Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

iPad mini: Den perfekte rejsepartner

Apples nye mini-iPad slår konkurrenterne på de fleste parametre, men den har et grundlæggende problem ...

Af Peter Engels Ryming, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Siden iPad’en blev lanceret i 2010, har Apple langet mere end 100 millioner eksemplarer over disken, og Apple har forståeligt nok været tilbageholdende med at ændre den magiske formel på tablets. Samtlige iPad-modeller har haft den samme skærmstørrelse og har alle været skåret over den samme skabelon − indtil nu. For i et forsøg på at tage kampen op mod de populære syvtommer-tablets Google Nexus 7 og Kindle Fire HD, har Apple skrumpet iPad’en til 7,9 tommer.

iPad mini føles fantastisk i hånden. Den er utrolig tynd og superlet, men samtidig føles den virkelig holdbar. Samlekvaliteten er uovertruffen og materialerne er hentet fra øverste hylde: Det er virkelig kvalitet. Her er ingen knagende plastik, der revner efter et par måneders brug. Det værste, der kan overgå mini’en, er et par ridser i lakken.

Den har fået en størrelse, så du kan tage den i lommen og lade tasken blive hjemme. Ja, den er faktisk tyndere end både Kindle Fire HD og Google Nexus 7, selv om skærmen er en smule større.

Skærmproblemer
Skærmen er og bliver dog iPad mini’ens problem. Det er en relativt uambitiøs model med samme opløsning som skærmen på de to første iPads (1.024x768, red.), men idet skærmen er mindre, er de enkelte pixels pakket tættere, hvilket giver en højere pixeltæthed på 163 ppi til sammenligning med iPad 2‘erens 132 ppi. Men det hjælper bare ikke. Har du allerede vænnet dig til Retina-skærmen på iPhone eller den større iPad (264 ppi), vil skærmen på iPad mini fremstå nærmest gammeldags og de hakkede bogstaver i e-bøger og på websider vil ærgre dig.

Mini’ens største konkurrent, Google Nexus 7, har til sammenligning en skærmopløsning på 1.280x800 og en pixeltæthed på 216 ppi. Skærmen på Nexus 7 er så til gengæld lidt mindre end skærmen på iPad mini.

(Fortsættes på næste side -->)

Skærmens lavere opløsning er ikke nogen dealbreaker, men det er bestemt et kompromis, man skal være opmærksom på. Den er simpelthen ikke lige så sprød og klar som på alternativerne − og mit gæt er, at skærmen bliver opgraderet til Retina allerede, når Apple præsenterer den næste model.

Nummer et på apps
I det hele taget er indmaden i iPad mini stort set identisk med den, man fandt i den snart to år gamle iPad 2. Processoren er den to generationer gamle A5-model, der naturligvis er noget mere blodfattig end den spritnye A6X-model, som iPhone 5 og den store iPad Retina er udrustet med. Men det mærkes faktisk ikke som et problem i daglig brug, fordi iPad’ens hardware og iOS-operativsystemet er så perfekt afstemt. Med mindre man sammenligner direkte, vil man næppe bemærke nogen forskel.

En stor fordel ved den relativt pauvre hardware er, at batteri-
levetiden er imponerende god. Apple angiver 10 timers batterilevetid, men i vores test pressede vi næsten to timer mere ud af mini’en. På det punkt slår den samtlige syv-tommer-konkurrenter.

Lige som det er tilfældet med storebror iPad, så er mini’ens absolut største force det store udvalg af tablet-optimerede apps i App Store. Der er simpelthen et rent slaraffenland at slå sig løs i. Hvor Android- og Windows-baserede tablets lider under, at der endnu ikke findes synderligt mange tablet-optimerede apps, så kan du med en iPad mini straks tage de mere end 275.000 iPad-optimerede apps i App Store i brug.

Så er der knasterne ...
Den mindre skærm har sine omkostninger. iPad mini en fremragende forbrugs-tablet: Den er god at læse bøger og magasiner på. Den er fin til at se video og udmærket at browse på. Men i modsætning til de 10-tommer store iPad-modeller, så er den ikke optimal, hvis man vil skabe noget på den. Skærmen er simpelthen for klejn til at skrive lange tekster, eller til at redigere billeder eller video på.

Omvendt så excellerer iPad mini som rejsepartner. Den skal ikke pakkes ned, som sin storebror, den kan bare lægges, hvor der er plads. Den er nemmere at have på sig, når man bevæger sig rundt, og den er mere behagelig til læsning i sengen.

iPad mini er i mine øjne uovertruffen, når det gælder design, materialer og samlekvalitet. Det fås simpelthen ikke bedre. Jo, jeg ville bestemt foretrække en skærm med bedre opløsning − og ja, den er 600 kroner dyrere end syv-tommer-konkurrenten Nexus 7. Men for de ekstra penge får man det absolut største udvalg af apps, et helstøbt operativsystem, der fungerer lynhurtigt og uden problemer, samt en imponerende batterilevetid. Det synes jeg ærlig talt er en god byttehandel ...