EU har givet endeligt grønt lys til den kontante håndrækning på knap fire milliarder kroner, som den franske regering ønsker at give til det franske it-selskab Bull, som tidligere var et af Europas største af slagsen.
Med nødhjælpen fra den franske stat vil Bull blive i stand til at tilbagebetale et ulovligt lån på op mod 3,4 milliarder kroner, som selskabet fik af den franske stat i 2002.
Det er et krav fra EU-Kommissionen, at Bull har tilbagebetalt lånet senest ved årsskiftet. Ellers vanker der ingen penge fra den franske stat, fastslår EU-Kommissionen, som ellers finder det i orden, at den kontante håndsrækning falder på samme tid.
Presset i knæ
Gigantlånet har været kraftigt medvirkende til at presse Bull i knæ i en sand økonomisk pærevælling, hvor selskabet blandt andet døjer med gæld obligationsejerne, hvor selskabet dog har formået at få konverteret gælden til aktier.
Centralt står den franske stat, der har lånt Bull 3,7 milliarder kroner. Staten ønsker imidlertid at slette 90 af gælden, men har til gengæld sikret sig, at Bull betaler 30 procent i skat af overskud, der er større end 75 millioner kroner i otte år.
Konkurrencekommissær Mario Monti anlagde allerede i november en sag ved den europæiske domstol, fordi regeringen ikke har krævet hele lånet til Bull betalt tilbage. Den oprindelige frist udløb i juni.
Desuden havde Bull allerede modtaget omkring 10 milliarder kroner i statsstøtte ved udgangen af 1994. Ifølge EU-lov må et selslab kun få statsstøtte én gang hvert 10. år.
I sin afgørelse har EU-Kommissionen lagt vægt på, at den kontante nødhjælp ikke vil forvride markedssituationen, fordi Bull markedsandele er meget små i forhold til konkurrenterne på markedet, som primært er HP, IBM og Sun.
Bull er i fuld gang med en større omstrukturering, som blandt andet betyder massive afskedigelsesrunder og frasalg af forretningsområder, hvor Bull ikke er stærk.
Det franske it-selskab er kun en skygge af sig selv efter, at det allerede sidst i 1990'erne kom i alvorlig krise. Den førte blandt andet til, at Bull i 2001 solgte sit service-selskab, Integris, til franske Steria, som dermed også overtog forretningen i Danmark. Tilbage i Bull blev hardware- og infrastrukturforretningen.