Artikel top billede

Sådan kan man isolere et helt land på nettet

Syrien har nu afbrudt forbindelsen til resten af verden på nettet. I mange lande er det meget nemt at isolere det nationale internet.

Hvor svært er det at afskære et helt land fra resten af internettet? Hos sikkerhedsfirmaet Renesys har man forsøgt at besvare dette spørgsmål. "Kunne det ske i dit land?" lyder overskriften på et blog-indlæg, hvor Renesys har kigget nærmere på antallet af internationale internet-forbindelser mellem landene.

I nogle lande er der kun et eller to selskaber, der har licens til at videreformidle telefoni og internet-trafik til resten af verden, og her er det meget let at afbryde forbindelsen til omverden. Det kræver typisk kun et par telefonopkald og et meget alvorligt toneleje.

Renesys har tegnet et verdenskort, hvor alle lande har fået en farvekode baseret på risikoen for at få afbrudt internet-forbindelsen til omverden. Det er baseret på en optælling af alle nationale udbydere i de enkelte lande, som transporterer trafikken på tværs af grænsen. Hvis der kun er et eller to selskaber med international forbindelser, så er risikoen størst.

"Du kan tænke på det som antallet af telefonopkald (eller juridiske skridt eller angreb mod infrastrukturen), der er nødvendige for at afkoble det nationale internet fra resten af det globale internet," skriver Renesys.

I lande som Syrien, Tunesien, Algeriet, Burma og Yemen er der kun et eller to selskaber med internationale licenser, og her er risikoen derfor meget høj. Der er 61 lande i denne kategori, men den tager ikke højde for de politiske forhold. Grønland er således også med i denne gruppe.

Så er der gruppen, hvor der er færre end 10 udbydere med forbindelse til omverden. Det er lande som Egypten, Iran og mange afrikanske nationer. I gruppen med lav risiko - her er der mellem 10 og 40 udbydere - ligger de baltiske lande, Kina, Indien, Israel og en del lande i Mellem- og Sydamerika.

Danmark ligger heldigvis i den "resistente" kategori, hvor der er 40 eller flere udbydere med international opkobling. Her skulle det være meget svært at afskære forbindelsen til udlandet.

Syrien forsvandt fra nettet

Renesys har tidligere analyseret, hvordan lande som Egypten og Syrien har lukket for både internet og mobilnet for at stoppe oprør og demonstrationer mod magthaverne.

Det menes at internettet havde en stor rolle i den tunesiske revolution, som i 2011 væltede regeringen og tvang landets præsident til at flygte ud af landet. De voldsomme demonstrationer i de tunesiske gader blev organiseret over Facebook og Twitter, som også blev brugt til at fortælle omverdenen om, hvad der skete i landet. Wikileaks-telegrammer afslørede korruptionen i regeringen.

I Tunesien forsøgte myndighederne i første omgang at blokere Facebook og Twitter, men senere valgte de en anden og mere snedig taktik, hvor internet-udbyderne blev tvunget til at installere software, som stjal brugernavne og kodeord. Det fik Facebook til at reagere omgående og aktivere HTTPS-kryptering for alle tunesiske brugere. En beskyttelse, som nu er udvidet til Facebook-brugere i hele verden.

Den egyptiske regering valgte i stedet at trække stikket til nettet under protesterne i januar 2011, som væltede Mubarak-styret. Et helt land med 80 millioner indbyggere forsvandt pludselig fra nettet. Det var, som om Egypten var holdt op med at eksistere. Sådan så det i hvert fald ud, når man kiggede på nettets routing-tabeller.

Torsdag i sidste uge skete noget lignende i Syrien. Landet forsvandt fra nettet. Renesys har forsøgt at analysere dette og konstaterer, at alle 84 syriske ip-adresseblokke pludselig er utilgængelige. Et par enkelte netværk overlevede for en kort stund, men de er nu også væk.

Det kan være et forsøg fra regeringen på at afbryde kommunikationen mellem sine modstandere og grupper i udlandet, eller det kan skyldes, at man vil gøre det sværere for resten af verden at følge med i, hvad der sker i Syrien.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere