Tina Borgbjerg, Lenovo. Foto: Lenovo.

Debat: Vil dit teknologiindkøb løse problemer eller skabe nye?

Når du køber ind husker du så at spørge om teknologien vil løse problemer fremfor at skabe nye for medarbejderne spørger Tina Borgbjerg, direktør for Lenovos Data Center Group i Norden og Benelux.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

Den teknologiske udvikling har på rigtig mange positive måder transformeret den måde, vi driver forretning på. Også måden, vi arbejder på, er i dag markant anderledes end for 50 år siden – i dag er næsten enhver handling, samtale og strategi på en eller anden måde medieret af teknologi.

Medarbejdere er i høj grad i stand til at skabe, bruge og gemme massive mængder data, kommunikere digitalt på tværs af landegrænser og verdensdele og ubesværet løse opgaver, som plejede at tage hele uger, på få sekunder.

Men efterhånden som den teknologiske udvikling accelererer, risikerer vi at tabe menneskene på vejen, hvis vi glemmer at regne dem med i ligningen, når vi investerer i ny teknologi.

En rapport, vi netop har foretaget i Lenovo blandt ledere i it-branchen på tværs af en række europæiske lande, viser, at virksomheder, som investerer i ny teknologi, som regel baserer deres beslutning på forretningsmæssige mål.

Faktisk er det kun 6 procent, der ser brugeren som topprioritet, når de investerer i ny it, mens 40 procent ser økonomi som den vigtigste drivkraft. De fokuserer altså på spørgsmål som: Kan vi spare penge på det? Kan vi effektivisere nogle processer? Kan vi forbedre virksomhedens performance? Det er alt sammen vigtige og fornuftige spørgsmål at stille sig selv, men det negligerer et helt essentielt spørgsmål: Hvordan teknologien vil påvirke medarbejderne

Fremskridt for enhver pris?
Selvom det kan være fristende for virksomhedsledere hele tiden at hæve barren for produktiviteten og investere i nye smarte teknologier, så kan en ”fremskridt for enhver pris ”-filosofi få utilsigtede konsekvenser.

Medarbejdere kan få svært ved at følge med de forandringer, der bliver indført og blive overvældet over al den information og nye komplekse værktøjer, de skal forholde sig til. Det kan i værste fald resultere i, at de bliver deciderede modstandere af al forandring – og så er du udfordret som leder.

Vores rapport viser, at 47 procent af de adspurgte it-ledere oplever, at ny teknologi har en negativ effekt, som aktivt forhindrer deres medarbejdere i at udføre deres arbejde. Det er tankevækkende og dybt problematisk. Lige så frugtbar teknologi kan være, lige så ødelæggende kan den også være, når den ikke er tilpasset brugerne.

Hvis man skal have succes med at indføre ny teknologi, er det derfor helt afgørende, at man tænker medarbejderne ind i sine beslutninger. Man kan starte med at stille sig selv følgende spørgsmål: Forstår jeg til fulde, hvor hurtigt og godt mine medarbejdere tager ny teknologi til sig? Hvor intuitiv vil den nye teknologi være at bruge? Vil teknologien løse problemer fremfor at skabe nye?

Ofte overses disse vigtige spørgsmål. I stedet for at se teknologi som et middel for medarbejdere til at få mest muligt ud af deres arbejdsdag, bliver det betragtet som et mål i sig selv.

Teknologi har uanede og fantastiske muligheder – men den kan ikke stå alene. Brugt rigtigt kan teknologi dog netop være med til at forbinde de to vigtigste mål for de fleste virksomhedsledere: Glade medarbejdere og profit.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.
Premium
Hackere har manipuleret med lækkede data fra Det Europæiske Lægemiddelagentur
Der er nye detaljer om de oplysninger, der blev stjålet i hacket af Det Europæiske Lægemiddelagentur. Udover at data er blevet lækket, er disse også blevet manipuleret for at undergrave tilliden.
Computerworld
IBM vinder millionaftale om nyt toldsystem
Skatteforvaltningen har tegnet en tiårig kontrakt IBM om levering af det sidste it-system til i en omfattende systemudskiftning i toldsystemerne og som først forventes afsluttet i 2025. Se alle detaljerne her.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.