Artikel top billede

Ekspert-tip: Få mere ud af batteriet på din smartphone

Der er masser af myter om, hvordan vi får mest batteritid ud af vores mobiletelefoner. Men holder de stik?

De fleste af os ville ønske, at batteriet på vores telefon, tablet eller computer kunne holde bare en lille smule længere.

Men batterierne taber kapacitet over tid, og der florerer mange myter om, hvordan vi kan klemme lidt ekstra batteritid ud af enhederne.

Du kender sandsynligvis nogle af de mest sejlivede af slagsen.

Eksempelvis at batteriet i din telefon har bedst af at blive ladet fuldt op første gang, mens det fremgår af andre myter, at batterier holder længst, hvis de med jævne mellemrum bliver kørt hele i bund.

Men ingen af dem holder stik, fortæller Per Jørgensen Møller, der er civilingeniør og batteriekspert med en fortid i Nokia, hvor han har været ansvarlig for batteriforskningen. 

"Mange af myterne stammer fra tidligere tider, men det er adfærd, der ikke er tilrådeligt med moderne lithium-batterier. Tværtimod vil jeg sige, at batteriniveauet helst ikke må svinge for meget, og det er bedst, hvis du kan undgå, at det nærmer sig nul," siger han.

Kan tabe 20 procent om året

Batterier i vores telefoner, tablets og computere taber løbende kapacitet, men hvor meget kapacitet der mistes afhænger af det enkelte batteris kvalitet.

Per Jørgensen Møller vurderer dog, at de fleste moderne batterier taber mellem 10 og 20 procent af deres kapacitet i løbet af et år.

"Høje temperaturer er noget af det værste, som du kan udsætte batterier for, hvis du vil undgå, at de taber kapacitet. Derfor skal du ikke lægge din telefon oven på varme apparater eller ude i direkte sol. Selv mindre temperaturforøgelse kan have en negativ effekt," siger han.

Batterierne bliver dog også udsat for temperaturforøgelser, når
enheden lades op eller bliver sat på overarbejde, fordi vi eksempelvis afvikler grafiktunge apps og spil.

Derfor er det altid en dum idé at placere enhederne oven på en pude eller sofa, hvor der ikke kan komme luft til enheden.

"Høje temperaturer er noget af det værste"

Lad ikke op hele tiden
Mange sætter rutinemæssigt deres telefon til at lade op om natten eller smækker den direkte i opladerstikket, når de sætter sig ved skrivebordet på arbejdet, selv om der er rigeligt med strøm på.

Men det er ikke nødvendigvis en god idé, advarer Per Møller Jørgensen.

Han forklarer, at opladningen både øger temperaturen i batterierne og samtidig udsætter batteriet for belastning, fordi opladeren hele tiden forsøger at fastholde batteriet på det maksimale strømniveau.

"I stedet vil jeg anbefale, at du begynder opladningen af batteriet, når det er på omkring de 50 procent og stopper opladningen igen, når det nærmer sig 100 procent," siger Per Møller Jørgensen. 

Ingen batterirevolution på vej

Overgangen fra de gammeldags såkaldt "feature phones" eller "dumb phones" til moderne smartphones har paradoksalt nok betydet, at vores telefoner har fået betydeligt ringere batteritid.Men vi skal ikke gøre os forhåbninger om at nye landvindinger inden for batteriforskningen vil give os væsentlige forbedringer i batteritiden i den nærmeste fremtid.

"Der vil dog ske en gradvis forbedring, hvor vi vil se, at bedre materialer og produktionsforbedringer giver os batterier med lidt højere kapacitet. Det betyder, at nye batterier måske er 5 eller 10 procent bedre end dem fra året før," siger han. 

Men ifølge Per Møller Jørgensen bliver telefonerne og den software, de bruger, også mere forslugne, hvilket betyder, at forbrugeren i praksis sjældent vil opleve, at telefonerne holder strøm i længere tid.

Derfor skal markante forbedringer i batteritiden formodentligt komme fra mere energieffektiv hardware. Eksempelvis har vi set, at Intels nye Hasswell-processorer har givet betydeligt bedre batteritid til mange nye laptops.

Læs også:
9 trick: Giv din iPhone fantastisk batteritid

Derfor kan du ikke stole på de påståede batteritider




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere