Fy fy, det må du ikke kalde det: Her er it-firmaernes store navnekoks

Vidste du, at iPhone var tæt på ikke at komme til at hedde iPhone? Det navn ejede Apple nemlig ikke. Og det er slet ikke det eneste eksempel på store it-firmaer, som pludselig står midt i et gigantisk navnekoks.

De omsætter for millioner eller ligefrem milliarder af kroner, og de har ofte en hær af advokater med papirer nok i feltrationen til at nedlægge en støvallergiker.

Alligevel kan det gå fuldkommen galt, når store it-firmaer forsøger at navngive nye produkter.

For hvis hjemmearbejdet ikke er gjort godt nok, er der risiko for, at navnet allerede er registreret af et andet firma - måske endda en konkurrent.

Så går turen ofte til nærmeste retssal, hvor der venter en solid kindhest, og måske skal pengetanken drænes for at få lov at bruge navnet.

iPhone måtte ikke hedde iPhone
Der er talrige eksempler på navnekoks i den helt store skala, og det oplevede Apple i 2007. Her blev den efterhånden legendariske iPhone lanceret, men det var faktisk tæt på, at Apple måtte skifte navn på produktet.

Det var nemlig Cisco, der ejede rettighederne til navnet, og via sit subbrand Linksys sendte virksomheden en 'iPhone' ud i butikkerne i 2007.

Modellen var dog en IP-telefon.

Det forhindrede ikke Cisco i at hive Apple i retten, og det endte med et forlig, som næppe har været uden omkostninger for æblefirmaet.

I hvert fald er Apple og Cisco nu blevet så gode venner, at Apple også har fået mulighed for at bruge betegnelsen iOS til sit mobile styresystem.

For det er faktisk også Cisco, som havde navnerettighederne til denne forkortelse, der dækkede over Internetwork Operation System.

Apple lancerede den første udgave af iOS i 2010.

Kæmperod med iPad-navnet
Det er i øvrigt ikke kun iPhone og iOS, som Apple har måtte forhandle sig frem til at bruge.

Det gælder også for iPad. Tablet-pc'en dukkede op i 2010, men på det tidspunkt var det faktisk Fujitsu, som havde rettighederne til navnet og havde lanceret en computer med det navn i 2003.

Det er uklart, hvor meget Apple måtte betale for få lov til at bruge navnet af Fujitsu.

Men problemerne var slet ikke forbi. For i Kina havde Proview rettighederne til iPad-navnet, og det kom til at koste.

Over 350 millioner kroner måtte Apple fiske op af sin pengetank og sende mod Asien.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Finanstilsynet kritiserer Nets og udsteder tre påbud: Selskabet lever ikke op til sine forpligtelser i betalingsloven
Nets får tildelt tre påbud af Finanstilsynet, der kritiserer selskabet i stærke vendinger for ikke at leve op til sine forpligtelser i betalingsloven.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.