Artikel top billede

Sådan kan man isolere et helt land på nettet

Syrien har nu afbrudt forbindelsen til resten af verden på nettet. I mange lande er det meget nemt at isolere det nationale internet.

Hvor svært er det at afskære et helt land fra resten af internettet? Hos sikkerhedsfirmaet Renesys har man forsøgt at besvare dette spørgsmål. "Kunne det ske i dit land?" lyder overskriften på et blog-indlæg, hvor Renesys har kigget nærmere på antallet af internationale internet-forbindelser mellem landene.

I nogle lande er der kun et eller to selskaber, der har licens til at videreformidle telefoni og internet-trafik til resten af verden, og her er det meget let at afbryde forbindelsen til omverden. Det kræver typisk kun et par telefonopkald og et meget alvorligt toneleje.

Renesys har tegnet et verdenskort, hvor alle lande har fået en farvekode baseret på risikoen for at få afbrudt internet-forbindelsen til omverden. Det er baseret på en optælling af alle nationale udbydere i de enkelte lande, som transporterer trafikken på tværs af grænsen. Hvis der kun er et eller to selskaber med international forbindelser, så er risikoen størst.

"Du kan tænke på det som antallet af telefonopkald (eller juridiske skridt eller angreb mod infrastrukturen), der er nødvendige for at afkoble det nationale internet fra resten af det globale internet," skriver Renesys.

I lande som Syrien, Tunesien, Algeriet, Burma og Yemen er der kun et eller to selskaber med internationale licenser, og her er risikoen derfor meget høj. Der er 61 lande i denne kategori, men den tager ikke højde for de politiske forhold. Grønland er således også med i denne gruppe.

Så er der gruppen, hvor der er færre end 10 udbydere med forbindelse til omverden. Det er lande som Egypten, Iran og mange afrikanske nationer. I gruppen med lav risiko - her er der mellem 10 og 40 udbydere - ligger de baltiske lande, Kina, Indien, Israel og en del lande i Mellem- og Sydamerika.

Danmark ligger heldigvis i den "resistente" kategori, hvor der er 40 eller flere udbydere med international opkobling. Her skulle det være meget svært at afskære forbindelsen til udlandet.

Syrien forsvandt fra nettet

Renesys har tidligere analyseret, hvordan lande som Egypten og Syrien har lukket for både internet og mobilnet for at stoppe oprør og demonstrationer mod magthaverne.

Det menes at internettet havde en stor rolle i den tunesiske revolution, som i 2011 væltede regeringen og tvang landets præsident til at flygte ud af landet. De voldsomme demonstrationer i de tunesiske gader blev organiseret over Facebook og Twitter, som også blev brugt til at fortælle omverdenen om, hvad der skete i landet. Wikileaks-telegrammer afslørede korruptionen i regeringen.

I Tunesien forsøgte myndighederne i første omgang at blokere Facebook og Twitter, men senere valgte de en anden og mere snedig taktik, hvor internet-udbyderne blev tvunget til at installere software, som stjal brugernavne og kodeord. Det fik Facebook til at reagere omgående og aktivere HTTPS-kryptering for alle tunesiske brugere. En beskyttelse, som nu er udvidet til Facebook-brugere i hele verden.

Den egyptiske regering valgte i stedet at trække stikket til nettet under protesterne i januar 2011, som væltede Mubarak-styret. Et helt land med 80 millioner indbyggere forsvandt pludselig fra nettet. Det var, som om Egypten var holdt op med at eksistere. Sådan så det i hvert fald ud, når man kiggede på nettets routing-tabeller.

Torsdag i sidste uge skete noget lignende i Syrien. Landet forsvandt fra nettet. Renesys har forsøgt at analysere dette og konstaterer, at alle 84 syriske ip-adresseblokke pludselig er utilgængelige. Et par enkelte netværk overlevede for en kort stund, men de er nu også væk.

Det kan være et forsøg fra regeringen på at afbryde kommunikationen mellem sine modstandere og grupper i udlandet, eller det kan skyldes, at man vil gøre det sværere for resten af verden at følge med i, hvad der sker i Syrien.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.