Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Din Mac er stadig åben for angreb

Apple hævder at have prioriteret sikkerheden højt i deres nye styresystem Mountain Lion OSX til Mac, som blev lanceret tidligere på ugen. Men selvom der er forbedringer at spore, er sikkerheden stadig dårlig, vurderer dansk sikkerhedsekspert, der forventer en massiv stigning i virusser, hackerangreb og identitetstyveri på Mac.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Apple har forbedret sikkerheden. Det har været et af nøglepunkterne i udviklingen af deres nyeste version af OSX til de omkring 100 millioner solgte Macs verden over. Oven på sidste års store virusangreb på Mac, var det ventet, at Apple ville sætte mere fokus på sikkerheden, men til trods for et højere niveau, er sikkerhedsekspert Janus Rægaard Nielsen fra det danske antivirusfirma www.mysecuritycenter.com dog ikke imponeret.

Han glæder sig over, at Apple nu langt om længe har indset, at de ikke er immune overfor malware, men mener, at et af problemerne ligger i, at man i årevis har afvist behovet for øget sikkerhed og beskyttelse. Han er således enig med den russiske antivirusekspert Eugene Kaspersky i, at Apple er mindst 10 år bagud på sikkerhed i forhold til Microsoft.

”Apple har i mange år forsøgt at skabe en falsk illusion om, at Mac er mere sikkert end Windows. Det er fremragende markedsføring, men det passer ikke. Ihvertfald ikke i dag, hvor Windows er blevet langt sikrere, end det var for bare 5 år siden. Den eneste grund til de færre angreb på Mac skal findes i forskellen i markedsandele. Der bliver solgt over 10 gange flere computere, der kører på Windows og derfor har Windows indtil nu været et langt mere attraktivt mål for hackere. Men med Apples voksende markedsandel, vil vi også se en stigning i hackerangreb på Mac”, siger Janus R. Nielsen.

Læs også:Mac er mere sårbar end nogensinde

Falsk tryghed hos Mac-brugerne

Janus R. Nielsen mener, at Mac har potentielle sikkerhedshuller, som Apple ikke har haft fokus på at lukke, fordi hackerne har haft større interesse i Windows.

”Apple har i dag et system, som det kommer til at tage mange år at lappe. Det er det, Microsoft har erfaring med og brugt de sidste 10 år til at være gode til, og den erfaring har Apple ikke.

Det er et kendt faktum, at Microsoft igennem mange år har haft en stor gruppe mennesker ansat til at hacke ind i Windows for at finde potentielle sikkerhedshuller, så man hver måned kunne udsende en opdatereret version ud til brugerne – en præventiv metode, som Apple tilsyneladende ikke har praktiseret eller haft brug for. Men med Flashback-angrebene sidste år, som var phishing forsøg, hvor en falsk Java-opdatering inficerede over en halv million Macbooks, kan Apple ikke længere trække på frihjul”.

”Generelt vil vi se mange flere phishingforsøg i fremtiden, både på Mac og Windows, for en stor del af internetkriminaliteten findes i form af phishing. Forskellen er måske bare, at Mac-brugere føler sig sikrere end Windows-brugere, og derfor kan de være tilbøjelige til at udvise mindre påpasselighed, når de f.eks. klikker sig ind på falske hjemmesider. Janus R. Nielsen henviser til en undersøgelse, der blev beskrevet af sikkerhedsfirmaet Eset for et par år siden.

Den viste, at 57 procent af Mac-brugerne følte sig så sikre, at de ikke havde brug for et antivirusprogram, mens der kun var tale 27 procednt af pc-brugerne. Phishing-angreb er lige så effektive på Mac, Linux, Windows, Android og andre operative systemer, fordi de fungerer ved at narre brugerne og ikke er afhængige af usikkert software. Mac er ikke immunt over for phishingforsøg og dets brugere oplever derfor en falsk tryghed, når de føler sig sikrere end andre. De fleste gode sikkerhedsprogrammer der er på markedet i dag kan mindske disse angreb, selvom de selvfølgelig aldrig helt vil kunne undgås”, siger Janus R. Nielsen.

Læs også: 10 gode råd til at beskytte din Mac

Flere Mac-computere på arbejdspladserne øger risikoen

Hvad angår Mountain Lion OSX, erkender Janus R. Nielsen, at Apple nu forsøger at tage sikkerhedstruslerne lidt mere alvorligt, selvom der stadig er mange uløste problemer. Apple påstår for eksempel at alle dokumenter på en Mac vil være helt sikre med krypteringsprogrammet FileVault 2 Encryption, der er indbygget i det nye OSX. Men det er en falsk garanti, for hvis Apple kan dekryptere filerne, så kan en hacker også.

Janus R. Nielsen vurderer, at Apple i fremtiden vil blive tvunget til at sætte større ind overfor den stigende internetkriminalitet. ”I mange år har Mac-computere været et sjældent syn på arbejdspladserne på grund af det høje prisniveau, men i takt med at flere virksomheder tillader BYOD (Bring Your Own Decive), altså at medarbejderne medbringer deres private bærbare computere på arbejdet, øges presset på Apple for at højne sikkerhedsniveauet yderligere.

Ellers er det kun et spørgsmål om tid, før virus, malware og identitestyveri på Mac går hen og bliver et ligeså stort problem, som det har været for Microsoft og dermed vil Mac-brugerne og deres arbejdspladser også blive ramt af årlige økonomiske tab i milliardklassen”.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Virus og angreb på Mac

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]