Artikel top billede

Nu vil forskere afsløre: Eksisterer verden eller lever vi i en computer-simulation?

Lever vi i en Matrix-lignende computer-simulation, der kører på fremtidens supercomputere? Nu vil forskere finde svaret.

Har du nogle gange på fornemmelsen, at verden blot er en illusion? At det hele blot er en computerskabt virkelighed? Lever vi i en slags super-avanceret Sim City-simulation? Nu har forskere fra University of Washington udviklet en test, der skal afsløre, om verden faktisk er ægte eller kun en simulation.

Forskerne henviser til et forskningspapir fra 2003, hvor filosofi-professor Nick Bostrom kommer med tre mulige scenarier. Enten er menneskeheden tæt på sin udryddelse, eller også er det meget usandsynligt, at fremtidige generationer vil forsøge at simulere deres forfædre. Hvis disse to udsagn ikke er sande, så lever vi sandsynligvis i en computer-simulation, lyder hans konklusion.

For der er næsten uendeligt mange mulige simulationer, men kun én virkelighed - og så er det usandsynligt, at vi lige netop skulle være landet i "the real thing".

Men de fleste forbinder nok ideen om verden som en computer-simulation med Matrix-filmene, hvor menneskene lever en trist tilværelse som batterier i underjordiske huler, mens deres hjerner kører i tomgang i en simuleret virkelighed.

Med den nuværende teknologi vil det tage årtier, inden forskere kan køre selv de mest primitive simulationer af universet, men det skulle allerede nu være muligt at teste, om vi er skabt af kød og blod eller blot bits og bytes.

Forskerne vil lede efter en slags "signatur", som minder om de små simulationer, der allerede findes i dag.

Der er trods alt begrænsninger også i fremtidens supercomputere - og det betyder, at alt i verden ikke opfører sig, som det skal. Forskerne vil blandt andet kigge på, hvordan kosmiske bølger opfører sig. De bevæger sig muligvis ikke i en lige bane, som de skal, og det kunne være et tegn på, at noget er galt.  

En anden mulighed kunne være at lede efter programmeringsfejl eller tegn på, at programmørerne har genbrugt de samme data - måske har du en dobbeltgænger et sted i verden.

Forskerne mener også, at der måske findes mange parallelle simulationer, som muligvis kører på den samme supercomputer.

"Så er spørgsmålet: 'Kan du kommunikere med disse andre universer, hvis de kører på samme platform," siger forskeren Zohreh Davoudi.

Det nye forskningspapir "Constraints on the Universe as a Numerical Simulation" kan læses hos arXiv.org.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere