Sover it-folk og programmører Tornerose-søvn?

Klumme: Lige nu investerer nogle af verdens førende teknologivirksomheder massivt i machine learning og deep learning med det formål, at software skal kunne skrive sig selv. For dig som udvikler eller it-fagperson indebærer det, at du skal begynde at specialisere dig mere.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

I fremtiden vil it have brug for to typer af kompetencer, som ikke vil kunne erstattes af AI: Generalisterne inden for ledelse og iværksætteri og specialisterne inden for udvikling og teknologi.

Generalisterne kommer til at skabe værdi, fordi de som enten ledere og/eller iværksættere kan favne et bredt spektrum af opgaver og tænke strategisk og på tværs af siloer. Kompetencer som ikke kan automatiseres eller digitaliseres for den sags skyld.

Specialisterne bliver værdiskabende qua deres tilegnelse af viden og værktøjer, som ikke er nemt for den automatiserede robot eller maskinlæringsteknologi at genskabe og gentage.

Lige nu er vi i gang med en udvikling, hvor der sker en mindre revolution indenfor deep learnings evne til selv at skrive kode og software.

Senest har Jake Dorsey, stifteren af Twitter, været ude med en melding omkring, at machine learning og deep learning også indenfor 5-10 år vil kunne skrive kode, som vil udfordre selv den mest senior full-stack udvikler. Så slemt tror jeg imidlertid ikke, at det kommer til at gå.

Skal kunne trænes
I min egen vækstvirksomhed, JumpStory, hvor vi arbejder med stock photos og kunstig intelligens, har vi dog allerede nu truffet den beslutning, at vi kun ønsker at ansætte tech-folk, som vi ved, at vi kan træne til at blive specialister indenfor deres område.

Fremtidens entry-level jobs, også indenfor it, er nemlig de klart mest udsatte i denne tid.

Inden for økonomiområdet indebærer dette, at de basale bogholderopgaver nemt kan automatiseres via AI.

Indenfor det juridiske område bliver det standardkontrakter og andre basale, juridiske tekster, som maskinerne vil tage sig af på bekostning af juniormedarbejderne, mens det indenfor it bliver de basale entry-level programmøropgaver, som AI tager sig af.

Tag blot evnen til at kode en simpel hjemmeside. For 10 år siden var det en værdifuld kompetence. Om 10 år fra nu vil ingen kunne tage betaling for at bygge et standard-website. Det tager færdige CMS-systemer og/eller AI-software-bots sig af.

Lige nu investerer nogle af verdens førende teknologivirksomheder massivt i machine learning og deep learning med det formål, at software skal kunne skrive sig selv.

For dig som udvikler eller it-fagperson indebærer det, at du skal begynde at specialisere dig mere, hvis du ikke allerede har gjort det. Det er ikke nok at være forandringsparat og følge med. Du skal være forandringsskabende og aktivt tilegne dig fremtidens kompetencer selv.

I november sidste år udgav The Brookings Institute således en rapport, der gennemgik hvilke områder og kompetencer, som AI først vil sætte sig på.

Af den fremgik det, at medarbejdere med korte uddannelser og/eller begrænset junior-erfaring indenfor deres felt, vil være fire gange så udsatte for at miste deres jobs som dem med længerevarende uddannelser og/eller specialkompetencer og mange års erfaring og specialisering indenfor deres felt.

I det samme studie rangeredes risikoen ud fra profession, og her scorede computerprogrammører #3 på listen. Så hvis du er gået i Tornerose-søvn på grund af den store aktuelle efterspørgsel efter udviklere, så er det med at vågne op.

Også DU skal specialisere dig, hvis du vil være sikker på et job i fremtiden.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Premium
Spareplan har udløst voldsomme protester: Her er regeringens forklaring på planlagte it-besparelser
Regeringens planer om at skære ned for blandt andet Datatilsynet, Digitaliseringsstyrelsen og Styrelsen for It og Læring skyldes blandt andet 'bevillings-udløb' og 'løbende tilpasninger,' lyder det i et skriftligt svar, som Finansministeriet har sendt til Computerworld - tre uger efter vi bad om en begrundelse.
Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.