Efter dansk SAP-exit: Indisk kronprins klar til at tage over

"Mere tid til familien!" lyder den officielle forklaring på Jim Hagemann Snabes farvel til jobbet som topchef i SAP. Men kan der ligge mere strategiske og organisatoriske overvejelser til grund for danskerens exit?

I søndags sendte SAP en pressemeddelelse ud, der annoncerede, at danske Jim Hagemann Snabe, meddirektør i den tyske software-gigant, ville trække stikket og forlade sin stilling.

Den officielle begrundelse lød, at danskeren ville prioritere familien fremover.

Læs mere om det her.

Men rygter, spekulationer og gisninger er allerede begyndt at florere på diverse internationale medier, som giver et noget mere nuanceret bud på en forklaring.

For mon der også ligger andre mere strategiske og organisatoriske overvejelser til grund for danskerens SAP-exit?

Snabe og McDermott har gjort det fantastisk
Før vi kaster os ud på åbent hav, er der dog et par faktorer, der taler for, at danskeren og SAP taler lige ud af posen omkring danskerens farvel.

Allerede da Jim Hagemann Snabe tilbage i 2010 blev udnævnt til meddirektør, gjorde han det klart, at han ikke havde planer om at blive i jobbet i mere end fire års tid. Og den udmelding stemmer godt overens med, hvad danskeren faktisk ender med at aftjene - februar 2010 til maj 2014.

At den særlige SAP-direktionsmodel med to direktører (Jim Hagemann Snabe og Bill McDermott) ikke skulle fungere er også blevet manet i jorden. På den økonomiske side har de to direktører eksempelvis leveret en stigning i aktiekursen på mere end 70 procent siden de trådte til, beretter Financial Times om.

Og helt overordnet synes den tyske mand for bordenden, med-stifteren og bestyrelsesformanden, Hasso Plattner, at have været meget tilfreds med modellen med de to direktører.

"McDermott og Snabe er specielle personer, som kunne arbejde sammen uden jalousi og komplikationer," sagde tyskeren ifølge IDG News Service og betegnede også den danske direktør som en af de bedste i industrien.

De to direktører, herunder danskeren, synes at have gjort det til UG. Så måske er det blot som danskeren selv peger på, at han har brug for mere tid med familien og vil prioritere anderledes.  

Ændringer i SAP-organisationen kan have være udslagsgivende
Men andre faktorer peger også i retning af, at udskiftningen på direktørposten kan ses i lyset af mere strategiske og organisatoriske ændringer i SAP-koncernen.

Eksempelvis har Jim Hagemann Snabe selv for få uger siden over for den tyske avis Handelsblatt peget på, at SAP's fremtid især afhænger af det amerikanske marked. Financial Times lægger to og to sammen - "USA er Mr McDermotts hjemmebane..." skriver mediet blandt andet.

Derudover har SAP fornyligt også valgt at placere et nyt integreret marketings og kommunikationskontor i USA, "hvilket også tyder på, at Mr. Snabes europæiske magtbase er ved at erodere," skiver Financial Times videre.

Det kunne altså også se ud som om, at SAP fokuserer deres kræfter endnu mere mod det amerikanske marked - ikke kun eksternt, men i lige så høj grad internt og organisatorisk.

Den indiske kronprins
Flere ting tyder på, at en indisk SAP-mand, er ved at blive kørt i stilling til en fremtidig CEO-rolle hos den tyske gigant. 

For Vishal Sikka, en indisk ingeniør, der har sin daglige gang i Silicon Valley hos SAP, har fået mere og mere ansvar. Han kom til SAP i 2002 og var blandt andet en af hovedkræfterne bag SAPs HANA-database-teknologi, hvor han også arbejdede tæt sammen med medstifteren Hasso Plattner.

"Hvis du kigger på hele virksomheden (...) ser jeg ingen andre blive oplært af Hasso. Spørgsmålet bliver derfor: Er Vishal klar til den position, når stillingen bliver ledig, eller går de uden for virksomheden for at finde en anden?" spørger Gartner-analytiker, Donal Feinberg, til Financial Times.

Man kunne fristes til at tro, at den indiske kronprins så småt er ved at være klar til at overtage hele møllen, og måske også direkte eller indirekte har været medvirkende til, at der skulle luges lidt ud i toppen af SAPs direktion.

Og hvad betyder ændringer så? 
At den indiske top-ingeniør, der også har overtaget flere ansvarsområder fra danskeren, skulle være en årsag til, at Jim Hagemann Snabe valgte at trække sig tilbage, afviste han dog prompte på et tidligere pressemøde.

Men når alt kommer til alt er årsagen til danskerens farvel til en af de højeste poster i it-verdenen vel også underordnet - bundlinjen for mange kunder, partenere og konkurrenter må være, om det får nogen nævneværdig betydning for SAP eksternt.

Det korte svar er nej.

"De annoncerede ændringer vil ikke have nogen umiddelbar effekt udadtil. SAP har givet sig selv masser af tid til at få nyheden til at synke ordentlig ned, og alle til at vænne sig til den nye virkelighed," skriver Diginomica.com blandt andet.

Og frem til maj 2014 er danskeren også officielt stadig ansat som meddirektør - så indtil da, er alt (næsten) som det plejer.

Mere om SAP og Jim Hagemann Snabe: 

SAPs danske topdirektør stopper

Sådan kan SAP score kassen på ny smart plan

Dansk SAP-chef: Sådan skaber vi digital vækst

Overblik: Derfor skal SAP nu ledes af denne dansker

Dansk SAP-boss: Vi bryder markedet op

Jim Snabe hamrer SAP-salget op med 3,5 milliarder

Fra it-studiejob i Århus til global topleder
Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.