Artikel top billede

Nu bliver det lettere at installere Linux på Windows 8-maskiner

Nu kan stort set alle Linux-distributioner installeres på systemer med Secure Boot, som ellers kun er signeret til Windows.

Her på ComON har vi tidligere skrevet om, at Microsoft beskyldes for at blokere for andre styresystemer end Windows 8 på maskiner, der leveres med det nye styresystem. Det er den såkaldte Secure Boot-funktion i BIOS-afløseren UEFI (Unifed Extensible Firmware Interface), som skal sørge for, at det kun er muligt at starte signerede boot-loadere.  

Microsoft kræver, at computeren skal bruge Secure Boot, for at den kan blive certificeret til Windows 8. Men kritikere som Free Software Foundation (FSF) mener, at Secure Boot vil blokere for installation af andre operativsystemer. Sidste år blev der startet en kampagne mod Secure Boot, som ifølge FSF måske snarere bør kaldes Restricted Boot.

Faktisk erkender FSF, at funktionen kan beskytte mod malware ved at blokere for afvikling af uautoriseret kode. Men det afgørende er, om brugeren selv har mulighed for at autorisere de programmer, som man ønsker at køre.

Nu ser det ud til, at Linux-folket kan ånde lettet op. Den kendte blogger og tidligere Red Hat-medarbejder Matthew Garrett har frigivet sin boot-loader Shim sammen med en signatur-nøgle fra Microsoft. Den kan bruges til at installere stort set alle Linux-distributioner på systemer med UEFI Secure Boot, uden at det er nødvendigt at deinstallere denne funktion.

Der er fri adgang til at integrere Shim i sin egen Linux-distribution. De nødvendige binære filer ligger klar til download.

Linux Foundation har også udviklet sin egen UEFI boot-loader med Microsoft-signatur. Det har ikke været helt uden problemer. Det kræver således, at man bruger Microsofts egen Silverlight til upload af en CAB-fil. Det fungerer ikke med Moonlight under Linux.

I sidste uge kom det frem, at produktnøglen i Windows 8 er gemt i maskinens UEFI. Det skal blokere for piratkopiering, men der findes allerede software, som kan trække nøglen ud af system-softwaren.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft ser ud til at have stoppet udviklingen af Windows 10X - er blevet lagt på hylden
Microsoft har stoppet udviklingen af Windows 10X, som dermed ikke står til at blive lanceret i år alligevel.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.