Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

KMD overrasket over fyring: Kan komme til at koste kommunerne kassen

ATP's fyring af KMD kan komme til at koste kommunerne kassen, lyder det fra KMD. "ATP's handling vil forsinke det samlede monopolbrud og fordyre hele projektet til skade for landets kommuner."

ATP's beslutning om at fyre KMD kommer helt bag på KMD.

Sådan lyder det fra KMD, efter ATP - der er Danmarks største pensionsselskab - tirsdag besluttede at fyre KMD som leverandør af et nyt udbetalingssystem, Social Pension, efter måneders utilfredshed og forsinkelser.

"Vi er yderst overraskede over udviklingen i sagen. Det er vores overbevisning, at ATP's handling vil forsinke det samlede monopolbrud og fordyre hele projektet til skade for landets kommuner," lyder det fra KMD's juridiske direktør, Mark Skriver Nielsen.

Læs også: ATP fyrer KMD efter måneders utilfredshed: KMD mister kæmpeordre

Fyringen falder, efter ATP og KMD siden januar har forhandlet om et forlig i sagen.

Her fremlagde ATP blandt andet to løsninger - en såkaldt blød løsning (tilbagebetaling af en halv milliard kroner) samt en hård løsning (krav på over en milliard kroner samt en annullering af kontrakten).

Ifølge KMD var selskabets mål, at forhandlingerne om et forlig skulle "sikre en tilfredsstillende levering af systemet samt en rimelig og balanceret økonomisk kompensation."

Mark Skriver Nielsen meddeler, at KMD har ønsket at strække sig vidt for finde en brugbar løsning, og at KMD derfor ‘per kulance' havde ‘givet et tilbud, der går langt videre end KMD's kontraktuelle forpligtigelser.'

Dette tilbud har ifølge KMD blandt andet indeholdt en rabat på 20 procent på det eksisterende pensionssystem, som skal afløses af det nye system. Det svarer til en rabat på cirka fem millioner kroner om måneden indtil det nye system er leveret - eller ialt en anslået rabat på 100 millioner kroner.

For ATP har et af de store problemer været, at KMD som leverandør af både det nye og det gamel system scorer op mod 23 millioner hver måned, leverancen af det nye system er forsinket.

Ligger markant over

"Det er med beklagelse, at vi må konstatere, at ATP ikke ønsker at tage imod dette tilbud. Det ligger efter KMD's vurdering markant over, hvad ATP - selv ved medhold i en voldgift - ville kunne opnå," lyder det fra Mark Skriver Nielsen, juridiske chef i KMD.

KMD peger desuden på, at ophævelsen af den store ATP-ordre vil komme til at ramme alle de danske kommuner.

Det skyldes ifølge virksomheden dels, at det nu kommer til at tage længere tid end planlagt at få indført et nyt system, der skal afløse det gamle - og væsentligt dyrere - KMD-system, dels at ATP altså må vinke farvel til de lovede 20 procents rabat.

"Det er vores klare opfattelse, at ophævelsen af kontrakten vil påføre kommunerne en betydelig ekstraregning, som de ikke havde behøvet at få," lyder det fra KMD.

ATP har varslet, at selskabet vil indlede en voldgiftssag med krav om tilbagebetaling af et stort, trecifret millionbeløb.

Dette krav ser KMD frem til med sindssro, lyder det.

"Vi imødeser nu, at vi må rettens vej for at få situationen tilendebragt. Det er trist for alle parter, herunder kommunerne. Vi havde håbet på at kunne finde en fælles løsning, men vi er parate til at tage en voldgiftssag," hedder det.

Sideløbende forhandlede KMD med kommunernes it-selskab Kombit, der ligeledes var voldsomt utilfreds med KMD, om et forlig.

Det udmøntede sig mandag i et forlig, hvor KMD har indvilget i at betale 100 millioner kroner til kommunerne, hvilket du kan læse mere om her: KMD betaler 100 millioner kroner i bod til Kombit i stort forlig efter måneders voldsom kritik

Det har været et identisk forlig, som KMD havde håbet, at ATP ville acceptere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere