Artikel top billede

Selskabet, der fik Petya-virussen til at sprede sig, havde elendig it-sikkerhed: Kan ende med politianmeldelser

Selskabet, som mange anser som stedet, hvor Petya-ormen begyndte sin spredning, har haft masser af alvorlige sårbarheder i dets infrastruktur.

Det ukrainske software- og regnskabsselskab MeDoc, der var en af de helt centrale selskaber i Petya-angrebet, havde selv fejl i sin kode, som betød, at Petya lettere kunne spredes.

Det skriver The Verge.

MeDoc bliver af mange - også de ukrainske myndigheder - anset som “Patient Zero ” altså kilden til Petya-spredningen, hvor kriminelle via MeDocs opdaterings-servere udsendte Petya-ormen til alle, der benyttede MeDocs’ skattesoftware, hvilket er alle, der handler officielt med Ukraine og ukrainske firmaer.

Den selvstændige sikkerhedsanalytiker Jonathan Nichols opdagede en sårbarhed i MeDocs updateringsservere, der benytter forældet FTP-software med en åbenlys sårbarhed, som nemt kan udnyttes.

Læs også: FAQ: Her er hvad du skal vide om det kæmpestore Petya-angreb lige nu

Ifølge Jonathan Nichols kunne enhver med kendskab til sårbarheden have udnyttet den.

Han indrømmer dog igså, at han ikke selv har forsøgt at udnytte sårbarheden.

Det ville betyde, at han skulle udføre en ulovlig handling.

Kan føre til politianmeldelse
Ukrainske myndigheder har allerede truet med anmeldelse af MeDoc for at have ignoreret sårbarheden.

Ifølge Associated Press er MeDoc gentagne gange blevet advaret mod ikke at reagere på henvendelser omkring sikkerhed.

“MeDoc var bekendt med sårbarheden. Selskabet var blevet kontaktet af flere forskellige antivirus-selskaber og den sløsethed må selskabet stå for regnskab for,” siger chef for det ukrainske cyberpoliti, Serhiy Demydiuk til AP.

Det er endnu uvist, hvem der står bag angrebet, men flere sikkerhedsselskaber peger på, at angrebet må være statsstøttet på grund af dets størrelse og fokus på at skade.

Læs også: Sikkerhedseksperter: Petya er ikke ransomware, det er meget værre og langt mere alvorligt

Cirka 70 procent af alle inficerede computere er i Ukraine, fortæller Microsoft efter en større analyse.

Det kan du læse mere om her: Microsoft: Størstedelen af Petya-ramte pc’er er Windows 7-computere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere