Artikel top billede

Nu bliver det lettere at installere Linux på Windows 8-maskiner

Nu kan stort set alle Linux-distributioner installeres på systemer med Secure Boot, som ellers kun er signeret til Windows.

Her på ComON har vi tidligere skrevet om, at Microsoft beskyldes for at blokere for andre styresystemer end Windows 8 på maskiner, der leveres med det nye styresystem. Det er den såkaldte Secure Boot-funktion i BIOS-afløseren UEFI (Unifed Extensible Firmware Interface), som skal sørge for, at det kun er muligt at starte signerede boot-loadere.  

Microsoft kræver, at computeren skal bruge Secure Boot, for at den kan blive certificeret til Windows 8. Men kritikere som Free Software Foundation (FSF) mener, at Secure Boot vil blokere for installation af andre operativsystemer. Sidste år blev der startet en kampagne mod Secure Boot, som ifølge FSF måske snarere bør kaldes Restricted Boot.

Faktisk erkender FSF, at funktionen kan beskytte mod malware ved at blokere for afvikling af uautoriseret kode. Men det afgørende er, om brugeren selv har mulighed for at autorisere de programmer, som man ønsker at køre.

Nu ser det ud til, at Linux-folket kan ånde lettet op. Den kendte blogger og tidligere Red Hat-medarbejder Matthew Garrett har frigivet sin boot-loader Shim sammen med en signatur-nøgle fra Microsoft. Den kan bruges til at installere stort set alle Linux-distributioner på systemer med UEFI Secure Boot, uden at det er nødvendigt at deinstallere denne funktion.

Der er fri adgang til at integrere Shim i sin egen Linux-distribution. De nødvendige binære filer ligger klar til download.

Linux Foundation har også udviklet sin egen UEFI boot-loader med Microsoft-signatur. Det har ikke været helt uden problemer. Det kræver således, at man bruger Microsofts egen Silverlight til upload af en CAB-fil. Det fungerer ikke med Moonlight under Linux.

I sidste uge kom det frem, at produktnøglen i Windows 8 er gemt i maskinens UEFI. Det skal blokere for piratkopiering, men der findes allerede software, som kan trække nøglen ud af system-softwaren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere