Artikel top billede

Sådan slipper du for startskærmen i Windows 8.1

Er du allerede træt af Windows 8.1? Læs her hvordan du får Windows til at ligne sig selv.

Nu er Windows 8.1 på gaden, og den er smækfuld af justeringer og helt nye funktioner, der gør Microsofts berøringsvenlige fremtidsvision mere tiltrækkende - eller i det mindste mindre irriterende - end nogensinde før.

Men selv om disse justeringer af den nye grafiske brugergrænseflade er en klar forbedring i forhold til Windows 8, så gør de hverken til eller fra for folk, der sværger til det traditionelle skrivebordsmiljø.

Men frygt ej, for der er gode nyheder til alle.

Windows 8.1 indeholder nogle nye indstillinger, der gør det let at sørge for, at størstedelen af oplevelsen i Windows foregår på det traditionelle skrivebord.

Med nogle få tilpasninger og et ekstra program eller to vil du være i stand til at undgå den såkaldte moderne brugergrænseflade næsten fuldstændigt og stadig nyde godt af den hurtigere opstart, den forbedrede Jobliste og andre forbedringer under kølerhjelmen på Windows 8.

Læs her hvordan.

Mød din nye favoritmenu

Lad os starte med de nyeste tilføjelser.

Microsoft vil gerne have brugerne til at anvende selskabets berørings- og app-orienterede brugergrænseflade, og derfor er de nye indstillinger, der drejer sig om det traditionelle skrivebordsmiljø dybt begravet i en undermenu, hvor de færreste ville falde over dem.

For at grave dem frem skal du højreklikke på skrivebordets proceslinje, vælge Egenskaber og her åbne fanen Navigation.

Hvis du fravælger alle valgmuligheder med hensyn til navigation og skærmens hjørner, slår du disse hjørnefunktioner fra. Vær dog opmærksom på at lade funktionen blive i det øverste venstre hjørne, hvis du har tænkt dig at bruge Windows 8.1's indbyggede funktion til hurtigt at skifte mellem apps i den moderne brugergrænseflade.

Det er dog under valgmulighederne for startskærmen, den virkelige skat er begravet. Det er her, du finder muligheden for at starte op direkte i det traditionelle skrivebordsmiljø i stedet for den nye startskærm med felterne.

En god start

Startknappen manglede i Windows 8, men er vendt tilbage i Windows 8.1. Her mangler den dog et vigtigt element: Startmenuen. Klikker du på startknappen, sendes du blot direkte til den nye startskærm. Det var jo ikke det, vi ville have.

Hvis du vil have skrivebordet tilbage uden kompromisser, så er du bedst tjent med at installere et program fra en tredjepart, der erstatter startknappen.

Amerikanske PCWorld har for nylig anmeldt de bedste af slagsen. Nogle af dem såsom Start8, gør det endda muligt at slå alle amuletter helt fra - hvilket som standard ikke kan lade sig gøre i Windows 8.1.

Det er dog ikke den eneste mulighed. I den nye (og virkelig gode) fane Navigation under egenskaber for proceslinjen kan du vælge at få vist en liste over alle programmer på din pc i stedet for at få vist startskærmen, når du klikker på startkappen.

Endnu bedre kan du samme sted vælge, at denne liste over alle programmer skal vise skrivebordsprogrammerne først, når listen sorteres efter kategori.

Det fungerer fint nok, men det er i denne visning af alle programmer ikke muligt at søge efter individuelle filer og mapper, hvilket det er ved brug af tredjepartsprogrammer, der erstatter startknappen. Heldigvis er der jo altid den gode, gamle F3-tast.

Få gang i skrivebordsfunktionerne

Windows 8.1 indeholder funktioner, der imødekommer stort set alle behov i hverdagen for den gennemsnitlige bruger. Men alle disse indbyggede funktioner kommer i form af moderne apps og altså ikke almindelige skrivebordsprogrammer.

Derfor er du nødt til at installere nogle skrivebordsprogrammer, der kan det samme som disse apps, hvis du vil kappe forbindelsen fuldstændigt til den moderne brugergrænseflade.

I stedet for her at forslå en lang række programmer vil jeg blot anbefale, at du læser amerikanske PC Worlds guide til den mest nødvendige gratis software, guiden til hvordan du bygger den ultimative pakke af gratis sikkerhedsprogrammer og - for de mere eventyrlystne - vores galleri af 20 gratis værktøjer, der gør din dagligdag nemmere.

Husk nu, at Windows 8.1 ikke uden videre kan afspille dvd'er, så overvej at downloade den gratis og fremragende film- og musikafspiller VLC, hvis det er noget, du har brug for. Du får sandsynligvis også brug for en pdf-læser såsom Sumatra PDF.

Når det er gjort, har du brug for at angive dine nye programmer som standardprogrammer for de filtyper, de understøtter.

Det gør du ved at højreklikke på startknappen og her vælge Kontrolpanel, hvis du har valgt at holde fast i den indbyggede udgave af startknappen i Windows 8.1, eller ved at åbne startmenuen og vælge Kontrolpanel, hvis du har installeret et startknap-erstatningsprogram såsom Classic Shell.

Herfra går du ind i Programmer > Standardprogrammer > Angiv dine standardprogrammer

Gå listen igennem og vælg dine foretrukne programmer som standardprogrammer. Glem ikke Windows Media Player, hvis du ikke har installeret nogen anden medieafspiller.

Brug moderne apps via skrivebordet

Hvis du ikke ønsker at udskifte alle de indbyggede apps fra Windows 8.1 med alternative skrivebordsprogrammer - måske fordi det kun er de indbyggede apps, der kan modtage meddelelser fra Windows - kan du vælge et kompromis ved at installere det enkle men uovertrufne program ModernMix, som gør det muligt at køre moderne apps i skrivebordsmiljøet.

På den måde slipper du ikke helt for den moderne brugergrænseflade, men det er faktisk slet ikke så tosset at betjene Microsofts moderne apps med tastatur og mus.

Hvordan lukker jeg min pc ned?

Det er bare lige ét problem: Det er slet ikke åbenlyst, hvordan man lukker pc'en ned fra skrivebordet, hvis ikke man har installeret en startmenu fra en tredjepart, der inkluderer denne funktion.

Ved første øjekast ser det ud til, at man stadig er nødt til at åbne amuletterne og her vælge Indstillinger > Tænd/sluk > Luk computeren.

Der er dog gode nyheder.

Til forskel fra Windows 8 er der i Windows 8.1 en mulighed for at lukke ned direkte fra skrivebordet. Man er dog nødt til at grave den frem først.

Hvis du højreklikker på startknappen, får du en menu frem med en masse genveje til avancerede systemindstillinger. Helt nederst er der forskellige valgmuligheder for at lukke ned.

Det er dog lettere at trykke Alt-F4 på tastaturet, mens man er i skrivebordsmiljøet. Det frembringer en liste af forskellige valgmuligheder for at lukke ned.

Så er det faktisk gjort, og det endda uden kompliceret opgavestyring, oprettelse af genveje og alle de andre besværlige tilpasninger, som var nødvendige i Windows 8 for at udrydde den moderne brugergrænseflade.

Alt i alt er Windows 8.1 et stort fremskridt, hovedsageligt på grund af Microsofts justeringer i vægtningen mellem skrivebordet og app-miljøet.

Nu kan du nyde den hurtigere opstart og den forbedrede Windows Stifinder uden alle problemerne med den nye brugergrænseflade.

Hvis det så også var muligt at fjerne den netværksamulet, der dukker op, når man klikker på knappen for internetadgang i meddelelsesområdet på skrivebordsmiljøets proceslinje, var det helt perfekt.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere