Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Ny trojaner: Pas på pdf-dokumenter

Kaspersky Lab advarer mod en ny trojaner, MiniDuke, der bliver brugt til at angribe offentlige institutioner.

Det russiske sikkerhedsfirma Kaspersky Lab har udsendt en advarsel mod en ny trojaner, MiniDuke, som har spredt sig i den seneste uge. Den er allerede blevet brugt til at angribe offentlige institutioner i Ukraine, Belgien, Portugal, Rumænien, Tjekkiet og Irland.

Der er også meldinger om angreb mod et forskningscenter, en sundhedstjeneste i USA og en forskningsfond i Ungarn.

Ifølge Kaspersky er der tale om et meget usædvanligt cyber-angreb.

"Jeg husker denne type ondsindede angreb fra slutningen af 90'erne og begyndelsen af 00'erne. Det virker som om, at denne type af cyber-kriminelle har været på orlov i mere end et årti, og nu pludselig har meldt sig på banen igen som aktive cyber-kriminelle," siger Eugene Kaspersky, der er stifter af sikkerhedsfirmaet.

MiniDuke er skjult i pdf-filer og placerer en meget lille downloader på 20 kb på offerets computer. Denne downloader er skrevet i maskinsproget Assembler. Malwaren er blandt andet i stand til at afværge analysesoftware som Wireshark og Tcpdump. Den bruger tweets på Twitter med specielt kodede adresser til at levere instruktioner til de inficerede computere.

MiniDuke sender også kode skjult i GIF-billeder til offerets maskine. En del af metoderne er ikke set anvendt i lang tid.

"Denne elite af 'old school' malware-programmører var før i tiden ekstremt effektive til at udvikle komplekse vira. Denne viden kombinerer de nu med de nye typer af exploits, der kan overleve i virtuelle miljøer som fx sandkasser ved at forblive i dvale under tests og dermed undgå at blive opdaget," siger Eugene Kaspersky.

Crysys Labs har udgivet en rapport om MiniDuke, og Kaspersky Lab har en række anbefalinger til beskyttelse på denne side.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere