Artikel top billede

Vi har prøvekørt Android Lollipop: Her er de otte fedeste features

Efter at have testet Android L i tre dage er vi ikke i tvivl: Android L bliver den hidtil bedste Android-version. Her er otte Android Lollipop-features, som du skal glæde dig til.

Android Lollipop (5.0) er den nye version af Android, som de nyeste telefoner får glæde af over de kommende måneder.

Der er et hav af nye features og nytænkning af allerede eksisterende elementer, som du vil opleve, så snart du får Android Lollipop på din telefon.

Ud over de to nye Nexus-enheder, Nexus 6 (telefon) og Nexus 9 (tablet) fra henholdsvis Motorola og HTC, så bliver det LG, som først kommer med Android Lollipop til LG G3-telefonen.

Den skulle få den nye version i løbet af den næste uge.

Du kan læse en liste over de forskellige producenters plan her:

Android L: Disse telefoner får den nye version af Android

Du kan desuden læse vores førstehåndsindtryk af Nexus 9 her: 

Førstehåndsindtryk: Nexus 9 leverer flydende animationer og masser af hestekræfter

Vi har haft Nexus 9 i hænderne i tre dage, og det er en klar opgradering i forhold til Android KitKat (4.4). Her er vores liste over de otte features i Android Lollipop, som du skal glæde dig til.

Den nye låseskærm 
Den nye lockscreen er et frisk og længe ventet pust fra Google. Skærmens notifikationer kan hurtigt åbnes, interageres med og fjernes - uden at du behøver låse din telefon op.

Du kan selvfølgelig vælge, om nogle apps ikke skal vise al information på låseskærmen. Det kunne for eksempel være sms- eller messenger-apps for at holde på privatlivet.

Skal du logges ind på telefonen eller tablet-pc'en, så har Google fundet på en rigtig smart løsning: Imens du står og læser dine notifikationer, så låser den automatisk op ved at scanne dit ansigt.

Ansigtsgenkendelses-softwaren er blevet langt bedre og er det slået til, låser den automatisk op, så du ikke engang oplever en login-sekvens. Det virker bare.

Derudover har Google tilføjet Tap-to-open-funktionen fra LG og Nokia, så du bare skal prikke til telefonens skærm, og så tænder den.

Har du en AMOLED-skærm, så udnytter den skærmen på samme måde, som Nokias Glance-software gjorde.

Uret vises hele tiden sammen med nye notifikationer som små ikoner. På den måde behøver du ikke tænde skærmen og bruge strøm, hvis du bare vil vide, hvad klokken er.

Brugerkonti til flere
Google har modsat Apple forstået, hvordan en tablet bruges. Det er langt fra et personligt produkt, og mange familier har én familietablet, som ligger på sofabordet.

Derfor har Google lavet brugeropdeling, så far kan have adgang til sine e-aviser, e-boks og netbank uden at skulle frygte, at sønnike på fem piller i det. Han har i stedet en skærm fyldt med spil, hvor han ikke kan komme til at købe Smølfebær i sine spil, lige så nemt som far kan i sine apps.

Du kan sågar sætte den i gæste-tilstand, så der kun lige er de mest sparsomme Google-apps til rådighed, når nu den irriterende veninde lige vil låne den til at tjekke Google Maps, men ender med at snage i din Facebook.

Kryptering som standard
Android L kommer med kryptering af indholdet som standard, ligesom Apples har gjort med iOS 8.

I hverdagen vil det ikke være noget at mærke, men det betyder, at identitetstyve, som stjæler telefonen vil få langt svære ved at stjæle dine personlige data. (Langt de fleste identitetstyve behøver dog kun at kigge på folks Facebook-side, for at få nok information om dig til at stjæle din identitet).

Det har givet mange utilfredse miner fra sikkerhedstjenester verden over. Specielt det amerikanske FBI og NSA har udtrykt, at de til hver en tid burde have adgang til telefoner på samme måde, som at de burde på adgang til alle amerikanske telefoner.

Derudover kan du parre din telefon med en anden enhed, såsom et Android Smartwatch, og kun låse telefonen op, når uret er i nærheden. Det er altså lidt smart, så længe der er strøm på smartwatchet.

Material Design
For mange vil Androids nye grafiske udseende være den største forskel på KitKat og Lollipop.

Designet, som skal minde om et fladt stykke papir, er levende og ofte meget intuitiv. Det er en leg at anvende, og man får lyst til at klikke på samtlige ikoner bare for at se, hvordan animationerne fungerer.

Samtidig er mange af Googles egne apps blevet opdateret og har fået samme Material Design. Det er i langt hen ad vejen blevet flotte resultater, selvom Material Design nogen gange gør apps lidt for enkle.

For eksempel har Gmail fået fjernet mange af sine ikoner fremfor kun en "ny mail"-knap og en "søg"-knap.

Ny multitaskning
Sammen med Material Design kommer også en ny multitask-funktion. "Overview"-knappen, som tidligere har vist flade, statiske kort åbner nu op for en form for karrusel af dine apps.

Det er nemt og elegant og kører flydende på Nexus 9-modellen, og man kan stadig swipe for at lukke apps ned.

Nogle af Googles egne apps såsom Gmail og Chrome har desuden fået funktionen, at hver enkelt åben mail eller browser-fane kan findes i oversigten, så multitasking er blevet langt mere overskueligt.

Pin apps - slut med nysgerrige pilfingre
Der er ikke noget værre, end at overlade til en anden person , som lige hopper ind i galleriet og kigger på alle dine private billeder.

Det kan være slut nu med Lollipops Pin Apps-funktion. Når du overlader tabletten til andre, kan du låse den, så det kun er den ene app, som kan benyttes.

Du kan ikke forlade den, før du har trykket en - dog enkel - kombination af softwareknapperne, men ideen er rigtig god.

Ny runtime
Nok en af de vigtigste opdateringer, men også en af de mindst sexede.

Android har siden tidernes morgen kørt runtime-systemet Dalvik til at køre Android-programmerne. Med Andooid Lollipop er Google endelig gået fuldt over til ART, hvilket de har testet i en periode, og det gør en verden til forskel.

Apps kører langt mere flydende, animationer er 60 fps, og det har resulteret i et langt mere stabilt system. Vi tillader os at skrive, at det minder langt mere om iOS's flotte animationer.

Bedre batterilevetid og kontrol
Android Lollipop kommer med Googles nye projekt Volta. Selvom batterier generelt er blevet bedre de seneste år, så er det stadig frustrerende, at de fleste telefoner ikke lever mere end halvanden dag.

Med Projekt Volta lover Google, at Android Lollipops nye mange batterisparetricks kan give op til 90 minutter ekstra juice i sidste ende, hvis telefonen skulle have brug for det.

Samtidig kan telefonen vise, hvor lang tid, der er til, at den er fuldt opladt, og til at den igen skal have hjælp fra en stikkontakt. 

Læs også: 

Android L: Disse telefoner får den nye version af Android
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere