Artikel top billede

Regeringens udspil til ny styrkelse af det danske cyberforsvar vækker begejstring - og forargelse

Der var både roser og rasen til regeringens udspil til en ny National Cybersikkerhedsstrategi 2021. Se kommentarer fra branchen her.

Selv før forsvarsminister Trine Bramsen havde fremlagt regeringens nye udspil til en 500 millioner kroner cyberpulje, der skal træde i kraf i år, rullede reaktionerne ind i de danske medier.

Og mens strategien vækker glæde i nogen dele af it-branchen, så raser særligt en del af planen hos danske cybersikkerhedsvirksomheder.

Men lad os starte med de, der springer champagnepropper.

Hos brancheforeningen IT-branchen er formand Bjarke Alling glad for, at der kommer flere midler til cybersikkerhed.

Desuden bifalder han at cyberværnepligt nu bliver en permanent mulighed, samt at regeringen vil etablere et cyberhjemmeværn, der skal kunne bistå cyberdelen af det danske forsvar i krisesituationer.

”Det er et initiativ, der giver rigtig god mening som led i at uddanne flere unge indenfor cybersikkerhed," skriver han i en mail til Computerworld.

Der er dog en faldgruppe, som Alling peger på, bør tænkes ind i etableringen af cyberhjemmeværnet.

"Man skal passe på, at de opgaver som løses, er supplement til markedet, og ikke i konkurrence med virksomhederne.”

Konkurrenceforvridende

Og netop denne betragtning har flere i branchen været på banen med mere skeptiske synspunkter. Blandt andet Peter Kruse, der både i Politikken og til DR tilkendegiver hans utilfredshed over planen med et dansk cyberhjemmeværn.

"Det er en absurd idé. Det er konkurrenceforvridende, for det er jo det arbejde, vi laver i forvejen. Vi er et helt erhverv, der netop lever af at rykke ud til de her ting," siger han til DR.

Cyberhjemmeværnet skal bestå af frivillige it-kyndige, som kan stå til rådighed i krisesituationer.

"Vi har i forvejen svært ved at rekruttere folk. Der er ikke mange med de her kompetencer. Vil man måske kannibalisere på de private virksomheder?"

Opdateret: Det har tidligere stået i denne artikel, at regeringen har fremlagt Danmarks nye Nationale Cybersikkerhedsstrategi. Det er en mindre pulje på 500 millioner korner, der er lavet udspil til.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Margrethe Vestager langer ud efter Apples monopol i App Store: “Hvorfor accepterer vi, at der kun er én app-store på vores telefon?"
Interview: Apple kan ikke blive ved med at sidde på eneretten til at hente apps til iPhones. Det mener den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der har indledt en sag mod selskabet. “Hvis først du har købt en iPhone, så har Apple monopol gennem sin App Store,” siger Vestager til Computerworld.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.