Af Torben Okholm, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Lanceringen af Windows 10 ligger stadig nogle måneder ude i fremtiden, og hvis du ikke helt har mod på at begynde at eksperimentere med Technical Preview, sukker du måske efter at prøve alle de nye funktioner, som Windows 10 formodes at velsigne os med på desktoppen og andre steder – ikke mindst Startmenuens tilbagekomst.
Det er der råd for. Man kan nemlig eftergøre mange af disse funktioner i Windows 7 og 8 ved hjælp af en række (overvejende) gratis tredjepartsprogrammer, som vi viser det i denne guide.
Nogle af dem er velkendte. Det forbløffende Classic Shell er således blevet en fast favorit blandt mange brugere af Windows 8 – men der er nogle andre, som du måske ikke har hørt om. Så snart du har opdaget dem, bliver du sandsynligvis grebet af dem – og brugen af dem vil forberede dig på at springe direkte på Windows 10, når det lander senere på året.
1 Hent Classic Shell
En af de væsentligste klager, som man hører over Windows 8, er fraværet af en egentlig Startmenu, og det er sikkert grunden til, at Microsoft genindfører den i Windows 10 i en forbedret skikkelse. Der er mange programmer, der kan efterligne en Startmenu i Windows 8, men det bedste er afgjort Classic Shell – og det er helt gratis (download det hos www.classicshell.net).
2 Installer softwaren
Classic Shell består af tre komponenter: Classic Start Menu, Classic Explorer og Classic IE. Hvis du kun vil have Startmenuen, kan du trygt ignorere de to andre dele. Under installationen kan du vælge, hvilke komponenter du vil installere. Klik blot, og vælg ‘Entire feature will be unavailable’ ud for Classic Explorer og Classic IE.
3 i gang med stil
Når du efter installationen næste gang klikker på ‘Start’-knappen, kan du se Classic Shell Settings-skærmbilledet (billede A). Vælg først, hvilken slags menu du vil have: “Classic style” minder om Windows 95; “Classic with two columns” ligner Windows Vista; og naturligvis eftergør “Windows 7 style” nøjagtigt det forrige operativsystems Startmenu-stil. Nu kan du klikke ‘OK’.
4 Flere muligheder
Der er mange andre muligheder for at skræddersy Classic Start Menu, og det er en god ide at se på alle funktionerne (søg blot efter ‘Classic’, så får du adgang til indstillingerne igen). Hvis du klikker på ‘Show all settings’, får du endnu flere muligheder, der henvender sig til mere avancerede brugere. Man kan sågar erstatte Windows 8-Startknappen med Startkloden fra Windows 7.
5 Moderne applikationer i et vindue
I Windows 10 vil moderne applikationer kunne køre i et vindue – i modsætning til i Windows 8, hvor de kun kan køre i fuldskærmsvisning. Det kan man ordne med et program, der hedder ModernMix, fra www.stardock.com (billede B). Den komplette version koster 4,99 dollar, men man kan køre en 30-dages prøveversion først.
6 Blandet fornøjelse
ModernMix kan køre moderne applikationer i fuld skærm, i maksimerede vinduer eller i normale vinduer. Man kan ændre standardadfærden for applikationer under General Settings. Som standard skifter [F10] mellem hver tilstand, men man kan også bruge det lille ikon, der kommer frem øverst til højre i vinduet.
7 Kommandokontrol
Windows 10 omfatter et forbedret kommandoprompt-vindue, der nu blandt andet rummer – omsider – understøttelse af kopier/indsæt-tastaturkommando. Det kan man nu få i Windows 7 eller 8 med Console2 fra sourceforge.net/projects/console. Det er et gratis program, som har mange fordele frem for den grundlæggende Windows-version (Billede C).
8 På skift
Skift mellem opgaver er blevet shinet op i Windows 10 med fuldskærms-eksempel af alle ens åbne vinduer. Der findes en tilsvarende funktion ved navn Switcher 2.0, som kører på Windows Vista, 7 og 8, på insentient.net. Den giver tre forskellige måder at vise åbne vinduer på plus genveje til hurtige skift imellem dem, tilpasning af vindueslayout og andet. (Billede D).
9 Virtuelle skriveborde
Den sidste større ændring i Windows 10 er virtuelle skriveborde. Med dem kan man gruppere vinduer og applikationer i forskellige sæt af “skærme”. Men der findes en funktion, der kan gøre det samme og meget mere, til Windows 7 og 8. Den hedder Dexpot, og man finder den på dexpot.de. Programmet er gratis til privat brug.
10 Stærke Dexpot
Med Dexpot kan man knytte applikationer og vinduer til et ud af fire forskellige skriveborde (Billede E). Man kan oprette regler, således at en bestemt applikation altid bliver åbnet på et bestemt skrivebord, og man kan se eksempler på skriveborde i fuld skærm og derefter klikke på det, man vil bruge. Der er også en fiks lille skiftefunktion ved siden af uret plus genveje, som man selv kan tilpasse. Man kan faktisk skræddersy stort set alt ved Dexpot. Det kan komme til at spare dig megen tid.
1. Bedre Start
Skræddersy Startmenuen. Du kan sågar gå tilbage til Windows 95-stilen.
2. Kommando
Installer en kommandoprompt, der ligner den i Windows 10.
3. Åbent vindue
Kør moderne applikationer i et normalt vindue og skift størrelse som med ethvert andet program.
4. Virtuelle skriveborde
Få flere virtuelle skriveborde, og skift mellem dem ved hjælp af Dexpots gode funktioner – før Windows 10 kommer.
5. Skift ud
Få avanceret opgaveskiftning, visning side om side og andet med Switcher 2.0.
6. Tilbage til start
Få Startmenuen tilbage til Windows 8 med Classic Shell – den ligner Windows 7 helt ned til de enkelte ikoner.
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]
Det skal du bruge
[/themepacific_accordion_section][/themepacific_accordion]