Vi har prøvekørt Android Lollipop: Her er de otte fedeste features

Efter at have testet Android L i tre dage er vi ikke i tvivl: Android L bliver den hidtil bedste Android-version. Her er otte Android Lollipop-features, som du skal glæde dig til.

Android Lollipop (5.0) er den nye version af Android, som de nyeste telefoner får glæde af over de kommende måneder.

Der er et hav af nye features og nytænkning af allerede eksisterende elementer, som du vil opleve, så snart du får Android Lollipop på din telefon.

Ud over de to nye Nexus-enheder, Nexus 6 (telefon) og Nexus 9 (tablet) fra henholdsvis Motorola og HTC, så bliver det LG, som først kommer med Android Lollipop til LG G3-telefonen.

Den skulle få den nye version i løbet af den næste uge.

Du kan læse en liste over de forskellige producenters plan her:

Android L: Disse telefoner får den nye version af Android

Du kan desuden læse vores førstehåndsindtryk af Nexus 9 her: 

Førstehåndsindtryk: Nexus 9 leverer flydende animationer og masser af hestekræfter

Vi har haft Nexus 9 i hænderne i tre dage, og det er en klar opgradering i forhold til Android KitKat (4.4). Her er vores liste over de otte features i Android Lollipop, som du skal glæde dig til.

Den nye låseskærm 
Den nye lockscreen er et frisk og længe ventet pust fra Google. Skærmens notifikationer kan hurtigt åbnes, interageres med og fjernes - uden at du behøver låse din telefon op.

Du kan selvfølgelig vælge, om nogle apps ikke skal vise al information på låseskærmen. Det kunne for eksempel være sms- eller messenger-apps for at holde på privatlivet.

Skal du logges ind på telefonen eller tablet-pc'en, så har Google fundet på en rigtig smart løsning: Imens du står og læser dine notifikationer, så låser den automatisk op ved at scanne dit ansigt.

Ansigtsgenkendelses-softwaren er blevet langt bedre og er det slået til, låser den automatisk op, så du ikke engang oplever en login-sekvens. Det virker bare.

Derudover har Google tilføjet Tap-to-open-funktionen fra LG og Nokia, så du bare skal prikke til telefonens skærm, og så tænder den.

Har du en AMOLED-skærm, så udnytter den skærmen på samme måde, som Nokias Glance-software gjorde.

Uret vises hele tiden sammen med nye notifikationer som små ikoner. På den måde behøver du ikke tænde skærmen og bruge strøm, hvis du bare vil vide, hvad klokken er.

Brugerkonti til flere
Google har modsat Apple forstået, hvordan en tablet bruges. Det er langt fra et personligt produkt, og mange familier har én familietablet, som ligger på sofabordet.

Derfor har Google lavet brugeropdeling, så far kan have adgang til sine e-aviser, e-boks og netbank uden at skulle frygte, at sønnike på fem piller i det. Han har i stedet en skærm fyldt med spil, hvor han ikke kan komme til at købe Smølfebær i sine spil, lige så nemt som far kan i sine apps.

Du kan sågar sætte den i gæste-tilstand, så der kun lige er de mest sparsomme Google-apps til rådighed, når nu den irriterende veninde lige vil låne den til at tjekke Google Maps, men ender med at snage i din Facebook.

Kryptering som standard
Android L kommer med kryptering af indholdet som standard, ligesom Apples har gjort med iOS 8.

I hverdagen vil det ikke være noget at mærke, men det betyder, at identitetstyve, som stjæler telefonen vil få langt svære ved at stjæle dine personlige data. (Langt de fleste identitetstyve behøver dog kun at kigge på folks Facebook-side, for at få nok information om dig til at stjæle din identitet).

Det har givet mange utilfredse miner fra sikkerhedstjenester verden over. Specielt det amerikanske FBI og NSA har udtrykt, at de til hver en tid burde have adgang til telefoner på samme måde, som at de burde på adgang til alle amerikanske telefoner.

Derudover kan du parre din telefon med en anden enhed, såsom et Android Smartwatch, og kun låse telefonen op, når uret er i nærheden. Det er altså lidt smart, så længe der er strøm på smartwatchet.

Material Design
For mange vil Androids nye grafiske udseende være den største forskel på KitKat og Lollipop.

Designet, som skal minde om et fladt stykke papir, er levende og ofte meget intuitiv. Det er en leg at anvende, og man får lyst til at klikke på samtlige ikoner bare for at se, hvordan animationerne fungerer.

Samtidig er mange af Googles egne apps blevet opdateret og har fået samme Material Design. Det er i langt hen ad vejen blevet flotte resultater, selvom Material Design nogen gange gør apps lidt for enkle.

For eksempel har Gmail fået fjernet mange af sine ikoner fremfor kun en "ny mail"-knap og en "søg"-knap.

Ny multitaskning
Sammen med Material Design kommer også en ny multitask-funktion. "Overview"-knappen, som tidligere har vist flade, statiske kort åbner nu op for en form for karrusel af dine apps.

Det er nemt og elegant og kører flydende på Nexus 9-modellen, og man kan stadig swipe for at lukke apps ned.

Nogle af Googles egne apps såsom Gmail og Chrome har desuden fået funktionen, at hver enkelt åben mail eller browser-fane kan findes i oversigten, så multitasking er blevet langt mere overskueligt.

Pin apps - slut med nysgerrige pilfingre
Der er ikke noget værre, end at overlade til en anden person , som lige hopper ind i galleriet og kigger på alle dine private billeder.

Det kan være slut nu med Lollipops Pin Apps-funktion. Når du overlader tabletten til andre, kan du låse den, så det kun er den ene app, som kan benyttes.

Du kan ikke forlade den, før du har trykket en - dog enkel - kombination af softwareknapperne, men ideen er rigtig god.

Ny runtime
Nok en af de vigtigste opdateringer, men også en af de mindst sexede.

Android har siden tidernes morgen kørt runtime-systemet Dalvik til at køre Android-programmerne. Med Andooid Lollipop er Google endelig gået fuldt over til ART, hvilket de har testet i en periode, og det gør en verden til forskel.

Apps kører langt mere flydende, animationer er 60 fps, og det har resulteret i et langt mere stabilt system. Vi tillader os at skrive, at det minder langt mere om iOS's flotte animationer.

Bedre batterilevetid og kontrol
Android Lollipop kommer med Googles nye projekt Volta. Selvom batterier generelt er blevet bedre de seneste år, så er det stadig frustrerende, at de fleste telefoner ikke lever mere end halvanden dag.

Med Projekt Volta lover Google, at Android Lollipops nye mange batterisparetricks kan give op til 90 minutter ekstra juice i sidste ende, hvis telefonen skulle have brug for det.

Samtidig kan telefonen vise, hvor lang tid, der er til, at den er fuldt opladt, og til at den igen skal have hjælp fra en stikkontakt. 

Læs også: 

Android L: Disse telefoner får den nye version af AndroidYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.