Artikel top billede

Her er fem ting, du skal vide om Ryzen - AMD's nye kæmpesatsning som skal udfordre Intel

AMD's meget hypede og omtalte "Zen"-CPU har fået et officielt navn, Ryzen. Her er alt, hvad du skal vide om processoren, der skal gøre AMD konkurrencedygtig igen.

AMD kan for alvor udfordre Intels nærmest monopollignende status på CPU-markedet til pc'er med lanceringen af selskabets spritnye Ryzen-processor.

Fornylig lancerede AMD den nye Zen-CPU. 

Ryzen er navnet, og sammen med navnet offentliggjorde AMD en lang række informationer omkring processoren, der er rettet mod desktop-computere.

Her er fem ting, du skal vide om AMD's nye processor. 

De rå specifikationer

Ved AMD's New Horizon-event forklarede AMD's CEO, Lisa Su, at Ryzen er en otte-kernet, 3,4 Ghz-processor med 16 threads bygget på 14nm-arkitektur. Boost-frekvenser vil blive annonceret på et senere tidspunkt.

Yder lige så godt som Intel's 8-core CPU

Tidligere har AMD haltet bagud i forhold til Intel, men Ryzen ser allerede nu ud til at være et bæst af en processor. 

Ved flere lejligheder har AMD vist benchmarks, hvor Ryzen kan følge med selv Intels bedste Core i-processorer.  

Der er blandt andet ingen nævneværdig forskel i Battlefield 1 (ultra-kvalitet i 4K-opløsning) testet med 2 x Nvidia Titan X-kort samt enten en Intel Core i7-6900K (2.800 kroner) eller den nye Ryzen. Det fortæller blandt andet pcworld.com.

Det er imponerende, da AMD's processorer tidligere ikke har kunne følge med Intels topprocessorer. 

Intels i7-6900K kan dog booste til 3,7Ghz - og 4Ghz under single-threaded-opgaver - og vi ved endnu ikke, hvad AMD's Ryzen kan yde i boost. 

Du kan læse mere om Ryzen her hos vores amerikanske søstersite her.

Kræver nyt bundkort

Ryzen vil kræve et nyt bundkort (AM4) ligesom Intels Skylake-processor gjorde i sin tid.

I samme omgang kræver et nyt monteringsystem også, at du skal finde dig en ny køler eller som minimum en adapter. 

Ryzen kræver desuden 95W, hvor en tilsvarende Intel Core i7-6900K-processor drikker 140W for at fungere.

De nyeste CPU'er fra AMD har ellers haft for vane at være varmere end tilsvarende fra Intel.

Ved en ZBrushCore-test benyttede Ryzen-processoren en kende mindre strøm end Intels i7-6900K-processor ved samme workload. 

AMD har endnu ikke offentliggjort varmeafgivelsen fra processoren, men at "folk vil blive overrasket."

Fem smarte teknologier

Indbygget i Ryzen sidder en såkaldt SemseMI-teknologier. 

En af disse er Pure Power, der overvåger temperatur, hastigheder og strømniveau i realtid og skalerer strømtilførslen derefter.

Straffer du CPU'en med hårde opgaver tilføjer systemet selv mere strøm, og dræner det igen, hvis du skruer ned for presset.

Sammen med Pure Power sidder Precision Boost. Precision Boost kan gå ind og ændre på processorens frekvens uden at have en negativ effekt på ydeevnen. Tilknyttet sidder Extended Frequency Range, der gør det muligt at presse processoren alt efter, hvor kold din køleopsætning holder processoren.

De tre teknologier kan sammen overclocke din processor, uden at du behøver røre en finger. 

De to sidste teknologier er en form for AI-teknologier, der med tiden kan forudsige, hvilke data der skal bruges og dermed klargøre dem hurtigere. 

Hvornår udkommer Ryzen, og hvad bliver prisen?

Ryzen udkommer sammen med det tilhørende nye motherboard kaldet AM4, der vil understøtte alle de nye herligheder, som mange Intel-brugere tager for givet. PCIe Gen 3, DDR4-RAM, USB 3.1 Gen 2,NVMe-storage og så videre.

Der er stadig ingen fast lanceringsdato, men forvent at Ryzen udkommer i starten af 2017. 

Der er heller ikke nogen officiel pris endnu, men hvis alle sammenligninger har ligget omkring Core i7-6700K-processoren fra Intel til omkring 2.800 kroner.

Med et mindre strømforbrug og en tilsvarende ydeevne, vil AMD placere sig stærkt i den prisklasse. 

Læs også: AMD til Intel: Nu er vi tilbage med nye superhurtige processorer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere