Artikel top billede

USA kan spare milliarder med dansk it

Dansk viden om patientjournaler og telemedicin kan medføre store besparelser i det amerikanske sundhedsvæsen.

En større dansk sundhedskaravane rejste i sidste uge gennem Silicon Valley for at markedsføre danske it-løsninger til sundhedssektoren. I 2010 tog den første danske karavane afsted for at sælge dansk sundheds-it i USA med danske og amerikanske repræsentanter fra sundheds- og transport-sektoren samt forskere og it-virksomheder.

Den nye "Health Carevan 2.0" samlede omkring 30 deltagere fra det offentlige og private virksomheder, som blandt andet kom forbi Singularity University i Mountain View og it-giganten Oracle.

Ifølge Innovation Center Denmark, der havde arrangeret karavanen, er dansk viden og erfaring med elektroniske patientjournaler og telemedicin meget efterspurgt i USA.

"USA bruger 17-18 procent af BNP på sundhedsudgifter, det er næsten dobbelt så meget som Danmark. Om 10 år forudsiges det, at de amerikanske udgifter på området vil stige til 25 procent af BNP. Det er en meget skræmmende udvikling - og et område hvor vi som danskere kan komme på banen med teknologier, som kan være med til at vende den udvikling herovre," siger Camilla Rygaard-Hjalsted, der er direktør for Innovation Center Denmark.

En af de danske virksomheder, der har deltaget i sundhedskaravanen, er Radiometer, der fremstiller måleinstrumenter til sundhedssektoren.

"Selvom USA har været vores største marked i mange år, er der trends indenfor sundhedsinnovation herovre, som vi ikke har en berøringsflade med i det daglige. Karavanen har givet nye input til, hvordan vi kan blive bedre til at se de større perspektiver i de patientdata, vores teknologi producerer. Vi kan fx blive bedre til at koble patientmålinger sammen på en ny måde for at opdage sygdomsbilleder og mønstre i de data, vi leverer til beslutningstagere," siger Frank Nielsen, der er chef for sensor-teknologi hos Radiometer.

Under besøget hos Oracles globale hovedkvarter i Redwood Shores i Silicon Valley drog karavanen for et kort øjeblik til søs på Oracles Americas Cup båd. Men midtpunktet for ugen var den største konference om sundheds-it i USA, Health 2.0, der blev afholdt i San Francisco den 8. og 9. oktober.

Ingen fokus på arbejdsmiljøet i USA

Hos det danske firma Vendlet undrer man sig over, at arbejdsmiljøet på de amerikanske hospitaler ikke spiller den store rolle, som man havde ventet. Vendlet har udviklet et elektrisk vendelagen, der fjerner de fysiske belastninger fra plejepersonalet. Det er åbenbart ikke noget, der betyder så meget i USA.

"Vi troede, at det største incitament for vores produkt ville være en ny californisk lov, som foreskriver, at man - så vidt det er muligt - skal anvende automatiserede løsninger i patientbehandlingen for at undgå arbejdsulykker. Men den lov var der praktisk talt ingen, der havde hørt om. I paneldebatter med konsulenter og virksomheder indenfor sundheds-it hørte vi samtidig, hvordan man ikke betragter forbedringer i arbejdsmiljøet som noget, der har relevans for patient eller effektivitet på hospitalet," siger direktør Peter Maindal fra Vendlet.

Hans vigtigste erfaring fra USA-besøget er, at det er patientværdigheden, man skal slå på - at man skal hjælpe hospitalet med at skabe en bedre oplevelse for patienten samtidig med, at det bliver mere effektivt. Det kræver en del forberedelse at komme ind på det amerikanske marked. Alene den nødvendige FDA-godkendelse tager omkring ni måneder.

Danske Workflow-to-go deltog også på turen med en app, der skal optimere arbejdsgangene for personalet og sikre patienternes sikkerhed. Firmaet bruger QR-koder, som sygehuspersonale så kan scanne med smartphones og tablet-pc'er. Claus Ingemann fra Workflow-to-go mener, at karavanens besøg på et hospital og et ældrecenter viser, at der er et marked for produktet i USA.

"De har alle arbejdsgange dokumenteret, men det er i form af massevis af mapper og post-it noter med instruktioner. En løsning som vores, der går ind og giver medarbejdere adgang til dette ved blot at scanne en kode fra deres smartphone eller tablet, kunne de godt se var oplagt," siger han.

Budgetkontoret i den amerikanske kongres har tidligere vurderet, at man kan reducere antallet af fejlbehandlinger og spare 480 milliarder kroner årligt ved at inddrage it-løsninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere