Artikel top billede

Foto: Screenshot fra Youtube.

Drop de urealistiske forventninger: Her er hvad Apple vil præsentere i aften

ComputerViews: Det er blevet umuligt for Apple at holde på hemmeligheder. Men vi må ikke forveksle mangel på overraskelser med manglende innovation.

Lad mig sige det med det samme:

Du skal ikke forvente dig nogen store overraskelser, når Apple-chef Tim Cook går på scenen til aftenens produktpræsentation.

Aftenen vil stå i iPhonens tegn, og der vil sandsynligvis blive præsenteret ikke én, men to nye iPhone-modeller.

Og nej, der kommer ikke et Apple-fjernsyn. Nej, der kommer heller ikke et smartwatch - og nej, der kommer sandsynligvis ingen nye iPads.

iPad kommer senere

Dermed ikke sagt, at de nævnte produkter ikke kommer til at se dagens lys.

For naturligvis får vi en ny generation af iPads, men de vil efter alt at dømme blive præsenteret ved en selvstændig produktpræsentation senere på efteråret, og der vil sandsynligvis også komme et smartwatch i løbet af det næste års tid.

Og Apple-fjernsynet? Ja, måske er det et reelt produkt, som kommer på markedet i løbet af de kommende år, eller måske vedbliver det med at være en luftspejling langt ude i horisonten.

Offer for lækager

Når vi tør udtale os så relativt skråsikkert, skyldes det, at der efterhånden lækkes i så stor stil fra Apples "supply-chain" i Asien, at det er næsten umuligt for Apple at hive store overraskelser ud af ærmet. Selv om guderne skal vide, at virksomheden gør sig store anstrengelser for at holde produkterne hemmelige.

I denne sommer stammer de fleste læk fra den unge australske blogger Sonny Dickson, der hver uge har kunnet præsentere billeder af nye komponenter fra de produkter, som Apple har i pipelinen.

Det får vi at se i aften

Skal vi tro de mest troværdige rygter og læk, vil vi i aften blive præsenteret for en opdateret udgave af iPhone 5, der får navnet iPhone 5S samt en billigere iPhone ved navn iPhone 5C.

IPhone 5S vil sandsynligvis udmærke sig ved at være hurtigere end sin forgænger samt ved at få et forbedret kamera med en bedre blitz.

Finger-teknologi kan blive stor nyhed

Men ifølge den amerikanske avis Wall Street Journal vil 5S'erens største nyhed blive en fingeraftryksaflæser, der bliver bygget ind i iPhonens efterhånden ikoniske "home-knap".

Der har løbende været lækket iPhone-komponenter, der angiveligt forestiller en fingeraftrykslæser, og det stemmer da også med, at Apple sidste år opkøbte firmaet AuthenTec, der udvikler fingeraftryksløsninger.

Rygtet underbygges af billeder, der dukkede op i denne weekend, som - hvis de er ægte - viser æskerne til den nye iPhone 5S. På æskerne kan vi se en forandret home-knap, der er omkranset af, hvad der ligner en sølvfarvet ring.

Nye farver

Herudover har vi set en lang række billeder, hvoraf det fremgår, at den nye iPhone 5S sandsynligvis vil blive tilgængelig i en række nye farvekombinationer.

Mest omtalt er en hvid iPhone med guld- eller "champagnefarvet" aluminium, mens andre billeder viser en sort iPhone med mørkegrå eller grafit-farvet aluminium.

Den største nyhed ved præsentation vil dog sandsynligvis være en billigere udgave af iPhonen, der sandsynligvis vil få navnet iPhone 5C.

Farver og begrænsede specs

Lækkede komponenter viser, at den nye iPhone 5C vil blive bygget i knap så eksklusive materialer som iPhone 5, og den vil sandsynligvis også få specifikationer, der svarer til den nuværende iPhone 5 eller måske endda iPhone 4S. Skærmen vil dog være en 4-tommer skærm lig den der sidder på iPhone 5.

IPhone 5C vil få en skal af plastik, der ud fra de lækkede billeder minder en smule om skallen på iPhone 3GS.

Dog med den afgørende forskel, at iPhone 5C vil blive tilgængelig i en lang række forskellige farver. Derfor gættes det også på, at C'et i 5C står for Color.

Skal erobre Kina

Mange forventer, at iPhone 5C skal bane vejen for Apple på det kinesiske marked, hvor Apple indtil videre kun har haft begrænset succes.

Blandt andet fordi iPhonen presses af billigere Android-telefoner. Heriblandt den kinesiske telefon Xiaomi, der ligeledes fås i en række forskellige farve-varianter.

At Apples interesse for det kinesiske marked er særdeles stor, understreges af, at Apple for nylig indgik et samarbejde med Kinas største mobiloperatør China Mobile, der i fremtiden skal distribuere iPhones i Kina.

Derfor har Apple ikke tabt innovations-evnen

Er det et tegn på, at Apples innovationskraft er forsvundet med den afdøde topchef Steve Jobs, når præsentationerne er så forudsigelige, at vi lang tid i forvejen ved, hvad Apple har tænkt sig at præsentere? 

Næppe.

Læk er en god forretning

Det handler snarere om, at opmærksomheden og hypen om Apple er blevet så voldsom, at det er blevet en ganske god forretning at være først med lækkede komponenter.

Noget der naturligvis også kommer de medarbejdere til gode, der har held med at smugle delene ud fra fabrikkerne og efterfølgende sælge dem.

Den store opmærksomhed er naturligvis først og fremmest positiv for Apple, der uden tvivl har solgt mange ekstra iPhones og iPads på den konto. Men det betyder dog ikke, at det ikke udgør et problem for Apple, der uden tvivl gerne vil have en større kontrol med, hvad der slipper ud til pressen.

Ukontrolleret rygtestrøm er et problem

For selvom Apple har en tradition for at benytte sig at få kontrollerede læk til udvalgte medier, når det er i virksomhedens interesse, hæmmer den ukontrollerede strøm af rygter til gengæld Apples mulighed for at overraske.

Den manglende overraskelsesevne kan føre til, at nye produkter bliver opfattet som skuffende, og fordi folk gerne vil overraskes, kan det paradoksalt nok også give næring til urealistiske spekulationer og forhåbninger. 

Apple er dog også i en vis udstrækning blevet et offer for iPhonens og iPad'ens succes.

Noget der betyder, at folk allerede nu tre år efter præsentationen af iPad anklager Apple for manglende innovation, fordi virksomheden ikke siden har vendt op og ned på teknologibranchen med endnu en ny produktkategori.

Innovationer har aldrig stået kø

Men før vi fælder den dom, bør vi huske på, at Apple aldrig har disket op med store innovative produkter ved hver eneste produktpræsentation.

Eksempelvis gik der fire år, fra Steve Jobs igen overtog direktør-posten i Apple, til han præsenterede iPod'en i 2001, og herefter gik der seks år, før iPhonen blev præsenteret. Og yderligere tre år før iPad'en blev lanceret.

Dermed ikke sagt, at Apple vil fortsætte sin succes i dette årti på samme måde, som det var tilfældet i det forrige. Men det er alt for tidligt at konkludere det nu, selv om det givetvis ikke vil skorte på denne type analyser efter præsentationen i aften.

Læs også:

Derfor kan Apple (næsten) kun skuffe i næste uge

Så er det officielt: Apple inviterer til stor lancering

Gør alt for at undgå læk: Så vanvittigt er Apples hemmelighedskræmmeri  
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere