Artikel top billede

(Foto: scyther5 / scyther5)

Sikkerhedsfirmaer advarer: Avanceret hackergruppe kan sabotere elnet i Europa

En lyssky hackergruppe har stjålet brugeroplysninger og kodeord til europæiske elnet siden 2015. Og nu har hackerne magt til at slukke for strømmen flere steder, advarer Symantec.

En hackergruppe har siden 2015 angrebet energiselskaber i Europa og USA, og gruppen er nu så dybt inde så mange steder, at den kan skabe seriøse forstyrrelser på det europæiske elnet.

Det skriver Symantec i en ny rapport om gruppen, der går under navnet Dragonfly.

Dragonfly er angiveligt baseret i Østeuropa, og hackergruppen har blandt andet brugt malware forklædt som fest-invitationer til at stjæle data fra højtstående medarbejdere i energisektoren i Tyrkiet og Schweiz.

Helt konkret har de ansatte modtaget en invitation til en nytårsfest vedhæftet en email, og når invitationen åbnes, begynder et stykke software at indsamle brugeroplysninger fra den pågældende computer og lække dem til hackernes server.

Og ifølge Symantec, ser det ud til, at hackerne har adgang til de systemer, der styrer driften i energiselskaberne – de såkaldte ICS-systemer (industrial control systems).

”Dragonfly er tilsyneladende interesseret i at lære, hvordan energifaciliteter opererer og skaffe sig adgang til operationelle systemer i en sådan grad, at gruppen nu potentielt kan kontrollere eller sabotere systemerne, hvis den ønsker det.”

Petya-modellen

Udover de klassiske phishing-angreb har Dragonfly også angrebet energisektoren med mere avancerede redskaber. Gruppen benytter blandt andet de såkaldte vandhuller – en betegnelse, der dækker over, at hackerne i det skjulte inficerer legitime hjemmesider, som deres mål besøger.

Dragonfly har også haft held til at få foden indenfor hos flere underleverandører. Gruppen har ”bundlet” trojanere og bagdøre med legitime softwareopdateringer, og på den måde har energiselskaberne selv installeret hackernes malware sammen med den almindelige software.

Den metode har senest vist sig at være uhyre effektiv ved Petya-angrebet, der lammede kæmpe-virksomheder som Mærsk og Saint-Gobain. Her inficerede bagmændene en opdatering til den ukrainske revisionssoftware Medoc, der er obligatorisk for alle virksomheder i Ukraine, og dermed lukkede virksomhederne selv malwaren ind.

Det kan du læse mere om her: FAQ: Her er hvad du skal vide om det kæmpestore Petya-angreb lige nu

El-net og kritisk infrastruktur er i stigende grad blevet interessante for hackere, og tilbage i 2015 afbrød et cyberangreb strømmen hos 230.000 mennesker i Ukraine.

Sidste år trådte et nyt EU-direktiv i kraft, der kræver, at alle medlemslande skal definere sin kritiske infrastruktur og højne sikkerheden hos de virksomheder og myndigheder, der blandt andet driver elnet.

Læs også:

Mød de to russiske hackergrupper, der spreder skræk og rædsel i hele it-verdenen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere