Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Med Chromebook 13 melder Acer sig på Google-holdet med en Chromebook, der, som navnet antyder, har 13” skærm (13,3” for at være helt præcis).
Som de øvrige Chromebooks, vi har haft fingrene i hos Alt om DATA, er der tale om en maskine designet helt i plast. Det gør som sådan ikke noget, for det er blandt andet det, der er med til at holde prisen nede, og det der samtidig er med til at gøre den så relativt let, som den er.
Acer har formået at ramme et moderne og stilrent look på trods af de billige materialer. Desværre skal der ikke mange dages brug til, før maskinen mister en del af sin glans. Den hvide plastik er yderst modtagelig for smuds, så blot et par ture i tasken kan få den til at se slidt ud.
Acers maskine er skabt helt i plast, men designet er stilrent og moderne.
Keyboardet er ligeledes af plast og en anelse trægt at taste på, ikke desto mindre dog et af de bedre vi har oplevet på en Chromebook. Touchpad’en har en god størrelse og er nogenlunde behagelig at bruge.
Fin ydelse
Maskinen er forsynet med en firekernet Tegra K1-processor på 2.10 GHz. En type chip man almindeligvis vil finde i smartphones og tablets. Den klarer sig nu også ganske glimrende i en Chromebook. Acers laptop lader ikke meget tilbage at ønske, når det kommer til ydelsen. Den starter hurtigt, og alt kører flydende.
Det kan man også takke en god netforbindelse for. Computeren er udstyret med nyeste 802.11ac-teknologi, så der er fuld drøn på datastrømmen - hvis altså dit netværk tillader det.
Batterilevetiden kan man heller ikke klage over. Op til 13 timer klarer Acers Chromebook på en opladning, så der er ingen grund til at tage strømledningen med dig, selvom du skal arbejde ude en hel dag.
Alt hvad man kan forvente
Tilslutningerne er helt, som man kan forvente af en Chromebook. Der er to USB 3.0-indgange, en HDMI-port, en kortlæser og udgang til hovedtelefoner.
Dertil er maskinen forsynet med webcam og mikrofon, så du kan føre videosamtaler. De indbyggede højttalere fungerer nogenlunde i den sammenhæng, men til musik og film skal man - som med enhver anden laptop - tilslutte eksterne højttalere eller hovedtelefoner for at få et anstændigt resultat.
Skærmen er for ringe
Acers Chromebook fås i flere versioner, med skærme af forskellig kvalitet. Den model, vi testede - som også prismæssigt er den, der ligger på linje med de fleste andre Chromebooks på det danske marked - havde en LED-bagbelyst skærm med HD-opløsning (1366 x 768 pixel).
Den giver som sådan et udmærket billede - men kun når du ser den helt lige for. Vip den blot en smule og billedet begynder at flyde ud, mens farverne forvrænges til ukendelighed.
Det ville man kunne forvente af en fem år gammel laptop, men når man ser IPS-paneler med væsentligt bedre betragtningsvinkler og farvestyrke på selv helt billige tablets og mobiler, så kan det undre, at Acer har valgt at skære her.
Det er dog ikke et problem, der begrænser sig til denne Chromebook. Man ser desværre problemet på mange af dem, der er på markedet i øjeblikket.
Langt fra mål
Havde det ikke været for skærmkvaliteten, var Acers maskine et af de bedste bud på en Chrome-book lige nu. Ydelse, design, tilslutningsmuligheder og ikke mindst batterilevetiden er godkendt. Men når du knap nok kan tyde skærmen, hvis den blot vender få grader skævt, så er der langt til mål.
Vi glæder os til at se Chromebooks, ikke blot fra Acer, men også fra de øvrige producenter, som ikke slækker på skærmkvaliteten. Chromebook-konceptet har rigtig lovende perspektiver, men så længe maskinerne ikke er af bedre kvalitet, bliver potentialet ikke indfriet.