Artikel top billede

Tiltalte Atea-chefer klager til Rigsadvokaten: Ateas topchef tæt involveret i bestikkelsessag - bør ikke slippe for tiltale

Tre tidligere Atea-chefer klager til Rigsadvokaten over, at politiet ikke længere sigter Ateas topchef, Morten Felding, i den store bestikkelsessag. Morten Felding var direkte involveret, mener de tre.

Ateas administrerende direktør, Morten Felding, er så meget inddraget i den store Atea-bestikkelsessag, at han ikke bør slippe for at blive efterforsket.

Det mener tre tiltalte tidligere chefer i Atea, der nu ifølge Børsen klager til Rigsadvokaten over, at Bagmandspolitiet har besluttet at droppe efterforskningen af Morten Felding.

Bagmandspolitiet sigtede oprindeligt Morten Felding for ikke at have grebet ind i selskabets bestikkelsessespraktis.

Det kan du læse mere om her: Ateas danske direktør sigtet i bestikkelsessag

Senere har politiet imidlertid frafaldet sigtelserne.

De tre tidligere chefer i Atea argumenterer ifølge Børsen med, at Morten Felding var personligt involveret med at invitere personer og godkende udlæg i flere af af de centrale forhold i bestikkelsessagen.

I klagen skriver de ifølge Børsen, at anklagemyndigheden risikerer at retsforfølge ‘de forkerte personer, mens man har været i besiddelse af oplysninger om de egentlige ansvarlige [som ikke bliver retsforfulgt, red].'

Fire af Ateas tungeste sælgere forlod under stor mystik pludselig Atea i sommer, hvilket du kan læse mere om herFire af Ateas tungeste sælgere til det offentlige færdige i selskabet under stor mystik

Indtil videre er en stribe tidligere og nuværende offentligt ansatte blevet dømt for at have modtaget bestikkelse fra Atea i forbindelse med indkøb af store mængder udstyr fra selskabet.

Også Atea som selskab er sigtet i sagen, og det kan på sigt få alvorlige konsekvenser for det store selskab: Atea sigtet i stor bestikkelsessag: Kan komme til at koste selskabet dyrt

Seks dømt

Bagmandspolitiet har gennem det seneste år sigtet omkring 40 personer i sagen - herunder en række topfolk fra den offentlige sektor og Atea.

Læs også: Atea-chefer beholdte selv iPads og andre gaver: Kan føre til sager om underslæb

Indtil videre har otte offentligt ansatte været stillet for en domstol. De tæller højtplacerede folk i store organisationer som Udenrigsministeriet, Københavns Kommune, Rigspolitiet og DSB.

Heraf er to blevet frikendt, mens seks er blevet dømt for at have modtaget bestikkelse i form af forskellige rabatter eller hardware, som de har modtaget i forbindelse med indgåelse af aftaler med Atea.

Senere har Østre Landsret formildet dommen for to af de ansatte - heriblandt den person, der blev dømt for at have modtaget bestikkelse for 44.000 kroner.

Landsretten mente ikke, at han skulle have fire måneders fængsel og ændrede derfor dommen til 40 dagens betinget fængsel og samfundstjeneste.

Det kan du læse mere om her: Atea-bestikkelsessagen: Offentligt ansatte slipper for fængselsstraf.
 
Domstolene har endnu ikke taget hul på den største del af sagen, nemlig en dyr forretnings-rejse til Dubai i november 2014, som Atea havde inviteret kunder med på.

Her deltog en række af de sigtede i sagen - heriblandt tidligere it-topfolk i Region Sjælland samt top-folk fra Atea.

Kort tid efter hjemkomsten fra Dubai-turen blev 3A-it stiftet.

Det skete i januar 2015, og det kan du læse mere om her: Atea-veteraner går sammen i nyt selskab - vil på storhugst blandt Ateas kunder.

3A-it vandt nogle måneder senere et stort udbud i Region Sjælland, men udbuddet blev i begyndelsen af juni annulleret ganske få dage før, at politisagen tog fart.

Det kan du læse mere om her: Region Sjælland annullerede stor it-kontrakt kort før anholdelser.

Atea mener, at de involverede parter - altså de daværende Atea-folk og Region Sjælland-folkene - slet og ret brugte Dubai-turen til at aftale, at det senere stiftede 3A-it skulle vinde det kommende udbud.

Politiet mener desuden, at der har været tale om bestikkelse af mindst en af de offentlige chefer, som har haft rådighed over en stor Atea-konto, konto 2840.

Atea bedyrer imidlertid, at der er tale om en helt almindelig mellemregningskonto.

Hemmelige lydoptagelser har afsløret, at Region Sjælland sikkert ikke har været den eneste Atea-kunde, som har haft en særlig aftale om at kunne trække på en intern Atea-konto.

Det tætte forhold mellem de daværende Atea-folk og folk fra Region Sjælland går angiveligt langt tilbage.

Bagmandspolitiet har i hvert fald blandt andet sigtet en tidligere it-medarbejder i Region Sjælland for at have været på en privat rejse til 39.000 kroner til Dubai i november 2012, som har været betalt af Atea, der i en årrække har været en af de helt store it-leverandører til regionen.

Læs også:

Dyb tavshed fra Atea: Har Atea givet gaver til sine kunder og dernæst samarbejdet med politi om anholdelse af de samme kunder for bestikkelse?

Atea-chef efter bestikkelsesrapport: "Problemet ligger ikke hos Atea, men hos regionen"

Bestikkelsessag: Lydfil belaster Ateas danske topchef




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere