabel.

R6300 landede på første- eller andenpladsen i de fleste testplaceringer og leverede for eksempel en imponerende trådløs TCP-hastighed på 473 Mbps i testen i soveværelset, hvor klienten var inden for tre meter af routeren og i samme rum.

Netgear-routerens ydelsen faldt dog en smule til 432 Mbps, da jeg flyttede klienten og broen ud i køkkenet, over seks meter fra routeren og med en enkelt væg imellem. Her klarede RT-AC66U sig derimod bedre end i soveværelset og snuppede derfor førstepladsen.

Test i hjemmebiografen

De to næste benchmarks foregik i min hjemmebiograf med en afstand på cirka 10 meter til routeren.

Hjemmebiografen er designet som et rum inden i et rum med fire vægge med en rammekonstruktion af bjælker og søjler på to gange fire tommer og gipsplader bag fire andre vægge med en rammekonstruktion af bjælker og søjler på to gange seks tommer og gipsplader med cirka 15 centimeter luft og stenuldsisolering imellem sig.

Meningen med denne konstruktion er at optimere rummets akustik og lydisolering og samtidig undgå at afskærme for elektriske felter som et Faraday-bur.

Alligevel har jeg oplevet, at mange trådløse routere har svært ved at trænge igennem til rummet. Ingen af de testede 802.11ac-routere havde dog den mindste vanskelighed med at nå klienten inde i rummet.

Her klarede R6300 sig en lille smule bedre end både RT-AC66U og D-Link DIR-685L og vandt således førstepladsen.

Da det for mange vil være oplagt at bruge et 802.11ac-netværk til underholdningssystemet, besluttede jeg at måle TCP-hastigheden med netværksbroen stående inde i hjemmebiografens kabinet konstrueret af krydsfiner.

R6300 var i denne testplacering en hel del langsommere end de andre to routere, nævnt ovenfor: Dens overførselshastighed faldt her til 129 Mbps. Jeg skyder på, at det havde noget at gøre med orienteringen af den trådløse bro.

Da den stod på bordet i dette rum, pegede den skråt mod routeren, mens den i kabinettet stod vinkelret på routeren.

Alligevel leverede R6300 rigelig båndbredde til at streame en Blu-ray ISO-afbildning af en film fra en Windows Home Server 2011-maskine på mit hjemmekontor til pc'en i underholdningscenteret inklusiv soundtracket i HD-kvalitet.

R6300's ydelse var dog igen helt i top, da jeg flyttede klienten og netværksbroen til den første af de to udendørs testplaceringer: En terrasse lukket inde af tre vægge og en halvvæg med vinduer af glas.

Jeg tvivler på, at særlig mange mennesker ville vælge at opsætte en netværksbro udendørs, da det kan involvere en del besvær at slæbe udstyret udendørs og få tilsluttet strøm.

Signalet fra routeren har en mere direkte vej til denne placering, selvom det skal igennem to isolerede vægge. R6300 gav her en lidt bedre hastighed end i køkkenet og vandt førstepladsen med 435 Mbps.

Hastigheden faldt dog til 122 Mbps, da jeg flyttede klienten og netværksbroen ud på et picnic-bord længere væk fra huset. Her var routeren og klienten 23 meter fra hinanden og med fire isolerede vægge i mellem sig.

Denne overførselshastighed kunne kun give en tredjeplads, men er alligevel ganske imponerende på denne rækkevidde. De fleste 802.11n-routere, der kan udnytte 5 GHz-frekvensbåndet kan slet ikke nå klienten herude (Asus RT-N66U er dog en undtagelse).

Test på kablet netværk

Benchmarking af ydelsen på 2,4 GHz 802.11n

R6300 havde en ret gennemsnitlig ydelse i 2,4 GHz-frekvensbåndet, men var dobbelt så hurtig som D-Links DIR-685L på den længste testafstand.

Begge disse routere kan på den lange afstand levere en acceptable oplevelse i forhold til at surfe på nettet, men Netgear er langt hurtigere til at overføre filer over netværket.

Netgears R6300 haltede en anelse efter resten af de testede routere med klienten forbundet direkte via Ethernet-kabel, men forskellen var til at overse.

For at evaluere ydelsen i forhold til network-attached storage (NAS) sluttede jeg en My Passport USB-harddisk på 500 GB fra Western Digital til en af routerens USB-porte.

Jeg brugte et stopur til at måle, hvor lang tid det tog at kopiere nogle filer fra en pc til den eksterne harddisk sluttet til netværket (en skrivetest) og hvor lang tid det tog at kopiere de samme filer den anden vej (en læsetest).

Pc'en var forbundet til netværket via Ethernet-kabel. Jeg testede hastigheden i forbindelse med store filer ved først at rippe en DVD til pc'ens harddisk.

Det tog lidt over seks minutter at kopiere denne fil på 4,29 GB fra pc'en til den netværkstilsluttede harddisk, mens det tog lidt under syv minutter at læse filen fra netværksharddisken.

Således er Netgear med blandt de tre nogenlunde hurtige routere i disse test.

Hvis man ikke ripper mange film fra dvd eller Blu-ray, kommer man kun sjældent til at flytte store filer til harddisken tilsluttet routeren. Mere almindeligt er det at flytte større mængde små filer frem og tilbage over netværket.

For at evaluere routerens ydelse i dette scenarie, oprettede jeg en mappe med 595 MB små filer (undermapper med musik, grafik, fotos, tekstdokumenter, regneark og så videre).

Netgear R6300 var meget hurtig til både at skrive og læse disse små filer til og fra den netværkstilsluttede USB-harddisk. Hver opgave tog under et minut.

Konklusion

I kampen om titlen som den bedste 802.11ac-router på markedet i dag placerer Netgear R6300 sig på en andenplads lige bag Asus RT-AC66U.

Den er i de fleste test ikke helt lige så hurtig som routeren fra Asus og tilbyder ikke lige så mange funktioner. Der er dog ikke stor forskel i ydelsen.

Netgears Genie-app giver dig mulighed for at overvåge og administrere dit netværk fra din smartphone. Asus har dog netop lanceret sin AiCloud-service, så heller ikke her ser det ud til, at Netgear rigtig har nogen fordel over Asus.

Herudover kan Netgear ikke slå det faktum, at RT-AC66U's antenner kan justeres og udskiftes.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk IT-sikkerhedsdag 2022 - identificer, beskyt og forsvar

IT-sikkerhedstruslerne mod virksomhederne er i takt med tiden blevet større og værre, fordi virksomhederne er mere end nogensinde før afhængige af data og IT. Det stiller krav til de IT-ansvarlige, der konstant skal tage bestik af det skiftende trusselniveau. Det kræver blandt andet, at it-sikkerhed bliver sat på den strategiske dagsorden i virksomhederne – men hvordan?

25. januar 2022 | Læs mere


Hjemmearbejdets påvirkning på trivsel, helbred og arbejdsmiljø

Fremtidens arbejdsplads er hybrid, det er der ingen tvivl om. Men hvad fører det egentlig med sig? Og hvordan omstiller du og din arbejdsplads sig til det? Det kan du blive klogere på, på denne digitale konference.

02. februar 2022 | Læs mere


GDPR - persondatabeskyttelse i praksis

Håndteringen af persondata og GDPR er for længst blevet hverdag hos de danske organisationer, men derfor er det til stadighed vigtigt og altafgørende, at den løbende overholdelse af GDPR er på plads. Vær med og hør, hvordan du ved hjælp af processuelle greb, værktøjer og systemer kan sikre dette.

08. februar 2022 | Læs mere