Foto: Mark Hachmann, Pcworld.com

Første resultater klar: Sådan fungerer de nye ARM-pc’er med Windows 10

HP og Asus er klar med computere med ARM-processorer, men hvad betyder det egentlig? ARM-processorer plejer jo at høre til i smartphones

Microsoft og Qualcomm indgik i foråret et stort samarbejde om at få Windows 10 til at fungere på Qualcomms strømbesparende Snapdragon 835-processorer.

Det unikke ved Snapdragon 835 kontra almindelige processorer til pc’er er, at 835 er ARM-baseret og normalt er at finde i smartphones som OnePlus 5T eller HTC U11.

ARM-processorer har indtil nu ikke kunne eksekvere klassiske .net/win32-apps, da de bygger på en anden grundlæggende arkitektur (derfor ser du Intel og AMD-processorer i almindelige pc’er), men via emulation har Microsoft og Qualcomm fået programmer som Photoshop og Office-pakken til at fungere på den lille ARM-processor.

Resultatet er ifølge Microsoft og Qualcomm computere, der altid vil være forbundet til internettet via LTE/4G og med batterilevetider på op imod 20 timer.

Så da HP og Asus for nyligt annoncerede, at de er klar med to nye computere med en Snapdragon 835 inde i sig, var det utroligt spændende.

Vores amerikanske søstermedie, PCworld.com, har haft fingrene i de to nye pc’er fra HP og Asus for at se, om en ARM-PC nu også giver mening i 2017.

De to computere er HP’s Envy x2 og Asus’ NovaGo - begge med Snapdragon 835-processoren i sig.

Læs også: Her er de første Windows-pc'er med ARM-processorer: Lover mere end 22 timers batteritid og 4G/LTE

LTE/4G
Begge computere har indbygget 4G/LTE, hvilket vores kollegaer ikke fik testet under et besøg på Qualcomms årlige udviklerkonference, hvor computerne blev fremvist.

På grund af Snapdragon-processoren skulle batteriet holde i op imod 20 timer, hvilket igen også er svært at teste ved en messestand i en halv time, men hverken HP eller Asus havde vedlagt strømstik ved demo-modellerne, beretter PCworld. Det tyder på, at HP og Asus i hvert fald selv tror på, at enhederne kunne klare sig igennem en her dag uden opladning.

Begge enheder er også udstyret med en port til SIM-kort. Normalt ser man kun SIM-kort-porte i business-computere, men NovaGo er et forbruger-orienteret produkt. Igen er det Snapdragon 835-processoren, der gør det muligt og let at tilslutte et SIM-kort.

Læs også: Pc-salget er faldet 11. kvartaler i træk: Mangel på komponenter giver høje priser og færre kunder

Ydeevne: Tjoo?
Snapdragon 835 er en ARM-processor, der tidligere har hørt til i smartphones. Så kan den yde lige så meget som en fuldvoksen Intel-processor?

Vores kollegaer fra PCworld afprøvede på begge maskiner, hvad de vil kalde basis-opgaver som websurfing og Office-opgaver, og i begge tilfælde fungerede det fint.

Begge computere er udstyret med Windows 10 S, den begrænsede version af Windows 10, som kun kan afvikle Windows-apps og ikke .net/win32-programmer, men Mar Hachmann fra PCworld opgraderede en af computerne på standen og installerede Chrome. Her fungerede Chrome halvt så hurtig som den indbyggede Edge-browser.

Ligeledes installerede Mark Hachmann nogle af de mest gængse benchmarkprogrammer, Cinebench og Geekbench. Cinebench kunne ikke installeres, og Geekbench fremviste en single core-score på 857 og en multi core-score på 3.117.

Umiddelbart ikke imponerende - en OnePlus 5 med en Snapdragon 835 giver 1.971/6.699 - men dette var også målt i en emuleret app. Microsoft fortalte også, at når man først har afviklet et Windows-program én gang, så vil det fremover fungere bedre.

Dog var det ikke muligt at teste yderligere, da ansatte fra Asus stoppede PCworlds udsendte fra at teste videre med benchmarks.

Begge computere forventes at udkomme i løbet af starten af 2018, hvilket dog lyder sent. Qualcomm har netop lanceret sin seneste Snapdragon 845-processor som efterfølger til 835, og den lover 30 hurtigere CPU-hastigheder.

Læs også: Nye ARM-baserede Windows-computere sætter en helt ny kurs for Windows: En fremtid i cloudenYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Kendt dansk trafik-app virker igen som før: Har lukket ned for Frank Rasmussens adgang til data
Interview: Saphe har stoppet for telerigmanden Frank Rasmussens adgang til trafik-appens data. Det er sket på utraditionel vis, men betyder, at Fartkontrol.nu-appen igen fungerer som før. "Beskyldningerne var rigtige nok, men vi har lukket ned, så vi kan se, at Hopper ikke tager vores data længere," lyder det fra Saphe.
Computerworld
Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester
Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
En ny tilgang til Cybersecurity gør din forretning stærkere
Mange virksomheder har en forkert tilgang til Cybersecurity, hvor hvert nyt angreb udløser et køb af den nyeste software, på trods af at der hverken er tid eller ressourcer til at sætte sig ind i de nye systemer. Denne strategi er ikke tidssvarende og holdbar i længden og i dette Whitepaper stiller vi skarpt på hvordan I griber tingene rigtigt an.