Artikel top billede

Sikkerhedsfirmaer advarer: Avanceret hackergruppe kan sabotere elnet i Europa

En lyssky hackergruppe har stjålet brugeroplysninger og kodeord til europæiske elnet siden 2015. Og nu har hackerne magt til at slukke for strømmen flere steder, advarer Symantec.

En hackergruppe har siden 2015 angrebet energiselskaber i Europa og USA, og gruppen er nu så dybt inde så mange steder, at den kan skabe seriøse forstyrrelser på det europæiske elnet.

Det skriver Symantec i en ny rapport om gruppen, der går under navnet Dragonfly.

Dragonfly er angiveligt baseret i Østeuropa, og hackergruppen har blandt andet brugt malware forklædt som fest-invitationer til at stjæle data fra højtstående medarbejdere i energisektoren i Tyrkiet og Schweiz.

Helt konkret har de ansatte modtaget en invitation til en nytårsfest vedhæftet en email, og når invitationen åbnes, begynder et stykke software at indsamle brugeroplysninger fra den pågældende computer og lække dem til hackernes server.

Og ifølge Symantec, ser det ud til, at hackerne har adgang til de systemer, der styrer driften i energiselskaberne – de såkaldte ICS-systemer (industrial control systems).

”Dragonfly er tilsyneladende interesseret i at lære, hvordan energifaciliteter opererer og skaffe sig adgang til operationelle systemer i en sådan grad, at gruppen nu potentielt kan kontrollere eller sabotere systemerne, hvis den ønsker det.”

Petya-modellen

Udover de klassiske phishing-angreb har Dragonfly også angrebet energisektoren med mere avancerede redskaber. Gruppen benytter blandt andet de såkaldte vandhuller – en betegnelse, der dækker over, at hackerne i det skjulte inficerer legitime hjemmesider, som deres mål besøger.

Dragonfly har også haft held til at få foden indenfor hos flere underleverandører. Gruppen har ”bundlet” trojanere og bagdøre med legitime softwareopdateringer, og på den måde har energiselskaberne selv installeret hackernes malware sammen med den almindelige software.

Den metode har senest vist sig at være uhyre effektiv ved Petya-angrebet, der lammede kæmpe-virksomheder som Mærsk og Saint-Gobain. Her inficerede bagmændene en opdatering til den ukrainske revisionssoftware Medoc, der er obligatorisk for alle virksomheder i Ukraine, og dermed lukkede virksomhederne selv malwaren ind.

Det kan du læse mere om her: FAQ: Her er hvad du skal vide om det kæmpestore Petya-angreb lige nu

El-net og kritisk infrastruktur er i stigende grad blevet interessante for hackere, og tilbage i 2015 afbrød et cyberangreb strømmen hos 230.000 mennesker i Ukraine.

Sidste år trådte et nyt EU-direktiv i kraft, der kræver, at alle medlemslande skal definere sin kritiske infrastruktur og højne sikkerheden hos de virksomheder og myndigheder, der blandt andet driver elnet.

Læs også:

Mød de to russiske hackergrupper, der spreder skræk og rædsel i hele it-verdenen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Mytrendyphone efter momssag og tvangskonkurs i Norge: ”Det er blevet stillet op som om vi nærmest har snydt”
Interview: I marts blev mobiludstyrsleverandøren Mytrendyphone erklæret konkurs, men stifteren Silvan Popovic mener at moms-afgørelsen, der ledte til konkursen er "hundrede tusind procent" uretfærdig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.