Artikel top billede

Nu vil forskere afsløre: Eksisterer verden eller lever vi i en computer-simulation?

Lever vi i en Matrix-lignende computer-simulation, der kører på fremtidens supercomputere? Nu vil forskere finde svaret.

Har du nogle gange på fornemmelsen, at verden blot er en illusion? At det hele blot er en computerskabt virkelighed? Lever vi i en slags super-avanceret Sim City-simulation? Nu har forskere fra University of Washington udviklet en test, der skal afsløre, om verden faktisk er ægte eller kun en simulation.

Forskerne henviser til et forskningspapir fra 2003, hvor filosofi-professor Nick Bostrom kommer med tre mulige scenarier. Enten er menneskeheden tæt på sin udryddelse, eller også er det meget usandsynligt, at fremtidige generationer vil forsøge at simulere deres forfædre. Hvis disse to udsagn ikke er sande, så lever vi sandsynligvis i en computer-simulation, lyder hans konklusion.

For der er næsten uendeligt mange mulige simulationer, men kun én virkelighed - og så er det usandsynligt, at vi lige netop skulle være landet i "the real thing".

Men de fleste forbinder nok ideen om verden som en computer-simulation med Matrix-filmene, hvor menneskene lever en trist tilværelse som batterier i underjordiske huler, mens deres hjerner kører i tomgang i en simuleret virkelighed.

Med den nuværende teknologi vil det tage årtier, inden forskere kan køre selv de mest primitive simulationer af universet, men det skulle allerede nu være muligt at teste, om vi er skabt af kød og blod eller blot bits og bytes.

Forskerne vil lede efter en slags "signatur", som minder om de små simulationer, der allerede findes i dag.

Der er trods alt begrænsninger også i fremtidens supercomputere - og det betyder, at alt i verden ikke opfører sig, som det skal. Forskerne vil blandt andet kigge på, hvordan kosmiske bølger opfører sig. De bevæger sig muligvis ikke i en lige bane, som de skal, og det kunne være et tegn på, at noget er galt.  

En anden mulighed kunne være at lede efter programmeringsfejl eller tegn på, at programmørerne har genbrugt de samme data - måske har du en dobbeltgænger et sted i verden.

Forskerne mener også, at der måske findes mange parallelle simulationer, som muligvis kører på den samme supercomputer.

"Så er spørgsmålet: 'Kan du kommunikere med disse andre universer, hvis de kører på samme platform," siger forskeren Zohreh Davoudi.

Det nye forskningspapir "Constraints on the Universe as a Numerical Simulation" kan læses hos arXiv.org.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere