Artikel top billede

Nye fusioner og lukninger på vej blandt distributører

Siden årtusindskiftet er 30 it-distributører forsvundet fra det danske marked. Men konsolideringen i branchen er slet ikke forbi, lyder det fra en række af de store spillere på markedet.

Stigende konkurrence og stadigt smallere indtjeningsmarginaler har de seneste 10-15 år tyndet voldsomt ud blandt de it-distributører, som lever af at skaffe varer frem til forhandlere og kunder.

Men trods den voldsomme udlugning i distributionsbranchen er der ingen udsigt at til, at udviklingen stopper, lyder det fra nogle af de tilbageværende spillere på markedet.

En optælling, som Computerworld har foretaget, viser, at mindst 30 distributører siden årtusindskiftet er forsvundet fra Danmark.

En del er blevet opkøbt eller er fusioneret med konkurrenter. Andre er bukket under, fordi it-producenterne har valgt at satse på færre distributionspartnere eller fordi det som lille eller mellemstor spiler er for dyrt at betale løn til de mennesker, som står for at pakke og sende varer fra store centrallagre og ud til kunderne.

Konkurrencen er hårdere

"Konkurrencen er blevet skærpet, og dermed er der mere pres på, om man kan få sin operation til at hænge sammen i forhold til de omkostninger og den begrænsede indtjening, der er. Og så kræver det også en vis kapital at drive en distributionsvirksomhed. Så jeg tror, konsolideringen fortsætter. Måske nok i et lavere tempo, men der sker stadig forandringer i markedet, som betyder, at der vil være en fordel i at konsolidere," siger Torben Qvist, nordisk direktør i landets største distributør Also.

Han peger på, at konsolideringen blandt distributører hænger tæt sammen med udviklingen i resten af branchen.

"Jeg tror konsolideringen fortsætter"

"Både blandt producenter, distributører og blandt forhandlerne er der sket en koncentration, som virker selvforstærkende. Når producenter slår sig sammen, er en af konsekvenserne, at de kigger på antallet af distributører. Og taberne i det spil risikerer i sidste ende at ryge ud af markedet," siger Torben Qvist, som nævner fusionen mellem HP og Compaq som det mest klassiske eksempel. Det seneste eksempel er Belkins køb af Linksys tidligere i år.

Læs også:

Dansk distributør: Risiko for, at vi mister Linksys

Stadig plads til nichedistributører

Samme melding kommer fra Arrow ECS, hvor landechef Henrik Resting-Jeppesen peger på, at volumen er afgørende for, om man som distributør kan skabe en profitabel forretning. Han mener dog, at der stadig vil være plads til mindre specialiserede spillere, som overlever i kraft af deres produktviden.

"Der er ingen tvivl om, at producenterne har indflydelse på, hvilke opkøb der sker i distributionsleddet. Ikke sådan, at de styrer opkøbene direkte. Men de distributører, der har de mest interessante agenturer, er også interessante for opkøb," siger Henrik Resting-Jeppesen.

"Så jeg er helt overbevist om, at konsolideringen i distributionsbranchen og it-branchen i det hele taget vil fortsætte. Men der er selvfølgelig stadig flere små distributører, som sælger på, at de ved mere om produkterne og på den måde skaber værdi for deres kunder," siger han.

Store butikskæder svinger taktstokken

En af de måder man kan få de økonomiske ender til at mødes ser man hos den svenske koncern Deltaco, som målrettet går efter at opkøbe niche- og specialdistributører. I april i år købte Deltaco således den nordiske nichedistributør Aurora, der er specialiseret i accessories til consumer-markedet.

"It-branchen er jo ved at være en moden branche"

Auroras øverste direktør Pauli Joensen ser en klar tendens til, at it-markedet smelter sammen med markedet for mobiltelefoner og den traditionelle radio/tv-branche. Her er det ifølge Pauli Joensen store butikskæder som Elgiganten, Expert og Dansk Supermarked, der svinger taktstokken.

"Der er mange store spillere på banen, og strukturen i branchen ændrer sig, når det gælder distribution ud mod retail. De store kæder har i stigende grad deres egne centrallagre, som de leverer fra. Så kan der være enkelte brands, hvor man vælger at benytte en distributør, fordi det ikke kan betale sig selv at være lagerførende. Derfor kan man forvente fortsat konsolidering, samtidig med at der vil ske en specialisering blandt nichedistributører," siger Pauli Joensen.

"It-branchen er jo ved at være en moden branche. Det er efterhånden 30-35 år siden, at pc'en kom frem. Alt er digitaliseret, og efterhånden er vi der, hvor it- og senest mobilbranchen smelter sammen med radio/tv-branchen," siger Pauli Joensen.

Læs også:

Stor distributør på rov: Sulten efter flere opkøb

Opkøb boostede distributørs omsætning med 100 millioner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere