Artikel top billede

Nemmere og billigere adgang til juridiske dokumenter for tech-startups

Klumme: Udbuddet af gratis dokumenter er blevet så stort, at det er vanskeligt at navigere i og at finde frem til pålidelige dokumenter, som man har tiltro til indholdet af.

Det er efterhånden nogle år siden, at den juridiske del af en virksomhedsopstart kostede i dyre domme.

Dengang var man iværksætter overladt til advokatfirmaernes unåde ved forhandlinger og kontraktindgåelse i forbindelse med virksomhedsopstart, og man måtte betale dyrt for at få udarbejdet de nødvendige, juridske papirer.

Det er nu historie.

I kølvandet på den teknologiske udvikling er der opstået nye markeder, som har affødt en stigning i entreprenørskab og iværksætteri – ikke mindst inden for finansiel teknologi (FinTech).

Men nu ser vi også, at markedet for juridisk rådgivning undergår væsentlige forandringer (LegalTech), og også her spiller tech-startups en stor rolle.

Det store antal LegalTech-iværksættere har medført en efterspørgsel på de nødvendige juridiske papirer såsom stiftelsesdokumenter, vedtægter, ejeraftaler, ejerbøger, generalforsamlingsnotater og ansættelseskontrakter mv.

Som svar herpå er initiativer som startupdocuments.com, The Hub's værktøjer, Legaldesk, Rocketlawyer, Lawdepot, Business in a Box og mange flere kommet til verden for netop at tilbyde de lovpligtige eller strengt nødvendige selskabsdokumenter enten gratis eller til billige penge.

Andre eksempler på LegalTech blot i Danmark er Glitnr og Blue Data Management.

Svært at bevare overblikket

En drøftelse med iværksættere og founders giver dog paradoksalt nok et indtryk af, at udbuddet af gratis dokumenter nu er så stort, at det er vanskeligt at navigere i og at finde frem til pålidelige dokumenter, som man har tiltro til indholdet af.

Dette skaber en situation, hvor iværksætterne på sin vis fortsat er dybt afhængige af advokaternes involvering, hvilket ikke er medvirkende til at understøtte lavere transaktionsomkostninger.

Seneste skud på stammen af standard-dokumenter for startups er #CPHFTWAGMT.

Her er der tale om et sæt af selskabsdokumenter, der er udformet i fællesskab mellem iværksætterne, advokaterne og investorerne. Tanken er, at dette skaber gunstigere dokumenter, fordi disse afspejler både iværksætternes og investorernes interesser.

Således er det muligt fortsat at holde transaktionsomkostningerne lave for iværksætterne ved brug af standardiserede dokumenter, der er anerkendt i branchen som rimelige og velafbalancerede.

#CPHFTWAGMT blev skudt i gang til et arrangement søsat af græsrodsbevægelsen CPHFTW (Copenhagen For The Win).

Det blev i oplægget understreget, at de standardiserede dokumenter skal garantere, at behovet for advokatbistand sænkes, hvilket muliggør en automatiseret proces, hvor iværksættere og entreprenører kan fokusere på virksomhedens kerneaktivitet.

På baggrund af brugernes ønsker vil CPHFTW løbende oprette nye dokumenter, der imødekommer iværksætternes konkrete behov. CPHFTW regner med i løbet af efteråret at indkalde til en række åbne møder, hvor indholdet af dokumenterne drøftes.

For yderligere information om #CPHFTWAGMT se: https://contractbook.co/startup-documents

#CPHFTWAGMT bygger på Contractbooks platform og tjeneste og første version af dokumenterne er udarbejdet af Bird & Bird.

Læs også:

Danske it-startups rykker ofte til udlandet for at skaffe kapital: Pensionskasserne må på banen, så vi kan holde på arbejdspladserne

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere