Fy fy, det må du ikke kalde det: Her er it-firmaernes store navnekoks

Vidste du, at iPhone var tæt på ikke at komme til at hedde iPhone? Det navn ejede Apple nemlig ikke. Og det er slet ikke det eneste eksempel på store it-firmaer, som pludselig står midt i et gigantisk navnekoks.

De omsætter for millioner eller ligefrem milliarder af kroner, og de har ofte en hær af advokater med papirer nok i feltrationen til at nedlægge en støvallergiker.

Alligevel kan det gå fuldkommen galt, når store it-firmaer forsøger at navngive nye produkter.

For hvis hjemmearbejdet ikke er gjort godt nok, er der risiko for, at navnet allerede er registreret af et andet firma - måske endda en konkurrent.

Så går turen ofte til nærmeste retssal, hvor der venter en solid kindhest, og måske skal pengetanken drænes for at få lov at bruge navnet.

iPhone måtte ikke hedde iPhone
Der er talrige eksempler på navnekoks i den helt store skala, og det oplevede Apple i 2007. Her blev den efterhånden legendariske iPhone lanceret, men det var faktisk tæt på, at Apple måtte skifte navn på produktet.

Det var nemlig Cisco, der ejede rettighederne til navnet, og via sit subbrand Linksys sendte virksomheden en 'iPhone' ud i butikkerne i 2007.

Modellen var dog en IP-telefon.

Det forhindrede ikke Cisco i at hive Apple i retten, og det endte med et forlig, som næppe har været uden omkostninger for æblefirmaet.

I hvert fald er Apple og Cisco nu blevet så gode venner, at Apple også har fået mulighed for at bruge betegnelsen iOS til sit mobile styresystem.

For det er faktisk også Cisco, som havde navnerettighederne til denne forkortelse, der dækkede over Internetwork Operation System.

Apple lancerede den første udgave af iOS i 2010.

Kæmperod med iPad-navnet
Det er i øvrigt ikke kun iPhone og iOS, som Apple har måtte forhandle sig frem til at bruge.

Det gælder også for iPad. Tablet-pc'en dukkede op i 2010, men på det tidspunkt var det faktisk Fujitsu, som havde rettighederne til navnet og havde lanceret en computer med det navn i 2003.

Det er uklart, hvor meget Apple måtte betale for få lov til at bruge navnet af Fujitsu.

Men problemerne var slet ikke forbi. For i Kina havde Proview rettighederne til iPad-navnet, og det kom til at koste.

Over 350 millioner kroner måtte Apple fiske op af sin pengetank og sende mod Asien.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.