Sover it-folk og programmører Tornerose-søvn?

Klumme: Lige nu investerer nogle af verdens førende teknologivirksomheder massivt i machine learning og deep learning med det formål, at software skal kunne skrive sig selv. For dig som udvikler eller it-fagperson indebærer det, at du skal begynde at specialisere dig mere.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

I fremtiden vil it have brug for to typer af kompetencer, som ikke vil kunne erstattes af AI: Generalisterne inden for ledelse og iværksætteri og specialisterne inden for udvikling og teknologi.

Generalisterne kommer til at skabe værdi, fordi de som enten ledere og/eller iværksættere kan favne et bredt spektrum af opgaver og tænke strategisk og på tværs af siloer. Kompetencer som ikke kan automatiseres eller digitaliseres for den sags skyld.

Specialisterne bliver værdiskabende qua deres tilegnelse af viden og værktøjer, som ikke er nemt for den automatiserede robot eller maskinlæringsteknologi at genskabe og gentage.

Lige nu er vi i gang med en udvikling, hvor der sker en mindre revolution indenfor deep learnings evne til selv at skrive kode og software.

Senest har Jake Dorsey, stifteren af Twitter, været ude med en melding omkring, at machine learning og deep learning også indenfor 5-10 år vil kunne skrive kode, som vil udfordre selv den mest senior full-stack udvikler. Så slemt tror jeg imidlertid ikke, at det kommer til at gå.

Skal kunne trænes
I min egen vækstvirksomhed, JumpStory, hvor vi arbejder med stock photos og kunstig intelligens, har vi dog allerede nu truffet den beslutning, at vi kun ønsker at ansætte tech-folk, som vi ved, at vi kan træne til at blive specialister indenfor deres område.

Fremtidens entry-level jobs, også indenfor it, er nemlig de klart mest udsatte i denne tid.

Inden for økonomiområdet indebærer dette, at de basale bogholderopgaver nemt kan automatiseres via AI.

Indenfor det juridiske område bliver det standardkontrakter og andre basale, juridiske tekster, som maskinerne vil tage sig af på bekostning af juniormedarbejderne, mens det indenfor it bliver de basale entry-level programmøropgaver, som AI tager sig af.

Tag blot evnen til at kode en simpel hjemmeside. For 10 år siden var det en værdifuld kompetence. Om 10 år fra nu vil ingen kunne tage betaling for at bygge et standard-website. Det tager færdige CMS-systemer og/eller AI-software-bots sig af.

Lige nu investerer nogle af verdens førende teknologivirksomheder massivt i machine learning og deep learning med det formål, at software skal kunne skrive sig selv.

For dig som udvikler eller it-fagperson indebærer det, at du skal begynde at specialisere dig mere, hvis du ikke allerede har gjort det. Det er ikke nok at være forandringsparat og følge med. Du skal være forandringsskabende og aktivt tilegne dig fremtidens kompetencer selv.

I november sidste år udgav The Brookings Institute således en rapport, der gennemgik hvilke områder og kompetencer, som AI først vil sætte sig på.

Af den fremgik det, at medarbejdere med korte uddannelser og/eller begrænset junior-erfaring indenfor deres felt, vil være fire gange så udsatte for at miste deres jobs som dem med længerevarende uddannelser og/eller specialkompetencer og mange års erfaring og specialisering indenfor deres felt.

I det samme studie rangeredes risikoen ud fra profession, og her scorede computerprogrammører #3 på listen. Så hvis du er gået i Tornerose-søvn på grund af den store aktuelle efterspørgsel efter udviklere, så er det med at vågne op.

Også DU skal specialisere dig, hvis du vil være sikker på et job i fremtiden.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.