Nemmere og billigere adgang til juridiske dokumenter for tech-startups

Klumme: Udbuddet af gratis dokumenter er blevet så stort, at det er vanskeligt at navigere i og at finde frem til pålidelige dokumenter, som man har tiltro til indholdet af.

Det er efterhånden nogle år siden, at den juridiske del af en virksomhedsopstart kostede i dyre domme.

Dengang var man iværksætter overladt til advokatfirmaernes unåde ved forhandlinger og kontraktindgåelse i forbindelse med virksomhedsopstart, og man måtte betale dyrt for at få udarbejdet de nødvendige, juridske papirer.

Det er nu historie.

I kølvandet på den teknologiske udvikling er der opstået nye markeder, som har affødt en stigning i entreprenørskab og iværksætteri – ikke mindst inden for finansiel teknologi (FinTech).

Men nu ser vi også, at markedet for juridisk rådgivning undergår væsentlige forandringer (LegalTech), og også her spiller tech-startups en stor rolle.

Det store antal LegalTech-iværksættere har medført en efterspørgsel på de nødvendige juridiske papirer såsom stiftelsesdokumenter, vedtægter, ejeraftaler, ejerbøger, generalforsamlingsnotater og ansættelseskontrakter mv.

Som svar herpå er initiativer som startupdocuments.com, The Hub's værktøjer, Legaldesk, Rocketlawyer, Lawdepot, Business in a Box og mange flere kommet til verden for netop at tilbyde de lovpligtige eller strengt nødvendige selskabsdokumenter enten gratis eller til billige penge.

Andre eksempler på LegalTech blot i Danmark er Glitnr og Blue Data Management.

Svært at bevare overblikket
En drøftelse med iværksættere og founders giver dog paradoksalt nok et indtryk af, at udbuddet af gratis dokumenter nu er så stort, at det er vanskeligt at navigere i og at finde frem til pålidelige dokumenter, som man har tiltro til indholdet af.

Dette skaber en situation, hvor iværksætterne på sin vis fortsat er dybt afhængige af advokaternes involvering, hvilket ikke er medvirkende til at understøtte lavere transaktionsomkostninger.

Seneste skud på stammen af standard-dokumenter for startups er #CPHFTWAGMT.

Her er der tale om et sæt af selskabsdokumenter, der er udformet i fællesskab mellem iværksætterne, advokaterne og investorerne. Tanken er, at dette skaber gunstigere dokumenter, fordi disse afspejler både iværksætternes og investorernes interesser.

Således er det muligt fortsat at holde transaktionsomkostningerne lave for iværksætterne ved brug af standardiserede dokumenter, der er anerkendt i branchen som rimelige og velafbalancerede.

#CPHFTWAGMT blev skudt i gang til et arrangement søsat af græsrodsbevægelsen CPHFTW (Copenhagen For The Win).

Det blev i oplægget understreget, at de standardiserede dokumenter skal garantere, at behovet for advokatbistand sænkes, hvilket muliggør en automatiseret proces, hvor iværksættere og entreprenører kan fokusere på virksomhedens kerneaktivitet.

På baggrund af brugernes ønsker vil CPHFTW løbende oprette nye dokumenter, der imødekommer iværksætternes konkrete behov. CPHFTW regner med i løbet af efteråret at indkalde til en række åbne møder, hvor indholdet af dokumenterne drøftes.

For yderligere information om #CPHFTWAGMT se: https://contractbook.co/startup-documents

#CPHFTWAGMT bygger på Contractbooks platform og tjeneste og første version af dokumenterne er udarbejdet af Bird & Bird.

Læs også:

Danske it-startups rykker ofte til udlandet for at skaffe kapital: Pensionskasserne må på banen, så vi kan holde på arbejdspladserne


Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens kundeservice: Kom i gang med de bedste chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

22. september 2020 | Læs mere


RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Statsrevisorerne oppe i det røde felt over stort skandaleramt offentligt it-projekt: "Bør styres med en langt højere grad af professionalisme"
Folketingets Statsrevisorer retter kritik af Skatteministeriet for fortsat ikke at have fået styr på økonomien i det kuldsejlede ejendomsvurderingssystem.
Computerworld
For to år siden nedsænkede Microsoft 864 servere i Nordsøen: Nu er datacenteret på land igen - se resultatet her
Microsoft har efter to år hævet sit undervands-datacenter op af Nordsøen. Her er de erfaringer, selskabet har gjort sig.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Bevis værdien ved Vulnerability Management med 4 simple trin
Vulnerability Management kan føles som en endeløs klatretur. Derfor kan du med dette whitepaper få indsigt i hvordan du fokuserer på dine indsatser, beviser værdien af dit program og opnår tillid, budget og anerkendelse med fire simple steps.