Artikel top billede

Lys skal erstatte trådløse netværk

Nu er det lykkedes at overføre data med 280 megabit i sekundet ved at benytte almindelig LED-loftsbelysning.

Et EU-finansieret projekt melder om et gennembrud i lys-baseret dataoverførsel. Den nye teknologi kan blive en erstatning for dagens trådløse netværk i private hjem. Forskere i det såkaldte "Home Gigabit Access" projekt har udviklet et netværk med en kombination af kabler, radiosignaler og lys. Båndbredden skulle være så stor, at man f.eks. kan streame flere HD-film samtidig i netværket.

I en pressemeddelelse fortæller forskerne, at de har overført data med 280 megabit i sekundet med en kombination af synligt og infrarødt lys over en afstand på 10 meter. Forskerne har overført data i to retninger mellem forbundne enheder og dermed skabt et lys-baseret netværk. Projektholdet har brugt almindelig LED-loftsbelysning, som efterhånden findes i mange hjem.

De mener, at hastigheden kan øges markant, hvis denne teknologi bliver kombineret med radio-signaler. Men der er også fordele i at bruge lys-kommunikation alene - herunder at der er mindre risiko for forstyrrelser, fordi signalet er begrænset til ét rum. Dette kaldes også for Visible Light Communication eller VLC, men forskerne har døbt det "Li-Fi". En standard på området (IEEE P1905.1) er allerede på vej.

Som at morse med en lommelygte

I princippet kan enhver lyspære bruges til at overføre data. Pæren skal blot sættes til at blinke så hurtigt, at det menneskelige øje ikke kan nå at opfatte det. Forskeren Harald Haas og hans hold på University of Edinburgh har fået patent på en teknologi, der bruger blinkende lys til at overføre data trådløst.

Det kræver blot, at man tilføjer en mikrochip til en LED-pære, som sætter den til at blinke millioner af gange i sekundet. For at modtage disse data kræves så en lysfølsom sensor. Det minder lidt om at sende morse-kode med en lommelygte, men det går meget hurtigere.

Det anslås, at der er 14 milliarder lyspærer i verden - så potentialet skulle altså være meget stort. I teorien kunne enhver gadelampe forvandles til et trådløst hotspot.

Den normale Wi-Fi teknologi bruger radiobølger, og her er man begrænset til et bestemt frekvensområde, ligesom der er risiko for støj.

Der er stadig mange problemer, som skal løses. I modsætning til radiobølger kan lys ikke trænge gennem faste objekter. Hvis nogen går forbi pæren og blokerer lyset, bliver forbindelsen afbrudt. Desuden er det også uklart, hvordan man skal sende data tilbage.

Men det kan så løses med en kombination af Li-Fi og Wi-Fi.

Satte ny rekord med dataoverførsel

Flere andre forskerhold arbejder på lignende teknologi. Forskere fra det tyske Fraunhofer Heinrich-Hertz-Institut i Berlin satte i 2011 en ny verdensrekord i trådløs dataoverførsel med lys. I dette eksperiment lykkes det at overføre hele 800 Mbit/s under særlige forhold med LED'er.
 
Dermed har forskerne bevist, at LED'er ikke kun kan bruges til at lyse rummet op, men også til at overføre data - og det endda med en hastighed, som overgår almindelige trådløse radionetværk.
 
I det nye projekt er hastigheden lavere, men dataoverførslen er sket under mere realistiske forhold.

I maj 2011 gennemførte forskerne et eksperiment med lofts-LED'er i et rum på ti kvadratmeter, hvor det lykkedes at overføre data med 100 Mbit/s uden tab - samtidig med at LED'erne bruges til at lyse rummet op. Modtageren kan anbringes hvor som helst i rummet.
 
Ifølge forskerne kunne man overføre fire film i HD-kvalitet til fire bærbare computere i rummet uden problemer.
 
I praksis foregår dataoverførslen ved, at LED'erne bliver tændt og slukket meget hurtigt. Det sker så hurtigt, at det menneskelige øje ikke kan opfatte det. Man ser altså ikke det blinkende lys i rummet, men opfatter belysningen som kontinuerlig - selv om LED'erne bruges til at overføre data.
 
En normal fotodiode på den bærbare computer fungerer som modtager. Den største ulempe er, at der kræves en optisk forbindelse mellem sender og modtager. Hvis man holder en hånd over dioden, bliver overførslen forstyrret.
 
Sidste år satte forskerne på Heinrich-Hertz-Institut i Berlin en ny verdensrekord i dataoverførsel over lysledere. Her kunne man overføre 10,2 terabit i sekundet over en afstand på 29 kilometer. Danske forskere fra DTU Fotonik har også medvirket, og her har man tidligere sat flere rekorder med at bruge fotoner til at overføre store mængder af data over lysleder-kabler.
IT-JOB

AAK Denmark A/S

SAP EDI Specialist

TimeXtender

Product Specialist

Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S (SKI)

Softwarekonsulent

Lytzen IT A/S

Cisco netværkskonsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.