Artikel top billede

Mere end 10 procent af danske virksomheder er stadig inficeret af kinesisk malware

Den kinesiske malware Fireball ramte sidste år 250 millioner computere verden over. Et år efter er mere end hver tiende danske virksomhed stadig ikke sluppet af med den ondsindet software.

Sidste år blev mere end 250 millioner enheder ramt af den såkaldte Fireball malware.

Men mere end 10 procent af de danske virksomheder, er stadigvæk ikke sluppet af med den destruktive software, viser en analyse fra sikkerhedselskabet Check Point.

Nærmere bestemt er det 11,26 procent af de danske virksomheder, der er inficeret, mens det for virksomheder i hele verden ligger på 5,6 procent, der fortsat er ramt.

Falske sidevisninger

I januar var 30 procent af de danske virksomheder stadig ramt af Fireball, og siden er antallet faldet kraftigt, men der er stadig en del enheder, der fortsat ikke har fået ram på malwaren.

Den ondsindet software har til formål at manipulere med offerets internettrafik. Den leder trafikken over på en bestemt side for på den måde at generere falske sidebesøg og tjene pengene på reklamevisninger.

Læs også: Ejer du en af disse routere? Farlig aflytnings-malware har ramt danske routere, advarer Center for Cybersikkerhed

Derfor opdager de fleste heller ikke, at deres computer er blevet ramt. Det vil formentelig kun betyde en anelse langsommere internetforbindelse end man er vant til.

Det er med al sandsynlighed også derfor, at flere ikke er kommet af med den ondsindet software.

Men når først Fireball er blevet downloaded kan den nemt ændres til at downloade yderligere malware på offerets computer, advarer Check Point.

Læs også: Kæmpe-undersøgelse: Her er hackernes yndlings-malware lige nu

“Fireball er i stand til at aktivere en hver form for kode på offerets computer. Det kan resultere i en lang række handlinger fra at stjæle fortrolige oplysninger til at installere yderligere malware,” lød det fra Check Point, da selskabet opdagede Fireball sidste år.

Gendan din browser

Ifølge Check Point er de skyldige bag Fireball kinesiske Rafotech, der er et digitalt marketings bureau.

Men Rafotech balancerer på en hårfin grænse mellem den rigtige og forkerte side af loven. Det er nemlig ikke en ulovlig software, så længe du selv har downloaded den.

Læs også: Sikkerhedsfirma advarer om flere angreb: De it-kriminelle har fundet ny platform til at udveksle tips og tricks

“Mange virksomheder tilbyder gratis software og får deres indtægter fra at høste data eller gennem reklamer. Så snart en kunde accepterer at installere ekstra software på sin computer, så er det svært at bevise, at der er tale om en ulovlig handling,” skriver Check Point.

For at undersøge om du er inficeret kan du tjekke om, du kan ændre din startside i din browser? Kan du ændre din default søgemaskine, og kan du huske at have installeret alle tilføjelserne i din browser?

Hvis man vil være sikker på at slippe af med Fireball, så anbefaler Check Point at man fjerner applikationen, scanner sin computer med en anti-malware software og gendanner sin browser til dens default instillinger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere