Af Torben Okholm, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Og Kontrolpanelet er, på trods af det nye hvide minimalistiske look, ikke altid lige hjælpsomt, når det gælder om at guide brugeren frem til de indstillinger, man søger. Ville det ikke være dejligt, hvis man kunne samle alle indstillingerne det samme sted? Et enkelt sted, hvor man kunne lede efter problematiske systemindstillinger eller bundkort-egenskaber. Og det kan man faktisk.
Når du har oprettet din God Mode-mappe, finder du mere end 200 adgange til indstillinger på tværs af din pc. De, der stadig bruger Windows 8, kan få særlig nytte af denne funktion, fordi de stadig lever under Amuletter-bjælkens tyranni.
1 Opret en god mode-mappe
Desværre er koden lidt mere kompleks end ‘IDDQD.’ Opret en ny mappe (højreklik og vælg ‘Ny > Mappe’). Kald den ‘GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}.’ Find den online. Kopier og indsæt. De første ord før mappenavnet kan du vælge, som du vil. [Billede A]. Hvad med ‘Divine Right Of Kings’? Uanset hvad du vælger, fremkommer en mappe med dette navn på dit skrivebord. Vi har valgt ‘Dominatrix Mode’, fordi vi har en barnlig forkærlighed for WOW’s Succubus.
2 Åbn mappen
Mappens ikon bør skifte til det, der er i Kontrolpanel. Åbn den ved at dobbeltklikke. Nu finder du noget, der minder om Kontrolpanel – bortset fra at der er mange flere muligheder. Faktisk mere end 200.
3 Hvad er der indeni?
Her er ikke noget, som du ikke kan finde andre steder, spredt ud over Windows’ myriader af indstillinger. Det smukke ved God Mode er, at den samler dem alle på ét sted, således at man ikke behøver lede efter den indstilling, man skal bruge, eller lege gætteleg i Kontrolpanel for at finde ud af, hvilken kategori man skal have fat i. Mappen er simpelthen organiseret fra A til Z, og der er en søgeboks foroven.
4 Admin-redskaber
For det første er der Admin-redskaberne, herunder defragmentering, der forbedrer ydelsen i drev, der ikke er ssd’er; oprettelse og formatering af drevpartitioner og Opgavestyring.
5 Automatisk afspilning
Lidt mere interessant er den næste sektion, ‘Automatisk afspilning’, der giver mulighed for at ændre indstillinger, som normalt kun kommer frem, når man tilslutter et nyt eksternt drev. Dobbeltklik på den første valgmulighed, ‘Skift standardindstillinger’. Nu kan du ændre den måde, hvorpå pc’en reagerer på alle former for eksterne medier, og du kan også slå Automatisk afspilning helt fra, hvis du vil.
6 Backup
Backup er det næste på listen. Det kan godt være, at der står Windows 7, men denne backupfunktion fungerer i Windows 10, efter at den desværre blev fjernet fra Windows 8.1. Klik på den, vælg et måldrev med masser af ledig plads, giv Windows lov til at styre dine backups, og så går den i gang [Billede B]. Hvis du vil, kan du manuelt vælge, hvad der skal tages backup af, men Windows klarer det aldeles udmærket og ved, hvor alle de vigtige sager ligger.
7 Standardprogrammer
Standardprogrammer er de programmer, der starter automatisk, når man dobbeltklikker på en fil [Billede C]. Til et Word-dokument er det nærliggende at vælge Word, men hvad med en jpeg-fil? Foretrækker du Photoshop frem for Windows Picture Viewer [Billede D]? Det kan du ændre her. Vælg efternavnet .jpg i den enorme liste, og klik ‘Skift program’-knappen foroven. Nu kommer der en liste over de programmer, som Windows vil bruge til at åbne filen. Vælg det program, du vil bruge. Hvis det ikke er på listen, klikker du på “Flere apps”. Dukker det stadig ikke op? Klik på ‘Søg efter en anden app på denne pc’. Nu kan du browse til det program, du foretrækker.
8 Nem adgang
Længere nede på listen finder du ‘Funktioner til øget tilgængelighed’, hvor du kan gøre nyttige ting såsom at slå animationer fra, hvis de gør dig søsyg, eller fravælge skærmtastaturet i de tilfælde, hvor du kun tager musen med til sofaen for at se Netflix. Med ‘Internetindstillinger’ kan du slette cookies, vælge pop op-blokering eller rydde op i overflødige Netflix-film. Breast Men (1997) er et godt eksempel på filmkunst, men måske ikke noget du skal indrømme, at du ser, mens din mor er i nærheden - og du ved at, hun kigger på din internethistorik.
9 Flere muligheder
Længere nede på listen, efter ‘Museindstillinger’ og ‘Modem’, finder vi vores gamle ven ‘Tilføj eller fjern programmer’. Tidligere skulle vi altid omkring Kontrolpanel for at lede efter den. ‘Fjernadgang’ kommer lige under den, og under den ligger ‘Sikkerhed og vedligeholdelse’. Her kan man finde vigtige sager såsom indstillinger til brugerkonto og fejlrapporter. Længere nede ligger ‘Tekst til tale’ og talegenkendelse til dem, der gerne vil tro, at de er om bord på Enterprise fra Star Trek.
10 Systemindstillinger
Vi nærmer os enden og ser på ‘System’. Herfra kan man tjekke processorhastighed, lege med virtuel hukommelse og åbne ‘Jobliste’, så man kan aflive processer, der ikke vil lade sig lukke ned på anden måde. Windows Defender og Windows Firewall bor nede på bunden af listen [Billede E]. Dem vil man typisk have slået til hele tiden. Man kan dog få brug for at få adgang til firewallen, hvis man roder med et program, der kræver internetadgang, men som ikke står på Microsofts liste.
Kundeforbedrings-Programmet
Hvis du værner om privatlivets fred, vil du måske gerne undgå Microsofts Customer Improvement Program. Det ligger under ‘Sikkerhed og vedligeholdelse’ i God Mode-mappen. Denne baggrundsproces samler anonym information om din pc, mens du arbejder, og sender informationen til Microsoft. Det sker efter et skema, der bør køre, mens du ikke bruger pc’en.
Under Windows 7 blev det konstateret, at man ved at slå funktionen fra kunne forbedre ydelsen. Der er derfor ingen grund til at lade den køre, hvis du vil vride den sidste dråbe ydelse ud af din maskine. Hvis du er i det næstekærlige lune, kan du lade programmet køre og dermed hjælpe Microsoft med at forbedre funktioner i Windows på baggrund af dine vaner.