Morgen-briefing: Feriepenge giver rødglødende elektroniksalg / Forsikringsselskab: Hjemmearbejde giver stress og depressioner / Danskernes stamtræ skal kortlægges med kunstig intelligens

Feriepenge giver rødglødende elektroniksalg. Forsikringsselskab: Hjemmearbejde giver stress og depressioner. Danskernes stamtræ skal kortlægges med kunstig intelligens. Nyt digitalt forskningscenter får bevilling på 100 millioner.

Godmorgen.

Her kommer ugens sidste morgen-briefing fra Computerworld.

I dag er det årets store shoppingdag black friday, og noget tyder på, at pengene i år ligger ekstra løst i lommerne på danskere, der har fået udbetalt deres indefrosne feriepenge.

I hvert fald melder flere detailkæder nu om, at salget af forbrugerelektronik har været eksplosivt gennem de seneste måneder.

Feriepenge giver rødglødende elektroniksalg
Danskerne bruger tilsyneladende i høj grad deres feriepenge på forbrugerelektronik, og i elektronikkæden Power har kasseppareterne været decideret rødglødende i efteråret. Det skriver Børsen.

I oktober havde Power ifølge avisen en omsætningsvækst på 50 procent, og i november er væksten foreløbigt oppe på 88 procent.

”Vi har kunnet mærke udbetalingen af feriepenge med en rasende omsætningsvækst, og i oktober og november ligger vi med vækstrater, der bestemt ikke er ydmyge. Det er en helt vanvittig vækst i omsætningen,” siger Jesper Boysen, topchef i Power, til Børsen.

I Salling Group, der blandt andet ejer Bilka, Føtex, og Netto, oplever de samme tendens. Her fortæller topchef Per Bank til Børsen, at salget af fladskærme eksempelvis steg med 80 procent efter udbetalingen af feriepengene.

Forsikringsselskab: Hjemmearbejde giver stress og depressioner
I Silicon Valley har it-virksomheder på striber omfavnet hjemmearbejds-revolutionen.

Men ifølge forsikringsselskaberne Tryg, Gjensidige og PFA har den omfattende brug af hjemmearbejde også en skyggeside. Det skriver Børsen.

”Stress, angst og depression fylder meget. Især angst har fyldt mere. Nedlukningen skabte en pukkel, og flere patientforløb har udviklet sig anderledes og nogle gange værre end normalt. Og nogle allerede igangsatte behandlinger blev forlænget. Krisen blotlægger behov hos kunderne, som vi aldrig har mødt før,” siger Louise Brix, fagchef for sundhed i Gjensidige, til Børsen.

Forsikringsselskaberne oplyser dog også, at det længerevarende sygefravær til gengæld er faldet samt at hjemmearbejde tilsyneladende fungerer godt for de fleste danskere

Danskernes stamtræ skal kortlægges med kunstig intelligens
Kunstig intelligens skal hjælpe Rigsarkivet med at læse de danske kirkebøger som led i et forskningsprojekt, der har fået støtte fra Novo Nordisk Fonden. Det oplyser Rigsarkivet i en pressemeddelelse.

Projektets mål er at udvikle et multigenerationsregister, der kortlægger danskernes familierelationer siden 1920, og dermed gøre det muligt at forske på tværs af generationer i et tidsperspektiv, der går længere tilbage end Det Centrale Personregister, CPR.

”Det er fantastisk, at Novo Nordisk Fonden med sin store donation gør det muligt at åbne et nyt kapitel i vores sundhedsforskning. Med det nye multigenerationsregister vil forskere kunne studere data og fænomener over flere generationer. Dermed får vi ny viden og resultater, som ikke er set før inden for sundhedsforskning, og digitaliseringen gør det samtidig lettere at bruge den nye viden og information i lang tid fremover," siger kulturminister Joy Mogensen ifølge en pressemeddelelse fra Rigsarkivet

Nyt digitalt forskningscenter får bevilling på 100 millioner
Et nyt dansk forskningscenter, der har fået navnet DIREC, skal udbygge kapaciteten inden for forskning og uddannelse i digitale teknologier ved de danske universiteter.

Det oplyser DIREC i en pressemeddelelse.

Det nye forskningscenter har fået en bevilling på 100 millioner fra Innovationsfonden, og det er resultatet af en alliance mellem syv danske universiteter og Alexandra Instituttet.

Konsortiet bag DIREC består udover Alexandra Instituttet således af de datalogiske institutter på Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Copenhagen Business School, IT-Universitetet, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet,

”Jeg er rigtig glad for, at det er lykkedes at etablere centeret. Det er et meget stærkt signal om, at de danske datalogiske forskningsmiljøer står sammen om at bidrage til Danmarks fælles bedste. Derudover er det et skridt i den rigtige retning, at der nu investeres lidt mere i forskning i digitale teknologier hos de danske fonde, men der er behov for endnu flere penge, hvis vi skal kunne løfte samfundsudfordringerne,” siger Jens Christian Godskesen, IT-Universitetets prorektor, ifølge en pressemeddelelse fra IT-Universitetet.

Om dagen i dag: Den store browser-krig brød ud
Den 27. november 1995 blev det første skud løsnet i den store browser-krig mellem Microsoft og Netscape.

Det var således på denne dato, at Microsoft udsendte Internet Explorer 2.0, der blev den første store konkurrent til Netscape Navigator, som indtil da sad tungt på det spirende marked for internet-browsere.
Premium
Sådan har Matas fået den digitale tilstedeværelse til at eksplodere på tre år
Matas er på få år strøget ind som et af de fem mest kendte, danske brands på nettet. Det er sket gennem en ambitiøs strategi, fortæller ecommerce-direktør Brian Andersen til Computerworld.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
IDC Nordic Cloud Survey 2020
IDC Nordic Cloud survey blev gennemført i efteråret 2020 med over 200 deltagende virksomheder. Det viser at multicloud er fremtidens løsning for digital infrastruktur blandt nordiske virksomheder. Det skyldes blandt andet en stigende interesse for private cloud løsninger til edge computing og innovation. Samtidig er det tydeligt at hvor de fleste virksomheder før enten brugte public cloud eller private cloud er fremtidens løsning multicloud.