Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Multimediebærbar med stor softwarepakke

Bundsolid 17,3" multimediebærbar med fornuftige hardwareegenskaber og en masse medfølgende software, der understøtter egenskaberne.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Står du og har brug for en prisrimelig allroundbærbar med kvaliteter udi multimediebrug, er Medions MD99060, der kan købes i Aldi butikkerne fra 14. september til 3.999 kroner, bestemt et kig værd.

Multimedie for den prisbevidste

Det skal ikke skjules, at en af forcerne ved MD99060 er, at man får rigtig meget bærbar for pengene. Der er ikke tale om en decideret skrabet bærbar, selvom specifikationerne ikke går ind i himlen.

Til allroundbrug og multimediebrug danner den 17,3"-skærm glimrende ramme om film, musik og billedfremvisning med mere.

Processoren er en Intel Core i3-2370M dual core-processor på 2,40GHz. Det er en god fornuftig processor med kræfter til det meste, der dog mere er til multimedie end tungere opgaver.

Det er en bærbar til hverdagsopgaver som tekstbehandling, regneark, surfing, musikafspilning, videoklip og lignende.

Grafikken klares af den i cpu’en befindende sig Intel HD3000-grafik. Tungere spiltitler er derfor ikke sagen på denne bærbare. Der er 4GB ddr3-ram, hvilket passer til prisniveauet. Det er dog ikke de hurtigste ram i verden, men til prisen er man nødt til at gå på kompromis nogle steder.

Til gengæld understøtter MD99060 multimedieanvendelsen på bedste vis ved at stille en stor 750GB harddisk til rådighed for brugeren. Så pladsmangel skulle ikke blive et problem, selvom den bærbare jævnligt anvendes til filmvisning.

Stor softwarepakke

Et stort plus for denne bærbare er den medfølgende softwarepakke, der er meget omfattende, og som blandt andet stiller en lang række værktøjer til rådighed for mulitimedieanvendelse, der passer godt til den store skærm.

Men der medfølger også andet interessant software. Det er med til at øge værdien, langt ud over hvad hardwaren selv kan berettige. Specielt fordi det er software, der reelt synes brugbar, og som gør, at mange købere ikke behøver investere i så meget software, som det ellers ville være nødvendigt.

Den medfølgende software er blandt andet Microsoft Office 2012 i starterudgaven, CorelDRAW Essential X5, Medion HomeCinema, der indeholder en række programmer fra Cyberlink til multimediebrug, og endelig Medion Mediapack med programmer fra Ashampoo.

Samlet set en meget overbevisende programpakke.

Skærmen

Den 17,3" store led-belyste computerskærm har en opløsning på 1.600×900 pixels. Det er godt nok ikke fuld hd, hvilket ærlig talt også ville være lidt meget at forvente til prisen. Men der er stadig tale om en hd-skærm, der grundet størrelsen passer fint til multimediebrug.

Skærmen er lysstærk uden at være blandt de mest lysstærke på markedet. Alt i alt er billedkvaliteten god uden at være fremragende. Betragtningsvinklerne kunne være bedre, men som bruger foran den bærbare i normale brugssituationer er det ikke noget, man vil bemærke.

Et stort plus har skærmen dog, den er nemlig refleksfri, så lysindfald generer ikke.

De afrundede bemærkninger

Det overordnede kvalitetsindtryk er ganske godt. Der er tale om et ret stift kabinet, der har det efterhånden velkendte design, vi har set nogle gange. Det er ret så nydeligt, selvom materialerne ikke er de mest prangende.

Tastaturet føles dejligt i brug, tasterne er store og har en dejlig behagelig halvfast respons, når de aktiveres. Tastaturbagpladen har lidt af en tendens til at gynge med, når der tastes, men det er også eneste anke.

Der er også et numerisk tastatur, hvilket sikkert vil glæde mange.

Touchpad går ud i et med chassiset, den kunne i dette tilfælde godt være en anelse større på en bærbar af denne størrelse. Den fungerer overordnet fint, selvom scrolling nogle gange krævede en lidt fast hånd.

I MD99060 er der desuden indbygget bluetooth 4.0, 802.11n WiFi og 1Gbit/s-ethernet. Som bruger har du også mulighed for at anvende Medions FastBoot-option, der er et Linux-baseret operativsystem, der lynhurtigt giver adgang til e-mails, surfing med mere.

En anden smart lille detalje er, at hvis man trykker hurtigt på [Fn]-tasten, dukker der kortvarigt et bånd frem på skærmen. Her vises de enkelte funktionstasters funktioner med symboler suppleret med en beskrivende tekst, hvis man nu skulle være i tvivl.

Der er også WiDi, hvor du kan streame indhold trådløst direkte fra MD99060 til dit hd-tv. Med til tilslutningsmuligheder byder MD99060 på et hdmi-stik, to usb 2.0-porte og to usb 3.0-porte.

Der er endvidere indbygget sd-kortlæser, vga-stik og et dvd-drev.

Der måles

Vi målte først med PCMark Vantage for at finde den overordnede ydelse i forskellige typer hverdagsopgaver. Resultatet blev rimelige 5.039 PCMarks. Det samlede resultat blev trukket lidt ned af en middelmådig score for rammene og harddisken, der heller ikke hører til blandt de hurtigste på markedet.

I Cinebench R 11.5 testede vi processorens ydelse samt ydelsen i OpenGL-grafik. Resultatet blev 9,06 fps i OpenGL-testen. Det er ikke voldsomt hurtigt, men er på den anden side inden for det forventelige for processorgrafikken. Processorens multikernescore, der endte på 2,14 point, lå også inden for det forventede.

HD Tune 5.00 Pro skulle vise harddiskens hastighed. Her kunne det ses, at det store drev ikke hørte til blandt de hurtigste. En score på 69,4MB/s for den gennemsnitlige overførselshastighed var en anelse skuffende, ikke fordi det er direkte dårligt, det er bare ikke oppe blandt de bedre.

Til gengæld får man jo lagringskapacitet i store mængder.

I filtesten blev scoren lidt bedre. I sekventielle overførsler blev målt læsehastigheder på 75,7MB/s og ditto skrivehastigheder på 77,7MB/s.

Vi sluttede af med at måle batterilevetiden med Battery Eater 2.70 Pro. Det blev en positiv oplevelse med 2 timer 8 minutter i klassisk-testen og hele 6 timer og 32 minutter i læsetesten. Det er slet ikke så ringe for en bærbar med en så stor skærm.