Morgen-briefing: Opdatering på vej til udskældt vaccine-system / Lars Seiers blockchain-projekt i samarbejde med Volvo-ejer / Pensionschef: Hjemmearbejde går ud over det psykiske arbejdsmiljø

Region vil opdatere udskældt vaccine-system. Lars Seiers blockchain-projekt indgår samarbejde med Volvo-ejer. Uber taber retssag ved højesteret. Pensionschef: Hjemmearbejde går ud over det psykiske arbejdsmiljø, og i dag er det 24 år siden, at fåret Dolly blev afsløret for verdenspressen.

Her kommer ugens første morgen-briefing fra Computerworld.

Foran os venter en uge, hvor vi bliver klogere på regeringens planer for udfasningen af corona-restriktionerne. Statsminister Mette Frederiksen (S) har dog i et Facebook-opslag advaret om, at en genåbning kan blive en svær balancegang.

Samtidig er vi i fuld gang med at vaccinere Danmark, og søndag havde 5,3 procent af befolkningen modtaget det første stik, men det er ikke sket uden problemer.

Som vi kan fortælle i dagens første historie har et af it-systemerne, der bruges til at reservere vaccine-tider været udsat for hård kritik.

Region vil opdatere udskældt vaccine-system
It-systemet, der bruges til vaccine-booking, har gennem den seneste tid skabt problemer for mange borgere, der har fået et vaccinationstilbud.

Et af problemerne har været relateret til brugerfladen, hvor dage med ledige vaccine-tider ikke har været tydeligt markeret.

Men det problem bliver der rettet op på i denne uge skriver, it-mediet Version2.

Lone Kaalund Thiel, der er kontorchef for national og tværsektoriel it i Region Nordjylland, oplyser til mediet, at systemet i den kommende uge vil blive rettet, så det automatisk kan præsentere borgeren for den næste ledige tid.

”Men som vi også så det med coronaprover.dk, er det udfordrende at bygge noget så hurtigt, som tingene går lige nu. Vi bygger, mens vi flyver,” siger hun til Version2.

Lars Seiers blockchain-projekt indgår samarbejde med Volvo-ejer
Blockchain-firmaet Concordium, der er stiftet af Saxo Bank-milliardæren Lars Seier Christensen, har indgået et joint-venture-samarbejde med kinesiske Zhejiang Geely Holding.

Det skriver det kinesiske statsmedie China Daily.

Zhejiang Geely Holding er Kinas største bilproducent og ejer blandt andet Volvo-koncernen. Som led i aftalen skal Concordium levere blockchain-løsninger til kinesiske kunder.

Geely vil eje 80 procent af det nye joint-venture, mens Concordium kommer til at eje de sidste 20 procent.

Pensionschef: Hjemmearbejde går ud over psykisk arbejdsmiljø
Mange it-virksomheder har omfavnet hjemmearbejde og spår, at vi i fremtiden kommer til at udføre mere arbejde fra hjemmekontoret.

Men Steen Michael Erichsen, topchef for forsikringsselskabet Velliv, fortæller til Børsen, at det digitale distancearbejde også har en bagside.

“For et år siden var der mange, der pegede på, at det måske var godt at arbejde på den her måde. At måske ville produktiviteten stige, og måske ville velbefindendet og den mentale balance få det endnu bedre, når man arbejder hjemme på den her måde,” siger Steen Michael Erichsen til Børsen

Ifølge Velliv-tochefen står det dog nu også klart, at forsikringsselskabet modtager flere skadesanmeldelser relateret til det psykiske arbejdsmiljø end før coronakrisen ramte.

Uber taber retssag ved højesteret
Kørselstejenesten Uber har tabt en retssag ved den britiske højestret. Det skriver The Guardian.

Dommen slår fast at Ubers chauffører er at betragte som ansatte, der har krav på både mindsteløn og betalt ferie.

Uber har hele tiden argumenteret for, at selskabets chaufførerne ikke er ansatte ved Uber, men blot er selvstændige partnere.

Dommen kan få den konsekvens, at Uber nu skal udbetale millioner af pund i kompensation til chaufførerne på platformen.

Robot-rigmand forudser kæmpe boom
Esben Østergaard, der er stifter af den fynske robotsucces Universal Robots, forudser, at robot-branchen i de kommende år vil opleve en vækst, der gør den til endnu større end den traditionelle it-branche.

Det fortæller han i et interview med erhvervsmediet Finans.

”Man kan sige alt muligt dårligt om teknologi, men det er med til at gøre vores verden og liv bedre. Jeg tror, at robotteknologi har en lys fremtid i de næste 20-30 år, og at det bliver større end it i den periode," siger Esben Østergaard.

Han grundlagde i 2005 Universal Robots sammen med Kasper Støy og Kristian Kassow, og i 2015 blev Universal Robots solgt til amerikanske Teradyne for 285 millioner dollar.

Om dagen i dag: Fåret Dolly blev afsløret
Verdens første klonede pattedyr, fåret Dolly, blev afsløret for verden den 22. februar 1997.

Fåret blev født den 5. juli 1996 og havde tre mødre. Den ene leverede ægget, den anden dna’en og den tre tredje fødte Dolly.

Den 22. februar året efter skabte det stor opmærksomhed, da nyheden om det klonede får blev åbenbaret for verdenspressen.

Dolly døde den 14. februar 2003 af en lungesygdom.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.