Artikel top billede

Skjult kamera afslører katastrofale forhold på iPhone-fabrikker

Franske journalister har været på besøg hos Apple-leverandøren Foxconn med skjult kamera. Trods gyldne løfter er arbejdsforholdene stadig elendige.

Så er der igen ballade om arbejdsforholdene på de kinesiske Foxconn-fabrikker, hvor Apple får fremstillet sin iPhone, iPad og andre produkter. Et journalisthold fra tv-stationen France 2 har været på besøg i en fabrik i Zhengzhou med skjult kamera og afslører nu, at de underbetalte arbejdere stadig knokler under elendige forhold. Det skriver Engadget.

Efter kritik tidligere i år havde Apple og Foxconn ellers lovet at forbedre arbejdsforholdene, men det er ikke sket. Journalisterne fra tv-programmet "Envoyé Spécial" kan fortælle, at mange af arbejderne bor i ufærdige sovesale uden vand og elektricitet. Det ser ud til, at konstruktionen af produktions-anlæg har højere prioritet end sovesalene.

Foxconn har hævet lønnen for arbejderne til 290 dollar om måneden, men en stor del af lønforhøjelsen bliver spist af højere omkostninger til indkvartering, mad og forsikringer. Der er hyret psykologer til at vurdere de ansattes mentale sundhed, men arbejderne skal selv betale for psykolog-rapporten.

Desuden har journalisterne mødt underbetalte student-arbejdere, som er blevet tvunget til at arbejde af deres uddannelses-institutioner.

Det er Apples nye iPhone 5, der bliver fremstillet på fabrikken i Zhengzhou, og det ser ud til, at arbejdspresset er så hårdt, at man konstant er nødt til at rekruttere flere arbejdere. Tidligere rejste mange arbejdere til det kystnære Shenzhen for at arbejde for Foxconn og andre producenter.

Men det har fået lønningerne til at stige, og Foxconn har reageret ved at flytte sine fabrikker ind i landet, hvor der er større adgang til frisk og billig arbejdskraft - og knap så stor fokus på arbejdsforholdene.

Apple er selv begyndt at flytte en del af sin produktion tilbage til USA. Apple investerer omkring 570 millioner kroner for at kunne producere Mac'er i sit hjemland igen fra næste år. Men den største del af produktionen skal fortsat ske i Kina.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.